Hes Çığlıkları Yükseliyor

02/02/2010 18:06

Wwf Türkiye, Hidroelektrik Santraller İle İlgili Bir Açıklama Yaptı.


Haber: Hayati Akbaş







WWF Türkiye, hidroelektrik santraller ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu sözlere yer verildi: Doğu Karadeniz'den, Çoruh'a, Küre'den Köyceğiz'e ve Erzurum-Aksu'ya kadar ülkemizin neredeyse bütün akarsularında planlanan ve inşaat halinde olan yüzlerce hidroelektrik santral birçok soruyu ve sorunu da beraberinde getiriyor.

Açıklamaya şu sözlerle devam edildi: "Doğu Karadeniz'den, Çoruh'a, Küre'den Köyceğiz'e ve Erzurum-Aksu'ya kadar ülkemizin neredeyse bütün akarsularında planlanan ve inşaat halinde olan yüzlerce hidroelektrik santral birçok soruyu ve sorunu da beraberinde getiriyor. WWF-Türkiye, Türkiye'nin dört bir yanını saran hidroelektrik santraller furyasının ekolojik etkileri incelenmeden hayata geçirilen yatırımlar olduğunu, günübirlik ve kısa vadeli çıkarlar uğruna can damarlarımız olan sulak alanlarımızı tehdit ettiğini belirtiyor.

Hidroelektrik enerji yenilenebilir enerji kaynakları arasında olsa da, bütüncül ve havza bazında planlama yapılmadan ele alındığında geri dönüşü olmayan ekolojik ve sosyoekonomik kayıplara neden olmaktadır. WWF-Türkiye, tüm HES projelerinde Dünya Barajlar Komisyonu tarafından su altyapı projelerinin karar alma süreçlerinde uygulanmak üzere geliştirilen yedi stratejik ilkesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Toplumsal kabul görme, alternatiflerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi; mevcut barajların göz önüne alınması; nehirlerin ve sağladıkları geçim kaynaklarının sürdürülebilmesi; tanınmış hakların kabul edilmesi ve faydaların paylaşımı; kurallara uygunluğun sağlanması; nehirleri barış, kalkınma ve güvenlik için paylaşma olarak sıralanan bu yedi ilkenin hemen hemen hiçbirisinin ülkemizdeki yatırımlarda göz önüne alınmadığı görülüyor.

HES'LERE KARŞI TEPKİLER YÜKSELİYOR

Son 40 yılda ülkemizdeki sulak alanların yarısından fazlasının sürdürülebilir olmayan politika ve su altyapı projeleri sonucunda kaybedildiğini vurgulayan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, "Ülkemizin bugün ve yarın için enerji ihtiyacını karşılama zorunluluğunun bilincindeyiz. Ancak, bu ihtiyaçları karşılarken belirli kriterleri uygulamak gerekir. Ülkemizin dört bir yanından HES'lere karşı tepkiler yükseliyor. İlgili kurumlar; bu tepkileri duymak, anlamak ve projeleri ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde gözden geçirmek durumundadır" dedi.

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem "Beklenmedik kuraklık ve sellerle iklim değişikliğinin etkilerini yoğun biçimde hissettiğimiz bu dönemde; yağış rejimini düzenleyen, taşkınları kontrol eden, yeraltı sularını besleyen ve içme suyu, tarımsal sulama, balıkçılık gibi yaşamsal ve ekonomik hizmetler sunan akarsu ve sulak alanlarımıza her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Geleceğimizin sigortası olan sulak alanlarımız iyi yönetilmek, korunmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmak zorunda. Ancak maalesef bugün geldiğimiz noktada, çevresel etkileri yeterince incelenmeden ülkemizin neredeyse bütün akarsularında yüzlerce HES projesi planlanıyor. Özellikle korunan alanlarımızın bu anlamda ciddi bir baskı ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Başta DSİ Genel Müdürlüğü olmak üzere su kaynaklarının planlanması ve yönetiminden sorumlu tüm kurumları bu yatırımları gözden geçirmeye ve eşitlik, sürdürülebilirlik, verimlilik, katılımcı karar verme ve sorumluluk ilkelerini uygulamaya çağırıyoruz" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.02.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Wwf Türkiye'den Hes Çılgınlığına Te...
 » Arifağaoğlu Tbmm Kürsüsünden Artvin...
 » Türkiye Su Meclisinden "Su Manifest...
 » Derelerin Kardeşliği Platformu Bası...
 » Mahkemeler Hes'leri Durduruyor...
 » Küre Dağları Milli Parkında Hes'e G...
 » Macahel Bizimdir İnisiyatifi'nin He...
 » Karadeniz "Sos" Veriyor...
 » Karadenizde Gizli Düşman: Mnemiopsi...
 » Tema: Orman Ve Su Hayattır...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Arhavi'de Geçtiğimiz Günlerde Kurul...
 » Yusufeli'nde Tekkale Hes'e İptal Ke...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Arılı Vadisi Sit Olarak Kaldı…...
 » Dekap’dan Çağrı...
 » Çernobil Öldürmeye Devam Ediyor...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...
 » Artvin’de Yaşam Alanlarımızı Savuna...
 » Eğitime Destek İçin Artvin'den Muğl...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...