Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda artan kanser vakaları üzerine Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu tarafından bir kanser araştırması yapıldı.
Hopa ile aynı nüfusa sahip Afyon'un bir ilçesinde yapılan anket çalışması sonucunda ürkütücü rakamlar elde edildi. Afyon'un bir ilçesinde bir yıl içerisinde kanserden 7 kişi yaşamını yitirirken, Hopa'da son 1 yıl içerisinde 46 kişi kanser sebebiyle hayatını kaybetti. Bu kişiler içerisinde sanatçı Kazım Koyuncu'da bulunuyor.
Yapılan araştırmayla ilgili açıklama yapan Artvin'in Hopa ilçesi Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, elde ettikleri rakamların ürkütücü olduğuna dikkat çekti. Topaloğlu, "Son yıllarda özellikle bölgemizde kanser vakalarının artması buna bağlı olarak ölümlerin gerçekleşmesi üzerine durumun ne olduğunun anlaşılması için bir bilimsel çalışmanın yapılmasına karar verdik. Konuyu Türk Tabipler Birliği ile görüşerek, onlarla birlikte bir çalışma yaptık. Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kayhan Pala ve beraberindeki heyetin hazırlamış oldukları 3 aşamalı bir çalışmamız oldu. İlk aşamada son yıllarda bölgemizde kanser tanısı konulmuş hasta sayısını öğrenmek istedik. Bölgemizdeki sayı tespit edildikten sonra ülkemizin farklı coğrafi bölgelerinde aynı çalışmayı yürüterek elde edilen bilgilerle bölgemizdeki rakamları karşılaştırdık. Bu çalışmamızın sonucunda gördük ki Afyon'daki bir ilçede, Hopa'nın nüfusuna yakın olan 11 bin nüfusta yapılan çalışmada, bir yıl içerisinde kansere bağlı ölümün 7 olduğu, Hopa'da ise kesinleşmiş ölümün 46 olduğu ortaya çıkmıştır. Bu rakamın çok yüksek oluşu bizi ürküttü. Belediye başkanı olarak gittiğim cenazelerin ve taziyelerin üçünden biri kanserden dolayı gerçekleşmiş ölümdür" dedi.
HALK ÇERNOBİL'İ SUÇLUYOR
Hopa ilçesi'nde kanserden bir yakınını kaybetmeyen yok denecek kadar az olduğu belirtilirken, halk ise artan kanser olaylarından dolayı Çernobil'i suçluyor. Vatandaşlar, yaşadıkları kanser olaylarının Çernobil'de meydana gelen patlamadan kaynaklandığına inanıyor. Kanserden dolayı bir yakınını kaybeden Necmettin Karslı, "Çernobil olayından sonra ilçemizde kanser olayları artmıştır. Mezarlara baktığımızda Çernobil olayından sonra, son 10 yıl içinde ölenlerin yüzde 40'ının kanserden öldüğünü görüyoruz. Benim dayımın oğlu Orhan Fazlıoğlu kanserden öldü. Ben 28 sene Avrupa'da atom santrallerinde çalıştım. Radyasyonun ne olduğunu, radyasyon yoktur diyen bakandan daha iyi bilirim" dedi.
Birgül Küçükali isimli başka bir vatandaş ise, "Kayınvalidem bağırsak kanseri. 15 yıldır çekiyor. Sorumlular kim. Benim bir tane çocuğum var, korkuyorum" şeklinde konuştu.
Ahmet Günal ise bölgede kanser oranının çok fazla olduğunu belirterek, "Çernobil patladığı dönemler ben de buradaydım. Çernobil'den kaynaklandığı doğrudur. Benim 20 yaşında oğlum 7 yıl önce lösemiden öldü" diye konuştu. Hopa ilçesi'nde yaşayan Fatma Kırçicek'in 18 yaşındaki kızı Ayşegül ise farklı bir kanser türünün pençesinde yaşama mücadelesi veriyor. Doğuştan 'epidemoliz' ismi verilen bir tür der hastalığına yakalanan Ayşegül'ün cildi adeta çürüyor. Zamanla parmaklarını ve eli eriyen genç kıza tıbbi müdahale yapılamıyor. 18 yaşında olmasına rağmen 89 yaşlarında görünen Kırçiçek sürekli ağlıyor. Annesi Fatma Kırçiçek, "Doğuştan çocuğum hasta. 18 yıl oldu. Epidemoliz denen bir hastalığı var. Tedavisi yok diyorlar. Eve gönderiyorlar bizi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.
Son olarak Hopa'nın sevdiği bir sima olan ve 2 yıl önce Hopa Belediyesi tarafından düzenlenen turnuvada Satranç şampiyonu olan Selahattin Özpervan'da 39 yaşında kan kanseri hastalığından hayatını kaybetti.
Hopa'da ölümler durmak bilmiyor. Her sabah Belediye anonslarında hayatlarını kaybedenlerin isimleri okunur iken, "Acaba bugün sıra kime geldi" endişesi içerisinde Hopa'lı ve Hopa'lı devlete sesleniyor, "Daha ne bekliyorsunuz tedbir almak için. Bölgeye acilen bir Kanser Araştırma Merkezi kurulmasını bekliyoruz, yoksa bu merkezi kurmak için toplu ölümler mi olmasını bekliyorsunuz" diyor.
Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu'da defalarca bölgede bir kanser araştırma merkezi kurulması için taleplerimiz oldu. Hiç olmazsa Fındıklı'da geçtiğimiz yıllarda acılan Guatr Araştırma Merkezi bünyesine böyle bir araştırma merkezinin kurulmasını bekliyoruz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.07.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle