Artvin'de Orman Bölge Müdürlüğünce ''5 bin köye 5 bin orman projesi'' kapsamında, Ardanuç ilçesinde gelir getirici tür olan 2 bin 500 zeytin fidanı toprakla buluşturuldu.
Ardanuç-Artvin karayolu üzerinde bulunan ve Soğanlı köyü mevkiinde düzenlenen fidan ekimi etkinliğine, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, Ardanuç Kaymakamı Muhammet Furkan Sancaktutan, ormancılar ile köylüler katıldı.
Vali Doğanay, burada yaptığı konuşmada, Artvin’de son 13 yılda gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmalarıyla 85 köyde 230 bin adet fidanı toprakla buluşturulduğunu söyledi.
Vatandaşa hizmet etmenin azı çoğu olmaz diyen Vali Doğanay, şunları söyledi : “Vatandaşımıza hizmet noktasında gözümüzü ve kulağımızı kapamıyoruz. İnşallah bundan sonra da kapamayacağız. Çünkü cenabı Allah bu dünyayı en güzel şekilde yaratmış. Atalarımız sevabıyla, günahıyla buraları bize miras bırakmışlar. Buralar bize emanet bizde bizden sonraki nesile bu emaneti daha iyi bir şekilde hep beraber devredeceğiz. Bu yaptığımız yapacağımız faaliyet bize verilen emaneti korumak ve bizden sonrakilere güzel bir şekilde devretme faaliyetidir. Zeytin nedir insana faydaları nelerdir, çevreye faydaları nelerdir, kuşlara faydası nelerdir dolayısıyla bunların şuurunda olmak, bu şuurda yaşamak ve bu şuurda faaliyet göstermek insanlığımızın icabıdır diyorum. Toprakla buluşturulan zeytin fidanlarının çevreye ve insanlarımıza fayda sağlamasını arzuluyorum” dedi.
Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu ise, Ardanuç-Artvin karayolu baraj kıyısına 2 bin 500 zeytin fidanını toprakla buluşturarak orman köylüsüne kalıcı gelir getirici çalışma içerisinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:" Ülkemizde gerçekleşen değişim ve gelişim çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı da ormanların yararlanmasında önemli değişiklik yaparak ormanın imkanlarını vatandaşın orman köylüsünün hizmetine açmıştır. Bu hizmetlerin biri de gelişim projelerinde yer alan Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun titizlikle takip ettiği Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 5 bin köye beş bin orman gelir getirici ağaçlandırma çalışmalarıdır. Artvin ilinde geçmiş yıllarda yapılan çalışmaların yanında bu yılda 40 köyde 1000 hektar alanda gelir getirici tür ağaçlandırması yapılacaktır. Bugün de gelir getirici tür ağaçlandırma faaliyetlerimizde ağırlıklı olarak Artvin ilinde yetişen orijin tür olan butko zeytin fidanı dikimi gerçekleştirilecektir Müdürlüğümüz tarafından üretilen 15 bin zeytin fidanından 2 bin 500 adedini bu yıl, 3 bin 500 adedini de 2018 yılında bu alanlara dikmiş olacağız. Ayrıca ceviz, badem, hurma, nar ve kızılcık gibi türlerin de dikimi gerçekleştirileceğiz. Toplamda 14 bin 600 adet fidan toprakla buluşturulmuş olacağız. Karayolu boyunca baraj kenarında yapmış olduğumuz bu ağaçlandırma çalışması orman köylüsüne gelir getirecek olmasının yanında yol peyzajına, baraj çevresinde yapılmış olması nedeniyle erozyon kontrolüne de katkı sağlayacaktır. Dikimini gerçekleştireceğimiz bu fidanların 3 yıl bakımı idaremiz tarafından yapılarak, orman köylüsüne gelirinden faydalanmak üzere sertifika ile verilerek teslim edilecektir. Yapmış olduğumuz çalışmalarda bize her türlü desteği veren Sayın Valimize teşekkürlerimizi arz ediyoruz, diktiğimiz fidanların bereketli ürün vermesini diliyor saygılar sunuyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Doğanay ile beraberindekiler 2 bin 500 zeytin fidanını toprakla buluşturdu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.11.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle