TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü tarafından yürütülen "Türkiye Menşeli Sızma Zeytinyağları İçin Referans Nmr Yöntemleriyle Otantisite ve Orijin Belirleme Metotlarının Geliştirilmesi" projesi kapsamında İlimizde Yusufeli zeytininden numeneler alındı.
Konu ile açıklama yapan Artvin İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu; "TÜBİTAK'ın İlimize gelerek zeytinimiz üzerine araştırma yapması Artvin için ve dolayısı ile zeytin üreticilerimiz için olumlu bir gelişmedir. İki yıl önce Yusufeli Zeytinini geliştirmek ve sayısını artırmak için bir proje hazırlamış ve uygulamaya koymuştuk. Bu proje kapsamında şu ana kadar 15 bin adet Zeytin Fidanı üretilip, ücretsiz olarak bahçe tesisi yapılmaktadır. TÜBİTAK'ın da çalışması ile birlikte Zeytinimizi kalitesini ve lezzetini ortaya çıkarılmasını sağlayacağız. Projede görevli araştırmacı arkadaşımız geçen hafta İlimize gelerek proje hakkında bizlere bilgi verdi. Zeytin çeşitlerimizden alacakları örnekleri kendi gıda laboratuvarlarında analiz edip Türkiye'nin değişik bölgelerde ki toplam 130 adet zeytin örneği ile karşılaştırılması ve coğrafi işaretlenmesini sağlanacağı, yağının özeliklerinin çıkarılacağı bir çalışma olacağını beyan ettiler. Kurumumuz olarak böyle bir çalışmanın içerisinde bulunmamızdan duyacağımız memnuniyeti dile getirerek çalışmalarına personel ve araç desteği sağladık. Zeytin bahçelerimizde incelemelerde bulunularak 10 adet örnek alınmıştır. Böylelikle Yıllardan beri söylediğimiz üzere Yusufeli Zeytinini vermiş olduğu damak tadının hiçbir zeytinden alınan damak tadına eşdeğer olmadığı söylemimizi destekleneceğini umuyoruz. Bu sayede Yusufeli Zeytinin Türkiye'ye ve Dünyaya tanıtımını sağlamış olacağız" ifadelerine yer verdi.
İshak Hacıkamiloğlu açıklamasının devamında: ”Bilindiği üzere TÜBİTAK yapmış olduğu çalışma ve araştırmalar ile toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici ve katılımcı olmayı amaçlayan, akademik ve endüstriyel araştırma geliştirme çalışmalarını ve yenilikleri destekleyen, Ülkemizin Bilim ve Teknoloji politikalarını belirlemekte ve toplumun her kesiminde bu farkındalığı artırmak üzere kitaplar ve dergiler yayınlamaktadır. Bilim insanlarının yurt içi ve yurt dışı akademik faaliyetleri burs ve ödüller ile desteklenmekte, özendirilmekte, üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve sanayimizin projeleri fonlanarak, Ülkemizin rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.11.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle