Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Yer Alan Trabzon, Rize Ve Artvin İllerinden 2005 Yılının İlk 9 Ayında Yapılan İhracatın 812 Milyon 553 Bin Dolar Olarak Gerçekleştiği Belirtildi
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2004 yılının ilk 9 ayında 459 milyon 517 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini hatırlatarak, bu yıl aynı dönemde 812 milyon 553 bin dolar gibi bir rakama ulaşıldığını söyledi. Yüzde 77 oranındaki artışın sevindirici olduğunu ifade eden Gürdoğan, ihracatın 677 milyon 528 bin 706 dolarlık kısmının Trabzon, 112 milyon 568 bin 182 dolarlık kısmının Rize ve 22 milyon 456 bin 845 dolarlık kısmınının da Artvin'den gerçekleştirildiğini belirtti. Gürdoğan, ihracatta 596 milyon 542 bin 503 dolarla Fındık ve mamullerinin birinci sırayı, 67 milyon 489 bin 410 dolarla madencilik ürünlerinin ikinci sırayı, 55 milyon 585 bin 360 dolarla yaş meyve ve sebzenin üçüncü sırayı aldığını söyledi. Gürdoğan, söz konusu dönemde 71 ülkeye ihracat yapıldığını ifade ederek, "En çok ihracat yapılan ülkeler arasında AB ülkeleri birinci, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ise ikinci sırada yer almaktadır. Doğu Karadeniz'den yakın komşu ülkelere yapılan ihracatta da önceki yıla oranla önemli artış yaşanmıştır. Bu kapsamda Gürcistan'a yapılan ihracatta yüzde 36, Azerbaycan'a yapılan ihracatta yüzde 18, Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta yüzde 10 oranında artış yaşanmıştır. İhracatımızda yaşanan bu artış tamamen ihracatçılarımızın özverili çalışmaları sonucudur" dedi.
Girdi fiyatlarının her geçen gün artması sonucu rekabet imkanları sürekli azalan ihracatçıların belli bir süreç sonunda dayanma gücünün kalmayacağını belirten Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ülkemizden daha düşük girdi kullanan rakip ülke ihracatçılarının, bu piyasalarda ihracatlarını hızlı şekilde artırdığı görülmekte ve yakın gelecekte de tamamen bu piyasaları ellerine geçirecekleri endişesini taşımaktayız. Şu anda bölge ekonomisinin can damarı konumundaki ihracatımızda yaşanan artışın sürekli kılınabilmesi açısından ihracat ve ihracatçımızın en az rakip ülke eşdeğerinde desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle tarım ürünleri ihracatında AB'nin uyguladığı destekleme ve teşvik sistemi ihracatçılarımıza da yansıtılmalıdır. İhracatımızda en büyük maliyet kalemini oluşturan nakliye maliyetlerinde ihracatçılarımız desteklenmelidir. İhracatçılarımıza dünya fiyatlarında, KDV ve ÖTV'siz akaryakıt temin edilmeli, imalatçı ve ihracatçı üzerindeki vergi, SSK ve enerji maliyetleri yükü azaltılmalıdır".
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.10.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle