Ana sayfa » Yaşam Haberleri » Yusufeli Demirkent Köyü İmalatı Zeytinyağı Uluslar Arası Ödül Aldı
Yusufeli Demirkent Köyü İmalatı Zeytinyağı Uluslar Arası Ödül Aldı
17/05/2006 12:48
Demirkent (erkinis) Köyünde Yetişen Zeytinlerden Yapılan Zeytin Yağı, Uluslararası Tat Ve Kalite Enstitütüsü International Taste And Quality Institute, Brussels) Superior Taste Award 2006- 2006 Üstün Lezzet Ödülü Aldı.
Her yıl Brüksel'de yapılan ve dünyanın her ülkesinden farklı markalı ürünlerin tadılarak değerlendirildiği ve profesyonel aşçı ve gurmeler tarafından derecelendirilmesi sonucu Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü tarafından Üstün Lezzet Ödülleri ile ödüllendirildiği yarışmada madalya alan ilk Türk zeytinyağı oldu.
2005 yılı sonunda pazara kendi segmenti olan "belirli bir bahçeden ve tek çeşit zeytinden"(single-estate & single-variety) zeytinyağları segmentini yaratarak giren Ne Extra Oleas, iç piyasada farklılaşan kalitesinin onayını uluslararası bir yarışmadan alarak Anadolu zeytinlerinin sesini tüm dünyaya duyurdu.
Uluslararası prestije sahip yarışmanın jürisi:
Academia Española de Gastronomía Académie Culinaire de France Association de la Sommellerie Internationale Euro-Toques Federazione Italiana Cuochi Maîtres Cuisiniers de Belgique Maîtres Cuisiniers de France Jeunes Restaurateurs d'Europe Verband der Köche Deutschlands
Şirketin kurucu ortağı ve genel müdürü olan Özer Ergül, 19 Mayıs 2006'da Brüksel'de yapılacak olan ödül töreninde Ne Extra Oleas'in 2006 hasadı olan Artvin Yusufeli Demirkent köyünde yetişen Butko zeytinlerinden elde edilen %0, 18 asitli zeytinyağlarına layık görülen Superior Taste Award 2006 (Üstün Lezzet) ödülünü yarışmanın organizatörleri ve jürinin elinden alacaktır.
Türkiye'de dahi yeni yeni tanınmaya başlayan Artvin Yusufeli Demirkent Butko zeytini artık sınırları aşan bir üne sahip oldu. Bu sayede Sadece Zeytin Demirkent köyü halkına vermiş olduğu zeytinlerini dünyaya tanıtma sözünü yerine getirdi.
Demirkent köyü bir zamanlar Osmanlı-Rus sınırını belirleyen ve bir ortaokul ile 1000'den fazla haneyi barındırmasına rağmen son yıllardaki göçler nedeniyle köy olmuş, nüfusu hızla azalmış ve bugün ilkokulu bile kapanmıştır. Zeytin hasadı köyde kalan birkaç yaşlı köylü tarafından güçlükle yapılabilmekte ve denizden 600 metre yükseklikte tamamen organik şartlarda yetiştirilen bu zeytinlere pazar bulmakta zorlanılmaktadır. Sadece Zeytin bu eşsiz zeytinleri kaliteli zeytinyağlarına dönüştürerek yöresel kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflemiş ve yöre insanın gayretini ve heyecanını kendi kurumsal kimliği ile birleştirerek bu ödülü alan ilk Türk ürünü olarak taçlandırmıştır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.05.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle