Kısa adı ARRİKAB olan Artvin ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, Artvin merkez, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli, Hemşin toplam 10 belediyenin işbirliği ile resmen kuruldu. Çamlıhemşin, Tunca, Şavşat, Murgul, Meydancık belediyeleri de sonradan katıldılar. 15 ilçe ve belde belediye başkanları Arhavi ilçesinde bir araya gelerek bu zamana kadar yapılan katı atık tesisleri yapımı için katedilen yol ve çalışmalarla ilgili genel bir durum değerlendirmesini yaptılar.
Toplantının açılış konuşmasında birlik başkanı Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan birliğin amaçları konusunda üyelere bilgi verdi. Başkan Sinan özetle şunları söyledi:
"Rize ili ve ilçelerinde yaptığımız bütün inceleme ve araştırmalar sonucunda katı atık bertaraf tesisi için uygun bir alan bulamadık. 23. 12. 2004 tarihinde Artvin Valiliğine katı atık bertaraf tesisi için uygun bir alanın birliğimize tahsisi talebini içeren bir talep yazısıyla müracaatta bulunmuştuk. 18. 02. 2005 tarihinde Artvin Valiliği birliğimize ve üye belediyelere Hopa ilçesi Cankurtaran geçidindeki alanın birliğe tahsisi edilebileceğini bizler için uygun olup olmadığını soran birer yazı göndermiştir. Biz de birliğimiz ve üye belediyeler bu talebi uygun bulduğumuzu iletmiştik. Daha sonra işlerin daha da hızlandırılması ve maddi sıkıntı yaşamamak için hazine müsteşarlığına, DTP müsteşarlığına Türk-Alman mali işbirliğine izin talebimizi içeren birer yazı yazdık. Daha iller bankası genel müdürlüğüne fizibilite yapmalarını istediğimiz bir talep yazısı yazdık fakat şu ana kadar hiç bir cevap alamadık. 27. 04. 2005 tarihinde yönetim kurulumuz toplanarak katı atık bertaraf tesisi için Hopa ilçesi Cankurtaran mevkiindeki alanın uygun olduğu ve tarafımıza tahsis edilmesinin uygun olacağı kararını vermiştir. Aynı tarihte Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'ne aynı yerin birliğimize tahsisi talep ettiğimiz yazıyı göndermiştik. Orman Bölge Müdürlüğü talebimizi inceleyip ön izin verdiğini belirten yazıyı tarafımıza iletmiştir. Tüm bu çalışmaların ardından ön fizibilite için mühendislik ve müşavirlik firması ile anlaşma yapıldı. O bölgenin harita üzerinde gösterilmesi, arazinin morfolojik yapısı uygun sondaj yerlerin tespiti ve sondaj çalışması yapılarak harita üzerinde de değerlendirmeler yapılıp yapılan çalışmalar laboratuar ortamında incelenmiş ve çıkan sonuçlar büro çalışması ile sonuçlandırılıp sondajlı jeolojik etüt raporu tarafımıza iletilmiştir. 25. 07. 2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü katı atık ve bertaraf tesisi için belirli aşamaya gelmiş öncelikli 28 ilin belirlendiğini ARRİKAB'ın bu kapsama alındığını bu kısa sürede rekor denecek böyle bir başarının hayret uyandırdığını belirtmişlerdir.
Ön fizibilite raporu arkasından sondajlı jeolojik, jeoteknik etüt raporu yapıldıktan sonra ÇED için proje hazırlama ve bakanlığa sunma ihalesi için teklifleri aldık. Yaptığımız incelemeden sonra proje hazırlamak ve bakanlığa sunma ihalesine Çınar Mühendislik ve Müşavirlik Ltd. Şti. 'ne ihaleyi verdik. Çevre ve Orman Bakanlığı, çevresel etki değerlendirmesi 18. 11. 2005 tarihinde ÇED raporunu uygun bularak birliğimizin yapmak istediği katı atık bertaraf tesisi için proje ihalesine gidebileceğimize izin verdiğini bildiren belgeyi tarafımıza iletmişlerdir. Bundan sonra en kısa sürede katı atık bertaraf tesisi için proje ihalesi yapılıp, tesisin kazandırılması sağlanacaktır. "
Birlik başkanı Mümtaz Sinan'ın konuşmasının ardından birliğin genel sekreteri Dr. İrfan Sayar projelerin, hazırlanışı ve bu projenin AB sunuşu ve kaynak sağlanması bakımından açıklamalarda bulundu. Dr. İrfan Sayar özetle şunları söyledi:
"Bir kere şunu hiç unutmamak gerek. Bu tesisin yapımı proje aşamasından tutunda depolama, tesis ayrıştırma, sulama ve benzeri gibi içiren entegre yapımı tüm belediyelerin bütçesi ile yapılması mümkün olmadığı bir gerçektir. Ne yapmak lazım. AB'den destek almamız gerekmektedir. AB Proje üretmez, yapılan projeyi inceler ve uygun bulduğuna da destek verir. Yalnız şunu unutmamak gerekir. AB'den gelen destek paralar Çevre Bakanlığına geliyor. Çevre Bakanlığı bana gelen parayı başka bölgelere vermemesi gerekir. Yani Doğu Karadeniz'e gelen para tutup da Konya'da ki veya Aydın'da yapılacak projeye aktarırsa ozaman olmaz. Biz projemizi AB'ye sunacağız. İnanıyorum ki kesinlikle okeylenecektir" dedi.
Toplantı sonunda kurulacak tesisin mali konusunu Çevre Bakanı ile görüşmek ve AB'den destek alma konusunda bilgi alışverişinde bulunmak için 10 kişilik bir heyet oluşturuldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.12.2005 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle