Atık yağların ayrı kaplarda biriktirilmesi ve lisanslı toplayıcılara verilerek ekonomiye kazandırılması, çevre ve insan sağlığının korunmasını artırmak amacıyla hazırlanan proje Atık yağların toplanması ve Geri dönüşümü Fen Bilgisi öğrencileri AY-TE grubu tarafından projelendirildi.
Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencileri Topluma Hizmet Dersi Kapsamında birbirinden önemli projeler üzerinde çalışmalarını sürdürdüler. Gruba AY-TE ismini veren bir grup öğrenci ise “Atık Yağların Toplanması ve Geri Dönüşümü” projesini konu aldı.
Artvin Belediyesi de önemsediği bu projede öğrencilere destek verdi. Topluma hizmet dersi kapsamında “Atık Yağların Toplanması ve Geri Dönüşümü” projesinde öğrenciler; grup Başkanı Fatih Polat ve Grup Üyeleri Hüseyin Küçükkahraman, Şehriban Lale, Sinan İgan, Vedat Özmen, Ufuk Seçkin, Ali Keskin, İclal Başak Yediel, Mehtap Çetinkaya, Hakan Yay, proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cüneyt Ünver, Proje Koordinatörü araştırma görevlisi Mesude Çalış, Artvin Belediyesi Çevre Mühendisi Koray Durmuş’dan aldıkları destekle çalışmaların sürdürdüler. Bu kapsamda Artvin’de okullarda gezerek öğrencileri ve okul yönetimini bilgilendiren öğrenciler, bunun yanı sıra mahalle aralarına dağılarak vatandaşları atık yağ konusu hakkında aydınlattılar. Kamu kurum ve kuruluşlarını da gezen öğrenciler, bu önemli konu hakkında afişlerini asarak broşürlerini dağıttılar. Öte yandan bazı kurum yemek hanelerinden yaklaşık 205 kilogram atık yağ toplayan grup, topladıkları bu yağları özel bir firma aracılığıyla geri dönüşümlerinin gerçekleşeceği firmaya teslim ettiler.
Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi
Bir süre kızartma işleminde kullanılan bitkisel yağ, fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybederek atık yağ haline gelir.
Bitkisel Atık Yağ
Bir süre kızartma işleminde kullanılan bitkisel yağ, fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybederek atık yağ haline gelir. Özelliğini defalarca kullanımdan dolayı yitirmiş yağlar insan sağlığı üzerinde kanserojen etkiye sahiptir ayrıca çevre açısından evsel atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır.
Kanalizasyona dökülen yağlar atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir. Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.
Neden Biyodizel?
Biyodizel bitkisel yağlardan veya bitkisel/hayvansal atık yağlardan üretilen çevreci bir yakıttır. Bir litre bitkisel yağdan bir litre biyodizel üretilmektedir. Biyodizel biyolojik olarak yenilebilir ve biyolojik olarak bozunabilir yapıda bir yakıttır. Toksin, kanser ve alerjik yapıcı değildir. Ozon tabakasına olumsuz etkileri dizel yakıtlara göre çok daha azdır. Araştırmalar, 1 kg fosil mazot kullanmak yerine 1 kg biyodizel tercih edilirse atmosfere yayılan karbondioksit oranında 3 kg azalma olacağını göstermektedir. Dünyadaki enerji ihtiyacı hızla artmaktadır. 2050 yılına gelindiğinde enerji ihtiyacının iki kat artacağını öngörülmektedir. Tüm bu ihtiyaç artışına rağmen fosil enerji kaynakları hızla tükenmektedir. Dünyadaki petrol kaynaklarının yaklaşık 40 yıl, kömür kaynaklarının 200 yıl, doğalgaz kaynaklarının 60 yıl ömrü kaldığı bilinmektedir. Bu durum tüm dünyada alternatif enerji kaynakları üzerine çalışmalara sebep olmaktadır. Biyodizel, ulusal enerji ihtiyacının karşılanmasına destek olacak önemli bir alternatif yenilenebilir enerji kaynağı olup, bu konudaki dışa bağımlılığı azaltıcı yönde etki eden çevre dostu bir yakıttır. Bitkisel atık yağların biyodizele çevrilmesiyle bu yağlar atık olmaktan çıkar ve çevre için avantajlı enerji kaynağı (biyodizel) elde edilir. Lavabodan dökülen 1 litre bitkisel atık yağ milyon litre temiz suyun kirlenmesine sebep olmaktadır.
Projenin Uygulanışı
Artvin Belediyesi 2008 Mayıs ayında Bitkisel Atık Yağların Toplanması Projesini hayata geçirmeye başladı.
Artvin genelinde bazı, lokantalar, yemek üretim tesisleri, otel mutfaklarından çıkan bitkisel atık yağların toplanması sağlanıyor. Bitkisel atık yağları biriktirme bidonları bırakılmıştır. Proje hakkında bilgilendirmelerde gerçekleştirilmiştir.
Başkan Mehmet Kocatepe atık yağ konusunda; “Nüfusun sürekli arttığı, doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevre sorunları giderek önem kazanmaktadır.
Çevreye duyarlılık göstermek, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek, konunun öneminin çok iyi anlaşılmasıyla başlar. İlçemizde, sizlere ve doğamıza gösterdiğimiz saygı ve sevgiden dolayı ürettiğimiz çevreci projelerden biri de Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Ayrı Toplanması ve Geri Kazanımı Projesidir. Belediye olarak başlattığımız bu uygulama geleceğe atılan önemli bir adımdır. Sizlerin de katılımıyla Artvin’imize her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz. Daha temiz, daha huzurlu ve mutlu bir gelecek dileğiyle” diyerek sözlerini tamamladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.05.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle