Hiçbir Köyde Gezmediler. Geldiler İlçe Merkezindeki Öğretmen Evinde Kısa Bir Toplantı Yapıldı. Sordum, Öteki İlçelerde De Aynısı Olmuş. Toplayabildikleri Muhtarlara Sordular. Kanser Vakası Kaç Tane Var, Kaç Kişi Kanserden Öldü, Diye. Böyle Bir Şey Olmaz. Yaptıkları Kanser Araştırması Bu.
Karadeniz'de kanser araştırılmadı' mı? Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986 tarihindeki kazada açığa çıkan radyasyonun insanları nasıl etkilediği 20 yıl sonra da tartışma konusu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, araştırmalarında, kazanın Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser vakalarını artırmadığı sonucuna ulaştıklarını söylüyor. Hatta Sinop'a nükleer santral inşasına karşı çıkanlarca kullanıldığını ima ediyor.
Biri babası yedi yakını kanserden ölen sanatçı Volkan Konak'ın, iki yıl üzerine çalıştığı 5 bin sayfalık araştırma raporuna göre ise durum vahim. Karadenizli sanatçı arkadaşı Kazım Koyuncu'nun da genç yaşta kanserden vefat etmesi üzerine tamamen bu olaya odaklanan Konak, elindeki 5 bin kişinin ölüm raporuyla Çernobil ilişkisini ispatladıklarını ileri sürüyor. Yurt içi ve dışından üniversitelerle işbirliği içine giren Konak, Karadeniz Bölgesi'nde acilen kanser tarama merkezi' kurulmasını talep ediyor. Konak ayrıca çok sayıda spekülatif ayrıntıyı gündeme taşıyor.
Ancak Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Alazlı köyü Muhtarı Hilmi Avcı'nın Aksiyon'a anlattıklarının speküle edilecek bir yanı yok. Muhtar Avcı, kanser araştırması yapan anket elemanlarının kamuoyuna deklare edildiği gibi bölgeyi ev ev gezmediğini; bilgilerin ilçe merkezine toplanan kaymakamlardan alındığını söylüyor. Düzköy'den 13 civarında muhtar toplanmış merkezde. Diğer ilçeleri gezmişler miydi acaba? "Ben bilemem ki kaç evde kanserli var. Kanser öyle pat diye hemen ortaya çıkan bir hastalık. " diyen Avcı, bu soruyu şöyle cevaplıyor: "Hiçbir köyde gezmediler. Geldiler ilçe merkezindeki öğretmen evinde kısa bir toplantı yapıldı. Sordum, öteki ilçelerde de aynısı olmuş. Toplayabildikleri muhtarlara sordular. Kanser vakası kaç tane var, kaç kişi kanserden öldü, diye. Böyle bir şey olmaz. Yaptıkları kanser araştırması bu. " Avcı, şöyle devam ediyor: "Ne kadar bilebilirim. Bir sürü rahatsız insan var. Acaba kanser midir, soğuk algınlığı mıdır? Ben doktor değilim ki? Yeni vaka, fındık toplarken birden rahatsızlanan kaynanamı götürdük, kötü huylu kanser çıktı. Gün sayıyor. " Avcı, kanser araştırmasının soru-cevap mantığıyla değil, tıbbi tahlil ve muayenelerle gerçekleşmesi gerektiğini ifade ediyor. Görüştüğümüz köylüler, son yıllarda kanserden ölümlerin önemli miktarda artığını kaydettiler.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, çok ciddi akademik ve bilimsel bir araştırma yürütüldüğünü ifade ediyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.02.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle