Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (dkib) Genel Sekreterliği Yetki Alanında Bulunan Trabzon, Rize Ve Artvin İllerinden 2007 Yılının İlk 3 Ayında 242 Milyon 720 Bin 989 Dolarlık İhracat Gerçekleştirildiği Bildirildi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'de gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3 oranında artış gösterdiğini, geçtiğimiz yıl Ocak-Mart ayları ihracatının 236 milyon 448 bin 684 dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Trabzon'dan geçtiğimiz yıl aynı dönemde 185 milyon 946 bin dolarlık ihracat gerçekleşmesine rağmen bu yıl aynı dönemde yüzde - 7 düşüşle 172 milyon 825 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydeden Gürdoğan "Trabzon ili ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yaşanan düşüş, tamamen yurtdışı piyasalarda fındık ihraç fiyatlarının bir önceki sezona oranla yüzde 100 düzeyindeki düşüşten kaynaklanmaktadır. Bu düşüşe rağmen Rize'den yapılan ihracat 46 milyon dolardan 61 milyon 292 bin dolara, Artvin'den yapılan ihracat da 4 milyon 438 bin dolardan 8 milyon 605 bin dolara yükseldi. Bölgeden en fazla ihracatı gerçekleştirilen sektörlerimiz sırasıyla, 173 milyon 740 bin dolar tutarındaki ihracatla tarım ürünleri birinci sırada, 48 milyon 783 bin dolarla tutarındaki ihracatla madencilik ürünleri ikinci sırada ve 20 milyon 196 bin dolar tutarındaki ihracatla da sanayi ürünleri üçüncü sırada yer almıştır. Ayrıca, Trabzon, Rize ve Artvin illerimizden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında ise 114 milyon 379 bin dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, 49 milyon 675 bin dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve 48 milyon 783 bin dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır" açıklamasını yaptı.
Bölgeden 59 değişik ülkeye ihracat yapıldığını ve en çok ihracat yapılan ülke grubu sıralamasında Avrupa Birliği ülkelerinin ilk sırayı aldığını ifade eden Gürdoğan, 2. sırada Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin yer aldığını, ülke sıralamasında ise en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Belçika, Gürcistan ve Fransa olduğunu belirtti.
Gürdoğan, içinde bulunduğumuz günlerde ihracatçıların adeta ayakta kalma savaşı verdiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı: "Yıllarca verilen uğraş sonucunda zor şartlar içinde elde edilen pazarlar, rekabet imkânlarımızın yok olması, ihracat sektörüne rakip ülkeler eşdeğerinde destek verilmemesi nedeniyle her geçen gün elimizden çıkmakta ve rakip ülke firmalarının eline geçmektedir. Altını çizerek belirtmek gerekir ki, yitirilen pazarların tekrar kazanılması var olan rekabet koşulları içersinde mümkün olamayacaktır. Buna karşılık ekonomi çevrelerinden yansıyan IMF patentli suni bahar havası ülkenin umut bağladığı milyonlarca kişiyi istihdam eden bir sektörün sıkıntılarının görülmesine engel teşkil etmektedir. Pazarı kaybetmemek için sermayelerini kaybetmeyi uzun bir süre kabullenen bölgemiz ihracatçıları destek beklemekte, bölgenin bir yatırım ve ihracat bölgesi olabilme kapasitesini tetikleyecek destek mekanizmalarının uygulanması konusunda beklentileri devam etmektedir. Birçok kesim hala ihracatın ülke ekonomisi açısından taşıdığı önemin idraki içinde olmaması, destek mekanizmalarından yoksun olmamız, ulaştırma ve bürokrasi alanında yaşadığımız sıkıntıların çözüme kavuşturulmaması ihracatçılarımızın şevkini kırmaktadır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.04.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle