DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artvin, Rize ve Trabzon'dan, 2009 yılında toplam 1 milyar 134 milyon 731 bin 348 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Önceki yıldaki ihracat rakamının 1 milyar 340 milyon 56 bin 85 dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Gürdoğan, 2009 yılındaki ihracatta 2008 yılına göre yüzde 15 düşüş yaşandığını kaydetti.
Gürdoğan, ihracatın 817 milyon 25 bin 83 dolarlık bölümünün Trabzon, 261 milyon 201 bin 410 dolarlık bölümünün Rize, 56 milyon 504 bin 855 dolarlık bölümünün Artvin'den yapıldığını, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünlerin ise sırasıyla fındık ve mamulleri, yaş sebze ve meyve ürünleri ile madencilik ürünleri olduğunu bildirdi.
Bölgeden 2009 yılında 100 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan, en çok ihracat yapılan 3 ülkenin ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu ifade etti.
Gürdoğan, 2009 yılının dünya genelinde bütün ülke piyasalarına sirayet etmiş olan ağır bir ekonomik krizin yaşandığı bir yıl olarak tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti: ''Yaşanan ekonomik kriz iç piyasada reel sektörü etkilediği gibi yurt dışı piyasalarda da etkileri en üst düzeyde olmuş ve ihracat performansımızı büyük oranda etkilemiştir. Yurt dışı piyasalarda yaşanan yıkıcı rekabet koşulları, ihracatçımızın rakip ülke eşdeğerinde desteklerden yoksun olması, rekabetçi bir kur sitemimizin olmaması, finansman imkânlarına erişimde yaşanan sıkıntılar ve finans kesiminin ihracatçı üzerindeki baskısı ihracat rakamlarımıza menfi olarak yansıyarak ihracatımızda değer bazında düşüşlere sebebiyet vermiştir. Ancak, bunca sıkıntı içinde ihracatçımız yılmadan ve yorulmadan gerektiğinde zararına bile olsa satışlarına devam ederek müşterilerini elinde tutmaya çalışmış ve bunda da bir nebze olsun başarılı olmuştur. ''
İhracatta değer bazında düşüş olmasına rağmen bir önceki yıla oranla miktar olarak daha çok mal satarak yüzde 6 oranında artış sağlandığını kaydeden Gürdoğan, şöyle devam etti: ''Döviz kurlarında rekabetçi bir kur yapısıyla ihracatçımız desteklenmiş olsa ve finansman yönünden de ihracatçımıza kolaylıklar sağlanmış olsaydı, ihracatımızda değer bazında da çok önemli artışlar yaşanması hiç de zor olmayacaktı. Bu durumda ülke ekonomisine ve istihdam sorununa büyük katkı sağlanmış olacaktı. Bu nedenle, yeni dönemde ihracatın ülke ekonomileri açısından katalizör fonksiyonu gördüğü ve dolayısıyla ihracatta yaşanacak bir birimlik artışın katlanıp ekonomiye yansıyarak hazine gelirlerinden istihdam artışına kadar birçok sektöre büyük katkılar yapacağı bilinciyle, 2010 yılında ihracatımızın rekabetçi kur yapısı ve finansman kolaylıkları ile desteklenmesi büyük aciliyet arz etmektedir. ''
Gürdoğan, 2010 yılında dünya piyasalarında yaşanan kıpırdanma belirtileri üzerine en liberal ekonomi politikalarını uygulayan ülkelerin dahi yüklü miktarda teşvik ve sübvansiyonlarla ihracatçıyı destekleyen politikalar uygulamak durumunda kaldığını belirterek, şunları kaydetti: ''Bu politikalar da bizlere 2010 yılının dünya genelinde yoğun rekabetin yaşanacağı bir yıl olacağının sinyallerini vermektedir. Bu nedenle geç kalmadan ülkemizde de reel sektöre yönelik geliştirici ve destekleyici benzer politikaların uygulanması bir zorunluluktur. Aksi takdirde 2009 yılında karlarından fedakârlık yaparak ve elinde kalan son varlıklarını da satarak ayakta kalmaya çalışan ihracatçımızın, 2010 yılında elinde hiçbir enstrümanın kalmaması nedeniyle ayakta durması ve mücadele etmesi mümkün olamayacaktır. ''
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.01.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle