Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen “İyi Tarım Uygulamaları Eğitimini” başarıyla tamamlayan 82 çiftçiye, düzenlenen törenle sertifikaları verildi.
Halitpaşa İlkokulu Toplantı Salonu'nda düzenlenen sertifika törenine, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Yusufeli Kaymakamı Cumhur Duran, Artvin Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu ile muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Vali Kalkan, burada yaptığı konuşmada, proje ile üreticilerin bilinçli ve kaliteli ürün üretmelerinin hedeflendiğini söyledi. İyi Tarım Uygulamaları Eğitimine katılan ve sertifika almaya hak kazanan 82 çiftçiyi başarılarından dolayı kutlayan Vali Kalkan, “Benimde üyesi bulunduğum Doğru Karadeniz Kalkınma Ajansının desteklediği il tarım uygulamalarının geliştirme projesine katılan çiftçilerimizi tebrik ediyorum.
Yusufeli, Artvin’in özel ilçelerinden bir tanesi ve mikro klima iklimiyle de bölgenin sebze ve tarım merkezidir. Bu da bir takım özel narenciye ürünlerini, muz gibi, portakal gibi ürünleri bir tarafa bırakırsak, Akdeniz ikliminde yetişmekte olan zeytine varıncaya kadar bölgede çok güzel ürünler yetişiyor. Doğaldır ki bu eğitimlerde ürünlerin geliştirilmesi adına, bu ürünlerle elde ettiğimiz ürünlerin gelirlerinin arttırılması adına güzel bir uygulamadır. Bir taraftan Valilik olarak, İl Tarım Müdürlülüğü olarak, Kaymakamlık olarak bu ve benzeri projeleri takip edip desteklerken, diğer taraftan da sizlerin yaşam standardını daha iyi konuma nasıl getirebiliriz, onun gayret ve arayışı içindeyiz. ”dedi.
Artvin’de yapımı devam eden baraj inşaatlarından dolayı ilçelere ulaşımı sağlayan yol ağlarının yeniden ve daha konforlu bir şekilde yapıldığını belirten Vali Kalkan, şunları söyledi: ”Artvin’de göreve başladığım yaklaşık bir buçuk yılı geçti. İlk geldiğim günlerde Yusufeli’ne gelmem iki saati geçiyordu. Artvin’den buraya ulaşmam şu anda yolun sadece 30 kilometrelik kısmının ulaşıma açılmasına rağmen bir saat kısaldı. Bugün bir saatte Artvin’den çıkıp Yusufeli’ne gelebiliyorum. Şuna emin olunuz ki, Artvin barajı dolayısıyla, sonrasında yapılacak olan Yusufeli Barajı sonrasında yapılacak olan yollarla birlikte sizlerin Artvin’e ulaşımı daha kısa sürecek. Bakıyorum, dünya bu kadar ekonomik kriz yaşıyor, bizler ise Artvin’de bu kadar büyük yatırımlara devlet olarak, millet olarak imza atıyoruz. Bunu sizde gözlemliyorsunuz. Yapılan bu yollar daha öncekilerinden daha kaliteli. Borçka-Artvin yolunu düşünün, Artvin-Yusufeli yolu bununla kıyaslanamaz. Şundan emin olabilirsiniz, bundan sonrasında Artvin Barajı nedeniyle yapılacak olan yollar, Yusufeli Barajı dolayısıyla yapılacak olan yollar, öncekilerden daha kaliteli ve daha güzel olacaklar. Sizlerin daha konforlu bir şekilde kente ulaşmanızı sağlayacaktır. Diğer taraftan biz İl Özel İdaresi olarak köylerimizin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz Yusufeli bizim en büyük ilçemiz, 61 köyümüz var. Coğrafya olarak aşağı yukarı Artvin’in 3’de birini kaplıyor, oldukça dağınık bir yerleşime sahip ve yol ağı uzunluğu olarak da Artvin in en fazla yol ağına sahip bir ilçemiz.
Bundan iki gün önce Artvin’de 46 yeni iş makinesini törenle hizmete aldık. Göreve başladığım günlerde Artvin’de ki iş makinelerinin sadece 22 tanesinin 0-5 yaş grubunda olduğu ifade edilmişti. Yürüyen, gerçekten iş yapabilen iş makinesi sayısı 22 adetti. Bu yaşlı makinelerle bu coğrafyada hizmet götürmek oldukça zor, hatta imkansızdır. Yakıt gideri fazla, arızada kaldığı süre fazla, dolayısıyla il genel meclisi olarak bu makinelerin yenilenmesine karar verdik ve geçtiğimiz günlerde 46 tane yeni iş makinesini hizmete aldık. Bunlardan 3 tanesi ilave olarak daha sonra gelecek ve bu sayı 49’a çıkacak ki bu da makine parkının 4’de birine tekabül ediyor. Öteki makineleri de elimizden çıkaracağız. Bu kadar geniş bir coğrafyaya sahip olduğuna göre Yusufeli’ne bu iş makinelerinden en fazlasını verdik. 5 adet mercedes kamyon, bir greyder, bir kepçe ve birde JCB kepçe gönderdik. Bunun birinci nedeni ise Doğu Karadeniz yayla yolları mister planı var ve bu plan çerçevesinde Artvin’den geçen yol ağı var. . Salikvan Yaylasından başlıyor, Artvin’e geliyor. Rize hududundan Kemalpaşa’da Beldesinde son buluyor ama hazırlanan plandaki giriş noktası Salikvan Yaylası. Doğaldır ki Salikvandan başlayan yol, Yusufeli Bıçakçılar vadisini takiben Yusufeli’ni geçerek diğer yerleşimlerimize gidiyor. Bu yayla yolları için ilimize özel kaynak geliyor, Rize’ye özel kaynak geliyor, Trabzon’a, Giresun’a, Ordu’ya özel kaynak geliyor. İlimize gelen kaynağı bu yol güzergâha harcıyoruz. Başka yol güzergâhlarına harcama şansımız yok. Bunu bütün arkadaşlarım burada olduğu için söylemek ihtiyacı hissettim, neden bu yol güzergâhı betonlanıyor, neden bu yol güzergahında çalışma oluyor diye arkadaşlarımızın zihninde bir soru işareti olmasın. Ama şundan emin olabilirisiniz, biz gelen bu ek kaynakları projesi kapsamında harcadığımız gibi özel idare kaynaklarını da, KÖYDES kaynaklarını da diğer ilçelerimizin özellikle turizm değerlerini ortaya çıkarma noktasında harcamaya gayret ediyoruz.
İlçe turizm değerlerimiz var. Rafting var, İşhan Kilisesi var, kano turizm var, Kaçkarlara çıkan treking turizmi var. Yusufeli zengin bir yerleşim yerimiz. Burada seyahat edecek insanların konforlu bir şekilde arzu ettikleri destinasyonlara ulaşmaları bizim için önemlidir. Bu güzergâhlara özel önem veriyoruz ve bu güzergâhların değişmesi, büyümesi Yusufeli’nin gelişmesi demektir.
Bugün buraya gelmeden önce kaymakam arkadaşımız, belediye başkanımız siyasi parti temsilcileriyle küçük bir toplantımız oldu. Orada bazı yerleşim yerlerimizin yollarının olmadığı ifade edildi. Önümüzde ki yaz başından itibaren özellikle yılın 12 ayı ikamet edilen yerlerin yol sorunu olmayacak. Bunu da ben burada, sizlerin huzurunda söz vermiş olayım. Bu duygu ve düşüncelerle projede emeği geçen başta kaymakam arkadaşım olmak üzere daire amirlerime ve törene iştirak eden tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Yaklaşan Kurban Bayramınızı da şimdiden tebrik ediyorum. ” diye konuştu.
Yusufeli Kaymakamı Cumhur Duran ise, yapılan çalışma ile üreticilerin daha bilinçli şekilde üretime devam edeceklerini vurguladı.
Tören, İyi Tarım Uygulamaları Eğitimi kapsamında çiftçilere yönelik yapılan uygulama eğitimine katılan 82 kişiye sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.10.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle