Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 50 binden fazla kişi öldü, 1 milyonun üzerinde kişi yaralandı ya da sakat kaldı. Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 50 binden fazla kişi öldü, 1 milyonun üzerinde kişi yaralandı ya da sakat kaldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının ''2008 yılı Trafik Faaliyet Raporu''nda yer alan verilere göre, Türkiye'de trafik kazalarındaki ölümler, ''ölüm nedenleri'' arasında üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye'de tedavi sürecindekilerle birlikte her yıl trafik kazalarında hayatını kaybeden yaklaşık 10 bin kişi orta ölçekli bir ilçe nüfusu, yaralanan veya sakat kalan 150 bin190 bin kişi de orta büyüklükte bir il nüfusunu oluşturuyor.
Türkiye'de son 28 yılda nüfusta yüzde 60 artış yaşanırken, bu sürede motorlu araç sayısı yüzde 717, sürücü sayısı ise yüzde 661 arttı. Aynı sürede, trafik kazalarında yüzde 2 bin 417, ölü sayısında yüzde 0, 7 ve yaralı sayısında yüzde 647 artış oldu.
Daha güvenli toplu taşıma imkanı sağlayan demir, deniz ve hava yolu yerine Türkiye'de daha çok kara yolu ulaşımı tercih ediliyor. AB ülkelerinde kara yollarında yük taşıma payı yüzde 45, yolcu taşıma payı yüzde 82 iken, Türkiye'de yük taşıma payı yüzde 92, yolcu taşıma payı ise yüzde 95 civarında bulunuyor.
Türkiye'de tescilli motorlu taşıt sayısı son 10 yılda yüzde 60, 2 artarak 2008 yılı sonunda 13 milyon 765 bin 395'e, kayıtlı sürücü belgesi sayısı ise aynı sürede yüzde 49, 8 artarak 19 milyon 377 bin 790'a ulaştı.
Türkiye'de son 10 yılda trafik kazaları yüzde 95 artarken, ölümlü kaza sayısında yüzde 31 azalma gerçekleşti. Bu sürede, yaralanmalı kaza sayısında yüzde 37, maddi hasarlı kaza sayısında ise yüzde 105 artış görüldü.
2008 yılındaki 408 bin 272 trafik kazasından 2 bin 258'i ölümlü, 82 bin 361'i yaralanmalı ve 323 bin 653'ü de maddi hasarlı olarak meydana geldi.
2008 yılı verilerine göre, 34 bin108 bin arasında trafik kazasının gerçekleştiği Ankara, İstanbul ve İzmir, kaza yoğunluğu bakımından ilk 3 sırada yer alıyor. Kazalarda ölümlerin en çok olduğu iller ise Ankara, Antalya, Bursa, Mersin, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa ve Samsun olarak sıralanıyor.
Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 60'ının kural ihlallerinden meydana geldiği belirlendi.
DSÖ VERİLERİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre de bugüne kadar trafik kazalarında ölenlerin sayısı, dünyadaki tüm savaşlarda ölenlerin sayısından daha fazla.
Dünyada her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde insan, trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
Trafik kazaları, dünyada 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş gruplarında ise ikinci sırada yer alıyor. Her gün 25 yaşın altında bin 49 kişi, trafik kazalarında yaşamını yitiriyor.
Dünyada, trafik kazalarından kaynaklanan zarar ise yıllık 518 milyar doları buluyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle