Karadenizde Gizli Düşman: Mnemiopsis Leidyl İsimli Denizanası

22/11/2006 22:38

Mnemiopsis Leidyi İsimli Denizanasının Karadeniz'de Düşmanı Olmayınca Nüfusunun Bir Milyar Tona Ulaşması Ve Deniz Canlılarını Yok Etmesi Karadeniz'deki Canlı Nesli Tehdit Etmeye Başladı.

Haber: Hayati Akbaş







Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna'nın bir araya gelerek oluşturduğu "Karadeniz Stratejik Eylem Planı" anlaşması doğrultusunda hazırlanan "Karadeniz Nasıl Kurtulur?" konulu çalışma raporunda, Karadeniz'in ekolojik dengesinin çökme aşamasında olduğuna dikkat çekildi. Uzmanlar, 17 ülkenin ev, tarım ve sanayi atıklarını bıraktığı bir çöplük haline gelen Karadeniz'in ciddi biçimde hasta olduğunu belirterek, Karadeniz'in hacminin yüzde 87'sinde deniz yaşamının tamamen yok olduğunu açıkladı. Özellikle petrol ve kimyevi atıkların her geçen yıl artması, bilinçsiz balıkçılık, kıyıların ve iç bölgelerin doğal dengesinin korunmamasının Karadeniz'i çöküşe doğru götürdüğü belirtilen raporda, ülkelerin bunu durdurmak için gerçekçi politikalar uygulamadığı belirtilerek, "Çoğu ülke sırf kısa vadeli masraflarını ve borçlarını karşılamak için 'çevre sermayelerini' (ormanlar, doğal peyzajlar, biyolojik çeşitlilik, deniz ekosistemleri) yok pahasına sattılar. " deniliyor.

Çalışma raporunda, ana başlıklar halinde şu görüşlere yer verildi:

"Karadeniz, Kıta Avrupası'nın yüzölçümünün üçte birine eşit olan 1. 874. 904 kilometrelik bir havzadan su alır. Her yıl Kıta Avrupası'nın yaklaşık üçte birine eşit ve içlerinde 17 ülkenin de bulunduğu bu bölgeden Karadeniz'e yaklaşık 350 kilometre küp nehir suyu akar. Bu ülkeler Avusturya, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Almanya, Macaristan, Moldova, Slovakya, Slovenya, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Sırbistan'dır. Avrupa'nın ikinci, üçüncü ve dördüncü nehirleri olan Tuna, Dinyeper ve Don Karadeniz'e akar. "

Karadeniz'e dökülen ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan bu atıkların yüzde 70'inin Karadeniz ülkelerinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Geriye kalan yüzde 30'luk kısmının neredeyse tamamı Tuna nehri vasıtasıyla gelmektedir. Karadeniz kıyı bölgesinde yaklaşık 11 milyon kişiden kaynaklanan atıklar, kanalizasyon sistemlerine gitmektedir. Yılda 571. 175. 000 metreküp miktardaki atık Karadeniz'e veya nehirlerin denize dökülen kollarına ve oradan da Karadeniz'e boşaltılmaktadır. "

Her yıl 30. 000 ton petrol evsel atık tesislerinden, 15. 500 ton sanayiden (petrol sanayi dâhil olmak üzere) ve 53. 000 ton Tuna nehrinden denize boşalmaktadır. Geri kazanılması mümkün olmayan 95. 000 ton petrol atığı her yıl Karadeniz'e boşaltılmaktadır. "

Petrol atıklarının liman sularını ve sahilleri kirlettiğini görmek her gün mümkündür. Bazı durumlarda, kirlenmiş limanlardaki dip tortunun yüzde 1'i kadar yüksek bir miktarı petrol olarak ölçülmüştür. Karadeniz ülkelerinde petrol ya da kimyevi madde dökülmesi ile baş etmek için muhtemel durum planları, teçhizat ve eğitim elemanı bulunmamaktadır. Her yıl binlerce ton petrol, kullanılan motor yağının yasalara aykırı biçimde elden çıkarılması, ekseriya insanların bunu kanalizasyona boşaltmaları yoluyla denize dökülür. Bir araba motorundan çıkan yağ, 56. 000 ton deniz suyunu kirletmeye yeter. "

"Mnemiopsis Leidyi isimli deniz anasına benzer bir organizma 15 santimetreye kadar büyümekte ve deniz besin zincirinde önemli bir halka teşkil eden balık ve larvalarını içeren zooplankton olarak bilinen ufak deniz canlılarının neredeyse tamamını tüketebilmektedir. Söz konusu organizmanın Karadeniz'de doğal düşmanı olmadığından, bütün ekosistemi kısa sürede kaplamıştır. Bugün itibariyle Karadeniz'deki mnemiopsis miktarı 1 milyar tona ulaşmıştır ve bu rakam dünyadaki tüm balıkların miktarından daha fazladır. Söz konusu organizma ekosistemin yapısını dramatik şekilde değiştirmiş ve Karadeniz balıkçılığının çökmesine yol açmıştır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.11.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Karadeniz "Sos" Veriyor...
 » Kimyasal İlaçlar Faunayı Öldürdü...
 » Karadeniz İçin Herşey Yapılmalı...
 » Türkiye Su Meclisinden "Su Manifest...
 » İklim Adaleti İçin Gerze Buluşması...
 » Artvin Çevre Ve Orman Müdürü Açıkla...
 » Cerattepe Artvin’de Bir Kez Daha Ma...
 » Ab Destekli Seracılığın Geliştirilm...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...
 » Şavşat’ta Balık Ölümleri Korkuttu...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Başkanla Küresel Isınmayı Tartıştıl...
 » Hopaport Her Türlü Tehlikeye Karşı...
 » Murgul Deresi Artık Temiz Ve Berrak...
 » Hopaport Her Türlü Tehlikeye Karşı...
 » Hopaport Her Türlü Tehlikeye Karşı...
 » Hopaport’ta Acil Müdahale Eylem Pla...
 » Açü’lü Öğrencilerden Bir Kampanya D...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...