Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) verilerine göre, bu yılın 11 aylık döneminde, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 1 milyar 253 milyon 484 bin Dolar olarak gerçekleşti.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, DKİB'in yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz illerinden Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'de 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde yapılan ihracatta, 497 milyon 995 bin Dolar ile fındık ve mamullerinin ilk, 334 milyon 357 bin Dolar ile yaş meyve ve sebze ürünlerinin ikinci, 224 milyon 417 bin Dolar ile madencilik ürünlerinin ise üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
Gürdoğan, 2009 yılının Ocak-Kasım dönemi ihracatının 962 milyon 195 bin Dolar, bu yılın aynı döneminde ise ihracatın yüzde 30 artışla 1 milyar 253 milyon 484 bin Dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti: 'Bu yıl Ocak-Kasım döneminde Trabzon'dan yapılan ihracatta yüzde 27, Rize'den yapılan ihracatta yüzde 39, Artvin'den yapılan ihracatta yüzde 55, Gümüşhane'den yapılan ihracatta yüzde 100 artış oldu. Bu dönemde bölgemizden 89 ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Fransa, Almanya ve İtalya'ya yapıldı. '
Döviz kurlarının ihracat aleyhine seyreden durumuna rağmen ihracatta yaşanan bu artışın kendilerini gururlandırdığını ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti: 'Ancak, ihracatçımızın bunca serzenişine rağmen döviz kurlarının ihracat aleyhine seyrettiği bu politikaya devam edilmesi, ithalatın kat kat artması, para politikalarının sadece spekülatif kaynaklı para girişlerini teşvik etmesi ihracatçılarımızı gelecek açısından endişelendirmektedir. Birçok ülkenin, kurlara müdahale ederek ithalatını kontrol altına alması ve ülkelerine yatırım amacı dışında sadece spekülatif amaçlı kazanç sağlamak için giriş yapan sıcak para üzerinden vergi almasına rağmen, ülkemizde para kurulunun bu duruma seyirci kalması ihracatçılarımızın büyük tepkisini toplamaktadır. Kurlara müdahale edilmeyen her yeni günde ihracatımızın ithalatı karşılama oranı biraz daha düşmektedir. Maalesef ihracatçımız yetkili ve etkili kesimleri, ülke istihdamının ve yatırımının en büyük kaynak noktası olan ihracatın desteklenmesinde en önemli enstrümanın para politikası olduğu hususuna hala inandıramamıştır. Dünya piyasalarında yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde, ihracatçımızın rekabetçi kur rejimi yönünde desteksiz kalması, önümüzdeki yıllarda bu ihracat artışını sürdürmemiz konusunda ayağımıza pranga olacaktır. '
Özellikle yakın komşu ülkelere yapılan ihracatlarda maliyetlerin her geçen gün daha da artması, rakip ülkelerin ihracatçılarını yüksek oranlı desteklerle sübvanse etmesinin pazar payının her geçen gün azalmasına sebebiyet verdiğini belirten Gürdoğan, şunları kaydetti: 'Nakliye maliyetleri noktasında ihracatçılarımıza çözüm sağlanması amacıyla Trabzon'dan ihracatın yoğun olarak yapıldığı Rusya Federasyonu'nda, Sochi Limanı'nın kapatılmasının ihracatımızı olumsuz etkilememesi açısından alternatif olarak tespit ettiğimiz Adler Limanı'nın bir an önce açılmasına yönelik çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Dış Ticaret Müsteşarlığımız koordinasyonunda yürüttüğümüz çalışmalar son aşamaya gelmiş olup, Adler Liman İşletmesi ile hazırlayacağımız protokol bu ay içinde imzalanarak bu protokolle liman ücretlerinde ihracatçılarımıza yüzde 30 oranında indirim sağlanmış olacaktır. Ayrıca, devamında liman yakınlarında ihracatçılarımıza içinde depo, antrepo, soğuk hava deposu, showroom ve ofislerin yer aldığı bir lojistik merkez yapılarak işletmesi birliğimiz önderliğinde kurulacak şirket kanalıyla yapılacaktır. Bu lojistik merkezin hayata geçirilmesi de Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızın artırılmasına büyük katkısı olacağına inanmaktayız. '
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.12.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle