Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılının ilk çeyreğinde 350. 170. 368 USD tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine (2019 yılı Ocak-Mart ayı ihracatı 299. 460. 719 USD olarak gerçekleşmişti) göre % 17 oranında bir artış yaşandı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2019 yılı Ocak-Mart döneminde Bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında dağılımı ise şöyle oluştu.
Trabzon 259. 111. 912 286. 547. 371 10, 6
Rize 24. 438. 695 33. 500. 366 376
Gümüşhane 2. 896. 309 20. 560. 319 610
Artvin 13. 013. 802 9. 562. 310 -26, 5
TOPLAM 299. 460. 719 350. 170. 368 17
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde 2019 yılı ilk 3 ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; %34 artış ve 218. 163. 422 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, %158 artış ve 42. 168. 039 USD tutarındaki ihracatla Madencilik ürünleri ikinci sırayı, % 28 oranındaki düşüş ve 39. 674. 313 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri üçüncü sırayı aldı.
Doğu Karadeniz Bölgesinde 2019 Ocak-Mart döneminde 101 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yönelik ihracatımızda % 164 ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik ihracatımızda ise % 221 oranında büyük bir artış yaşanmıştır.
2019 yılı ilk 3 ayında emtia fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak, Bölgemizden yapılan madencilik ürünleri ihracatının artması Bölge ihracatımıza da artış olarak yansımıştır. Trabzon ilimizden yapılan fındık ihracatındaki %34 oranındaki artış ise aynı şekilde ihracatımızın artışına önemli katkı sağlamıştır. Bunun yanında, yaş meyve sebze sektörü ihracatımızda Rusya piyasasında yaşanan sorunların devam etmesi, hava şartlarına bağlı ürün rekoltelerindeki düşüler nedeniyle meyve sebze fiyatlarındaki artışlar, yaş meyve sebze ihracatımızı olumsuz olarak etkilemiş ve tüm sektörlerde ihracat artışı yaşanmasına rağmen, Bölgemizden yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda düşüşlere sebebiyet vermiştir.
Gümüşhane il ihracatımızdaki yüksek oranlı artış, bu ilimizden yapılan madencilik ürünleri ihracatındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bölge illerimiz ihracatında artış yaşanmasına rağmen, Artvin ilimiz ihracatında yaşanan düşüşün en önemli nedeni Artvin ilimizin en büyük ihraç pazarı olan Gürcistan’a yönelik ihracatımızdaki düşüşten kaynaklanmaktadır. Özellikle Artvin ilimizden Gürcistan’a ihraç edilen çimento ihracatımıza yönelik Gürcistan Hükümetince getirilen kısıtlama sorunun devam etmesi ve çözüme kavuşturulamaması Artvin ilimiz ihracatını olumsuz olarak etkimektedir. Artvin ili toplam ihracatı içinde Gürcistan’a yapılan çimento ihracatı önemli paya sahip bulunmaktadır.
2019 yılında Dünya piyasalarındaki aşırı korumacılık kurallarının ve rekabeti bozucu kuralların hakim olması, dünya ticareti açısından önemli tehdit oluşturmaktadır. Bunun yanında, Bölgemizin önde gelen pazarları olan Rusya Federasyonu pazarındaki yaş meyve sebze ihracatımızda yaşanan sorunların devam etmesi, Gürcistan’a yönelik ihracatımızda çimento ihracatındaki kısıtlama Bölge ihracatımızın daha üst noktalara ulaşmasını engellemektedir.
Ancak, Ülkemizde gelişmiş ülkelerde dahi görülmeyen bir demokratik olgunlukta seçimlerin tamamlanmasının verdiği moral ve bundan sonra ekonomi üzerine daha çok yoğunlaşılacak olması, Ülkemiz üzerindeki manipülasyonların başarılı bir şekilde püskürtülerek piyasaların dengelenmeye başlanması ihracatımıza olumlu olarak yansıyacaktır. Piyasalarda faiz oranların makul düzeylere düşürülmesi ve ihracatçımızın finansman imkanlarına erişiminin kolaylaştırılması ile ihracatımıza doping etkisi yapacağına inanmaktayız. Bundan dolayı tüm kesimlerden beklentimiz gerginliklerin bir tarafa bırakılarak 2023 yılı hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak ekonomik reformlara odaklanılması, Ülkemizde her kesimin özlemini duyduğu yapısal reformları hızlı bir şekilde tamamlanarak piyasaları canlandıracak politikaların uygulamaya konulmasıdır”.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.04.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle