Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde Çoruh Nehri üzerinde tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve HES projesinin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan canlı bağlantı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile atıldı. Barajla birlikte Türkiye bu alanda Çin ve Gürcistan’dan sonra 6’ıncı sıradan 3’üncü sıraya yükselecek. Bu arada daha önce adı Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan Barajı olarak duyurulan ve afiş ve davetiyeleri bastırılan barajın adı daha sonra Başbakan Erdoğan’ın adı çıkarılarak Yusufeli Barajı olarak kaldı. Toplatılan davetiye ve afişlerde yeniden basıldı.
Yusufeli Karakucak güreş alanında düzenlenen temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, Ak Parti Milletvekili İsrafil Kışla Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ile vatandaşlar katıldı. Bakanlar tören alanına girişte vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılandı. Yusufeli Ak Parti Kadın Kolları ile Gençlik Kolları üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için “yeni yaşınız kutlu olsun” pankartı açtı. Bu arada daha önce adı Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan barajı olarak duyurulan ve afiş ve davetiyeleri bastırılan barajın adı daha sonra Başbakan Erdoğan’ın adı çıkarılarak Yusufeli Barajı olarak kaldı. Toplatılan davetiye ve afişlerde yeniden basıldığı öğrenildi. Düzenlenen yeni afişler tören alanına asıldı.
Programım protokol konuşmalarını ilk olarak Artvin Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla yaptı. Kışla konuşmasında, ”Gerçekten Yusufeli’nde ve Artvin’de tarihi bir gün yaşıyoruz. Artvin ülkenin kalkınmasında en çok katkı veren illerin başında geliyor ve bu Çoruh havzasında yapılan yatırımlarla Türkiye’deki üretilen HES’in belki yüzde 30’u Artvin’den üretiliyor. Bu anlamda Artvin ili Türkiye için çok anlam ifade ediyor. Şu anda belki bir ilçe tarih oluyor ve böyle bir asil duruşu hiçbir yerde görmek mümkün değil bu nedenle sizleri tebrik ediyorum” dedi.
Artvin Valisini Necmettin Kalkan ise, ” doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarih yapısıyla öne çıkan Artvin serhat şehrimizdir. Toprağın suya kandığı şehir olarak öne çıkan ilimizin bin bir güzelliğini ihtiva eden bir su şehridir. Malumlarınız olduğu üzere Çoruh nehri mescit dağlarından doğup Batum’dan Karadeniz’e dökülmektedir. Çoruh Artvin’le özdeşleşmiştir. Su ise stratejik maddedir ve kaynakları sınırlı olması nedeniylede ülkemizin gerek HES ihtiyacı gerek içme sulama ve sanayi suyu ihtiyacı zorunluluğu nedeniyle baraj ve gölet yapımı ülkemizin öncelikleri arasındadır ve Çoruh Vadisi enerji maksatlı baraj yapımı içinde oldukça elverişlidir. Çok değerli bakanım ülkemiz ve milletimiz için çok büyük hizmetler yapan bakanlığınızın adında yer alan orman ve su kavramlarının bizzat kendilerinin fazlasıyla yer aldığı ilimizde bakanlık olarak da yapmış olduğunuz projeler dünya kamuoyunda ülkemizi tanıtmakta Artvinliler olarak bizi de gururlandırmaktadır. Çoruh nehri üzerinde inşa edilen ve sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 12. 12. 2012 tarihinde görüntülü konferans bağlantısıyla açılışını yaptığı Deriner barajı ve HES kendi tipinde ülkemizin en yüksek barajı olma özelliğindedir. Daha yapım aşamasındayken bile dünyanın dikkatini çekerek haberlere konu olan Deriner Barajı National Geographic , Discovery Channel tarafından belgeselleştirerek tanıtılmış mimarisi ve bir çok özelliğiyle de dünyada hayranlık bırakılmıştır” ifadelerine yer verdi.
Kadir Topbaş: Tarihe Tanıklık Ediyoruz
Törende konuşan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün Yusufeli’nde tarihe iz düşüldüğünü ve tarih yazıldığını belirtti. Topbaş, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecek kuşakların yeni yaşam kalitesini oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Baraj inşaatı ile birlikte buraya bir sosyal değişim gelecek. Plansız yaşam alanından doğru bir yaşam alanına geçilecek. Türkiye’ye model olacak yeni bir Yusufeli kurulacak. Burada baraj gölleri ile tabii ekolojide değişecek. Bu güzel coğrafyadaki baraj gölleri yeni bir atmosfer oluşturacak. Yeniden oluşacak bu coğrafyanın dünyada farklı yankılar bulmasını arzu ediyorum. ” dedi.
Faruk Çelik: Su Aksın Türk Baksın Anlayışı Doğru Değil
Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, insanın çok ama insanlığın kıt olduğu günümüzde Yusufeli’nin arazisi kıt ama insanlığı bol olan bir yer olduğunu belirtti. Çelik, şöyle konuştu: “Sizlerle hep övündük. Bu arazide doğmanın şerefini Türkiye’de her bölgede haykırarak söyledik. Bugün mutlu ve hüzünlüyüz. Yusufeli için tarihi bir gün bugün. Çoruh nehrine bir gerdanlık daha takılıyor. Türkiye cılız bir ülke değil, gürbüz ve güçlü bir ülke. Sanayisi gelişiyor enerjiye ihtiyacı var. Sular aksın Türk baksın anlayışı doğru değil. Su akar Türk bakar anlayışı geride kaldı. Onun için bu gerdanlar yapılmalı bu açıdan sevinçliyiz. Ama hüzünlüyüz, bu topraklarda hatıralarımız var. Çocukluğumuz bu topraklarda geçti. Bu topraklarda onlarca yüzlerce değerli kardeşimiz yetişti. Bu güzel şehirde hatıralar anılar çok. Şehrimizin su altında kalması hüzün oluşturuyor. Ama Yusufeli halkının farkı şudur. Ülke menfaatleri benim menfaatlerim yan yana konunca ay yıldızın menfaatini öne tutan bir halkız biz. Onun için hüznümüz sevince dönüşüyor. Burada modern bir Yusufeli’nin tekrar gündeme gelmesi ve yeniden yapılanması ile ne gerekiyorsa takipçisi olacağız. ”
Veysel Eroğlu: Türkiye’de Baraj ve HES’ler Zaruri İhtiyaçtan Kaynaklanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hizmetkârı olmaktan gurur duyduğu Yusufeli’ne 555 milyon liralık yeni 20 yatırım müjdesi ile geldiğini söyledi. Eroğlu, “Yusufeli’nde en güzel binaları yapacağız. Türkiye’de değil dünyaya örnek olacak yeni bir Yusufeli’ni inşa etmek bizim boynumuzun borcu olacak. Size göl manzaralı evler yapacağız. ” dedi. Türkiye’de barajlar ve HES’lerin zaruri ihtiyaçtan kaynaklandığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: “Bunlar bir zarurettir. Biz enerjide dışarıya bağımlıyız. Türkiye yılda 66 milyar dolar dışarıdan enerji ithalatı yapıyor. Cari açığın en büyük bir kısmı buradan kaynaklanıyor. Geçmişte su akmış biz bakmışız. Çoruh da daha önce baraj ve HES yoktu ve çılgınca akıyordu. Türkiye’nin en çılgın akan nehri. İlk defa biz Çoruh nehri üzerine Muratlı barajı ve HES projesini yaptık. Yusufeli Barajı Türkiye’de ilk sırada dünyada ise 3’üncü sırada. Yılda 2 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. Geçmişte su potansiyelin sadece yüzde 20’sini olan 26 milyar kilowatt saati kullanırken bugün 70 milyar kilowatt saate yükselttik. 136 baraj ve HES yaptık. Bakanlığımız bunun dışında 18 milyon hektar alanı suladı. 58 şehre 2060 yılına kadar yetecek su götürdük. ”
Başbakan Erdoğan Yusufeli’ne Bağlandı
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Genel Merkezi’ndeki Grup toplantısı sırasında canlı bağlantı ile Yusufeli’ndeki temel atma törenine bağlandı. Başbakan Erdoğan, “Yusufeli artık barajın altında kalacak. Ancak biz orada en uygun yerde üniversitelerle de çalışma yaparak en uygun yer neresidir diye belirlendi ve orada şu andaki Yusufeli ile mukayese edilmeyecek deniz manzaralı bir Yusufeli inşa edeceğiz” dedi. Başbakan Erdoğan, burada müteahhit firmalarla projenin bitirilme süresi konusunda pazarlık yaptı. Başbakan Erdoğan LİMAK’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e “7 yıl size yakışmaz. Başbakan’ın talebi var, bunu ne kadar daha geri çekip süratle bitireceğiz. ” diye sordu, Süreyi 5 yıl 3 aya indiren Özdemir, “Projeyi 18 Haziran 2018 tarihinde bitirme arzusundayız. Emredin Sayın Başbakanım” dedi. Başbakan Erdoğan “O zaman mevsim koşulları iyi olmaz. O zaman şöyle yapalım. 29 Mayıs 2018’de mevsim koşulları baharla beraber Artvin’de bir başka olur. Açılışını tüm çevre düzenlemesiyle birlikte bitirmiş olalım” dedi. Yapılan pazarlık sonucu proje inşaatı 29 Mayıs 2018 tarihinde projenin bitirilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Başbakan Erdoğan’ın 10’dan geriye doğru saymasının ardından projenin temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından atıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temel atıldıktan sonra yaptığı konuşmada özellikle elektik enerjisi noktasında atılan adımlarla ülkenin doğalgaz çevirim santrallerini mümkün olduğunca daha az kullanmaya çalıştığını sözlerine ekledi.
Yusufeli Barajı ve HES
Artvin'in 90 kilometre güneyinde, Çoruh Nehri üzerinde temeli atılan ve Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak olan Yusufeli Barajı'ndan yılda 1, 827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek gökdelenlerini dahi geride bırakacak baraj, bütün binalar içinde Türkiye'nin en yükseği olacak. Baraj gövdesinde yaklaşık 2, 9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. 2. 2 milyar metreküp su depolanacak olan barajda 540 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralinin devreye girmesiyle yılda 1, 827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. 486 milyon lira bedelle ihale edilen baraj inşaatını Kolin, Cengiz ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek olan baraj milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilecek. Proje 5 yıl 3 ay sonra bitirilecek.
Bakan Veysel Eroğlu’ndan Baraj Duası
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yusufeli Barajı ve HES projesinin temel atma töreni sonrası baraj şantiye alanını gezdi, yetkililerden bilgiler aldı. Baraj tabelası önünde hatıra fotoğrafı çektiren Eroğlu, ardından da baraj için dua etti. "Hayırlı olsun inşallah" diyerek duaya başlayan Eroğlu, "Yarabbi, projemizi hayırlı eyle, kısa zamanda bitmesini bize nasip eyle, helalinden firmalara bol kazanç ihsan buyur, ayrıca kazasız belasız bitmesini de lütfeyle, burada emeği geçen herkese sağlık sıhhat ver, projeyi bu memleket için bereketli kıl" dileklerinde bulundu. Bakan'ın çevresindekiler de "Amin" diyerek duaya katıldı.
Türkiye, Dünya Sıralamasında 6'dan 3'e Yükselecek
Deriner Barajı ile Avrupa'nın 4, dünyanın 6'ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajına sahip Türkiye Yusufeli Barajı’nın tamamlanmasıyla bu alanda dünya üçüncülüğüne yükselecek. Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle: Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre, Inguri Barajı (Gürcistan) : 271, 5 metre, Vajont Barajı (İtalya) : 261, 6 metre, Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre, Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre, Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.02.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.
Hopam®.com Webteam 2001-2024
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle