Artvin Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Ve Gazeteciler Arhavi İlçesini Ziyaret Etti. Artvin Gazeteciler Derneği'nin İlçe Sorunlarının Yerinde Tespiti İçin Yaptığı Ziyaretlerden Biri De Arhavi İlçesine Yapıldı. İlçe Ziyaretine Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı Sedat Varan, Başkan Yardımcısı Tuncer Erer, Sayman Okan Sezgin, Gazeteci Necmettin Numanoğlu Ve Muhabir Hülya Pehlivan Katıldı.
Gazeteciler Derneği üyeleri, Arhavi İlçe Kaymakamı olarak görevine yeni atanan Kaymakam Ali Akça'yı makamında ziyaret etti. İlçeye yeni atanan Kaymakam Ali Akça, gazetecilerle sohbet etti. İlçeye yeni atanması rağmen Arhavi'den memnun olduğunu belirtti. Gazetecilerin, Arhavi ilçesinin sorunları hakkında yönelttikleri soruları cevapladı. Kaymakam Akça, Arhavi ilçesinde göreve başladığı zaman iki sorunla karşılaştığını ve bunlardan birini Karadeniz Sahil Yolu yapımı nedeniyle taşocağında atılan dinamitler sonucu Güngören Köyü'nde meydana gelen ve 8 ailenin evlerin zarar görmesine neden olan heyelan, diğerinin ise yine sahil yolu yapımı nedeniyle ilçe merkezinde deniz kenarından geçen yol güzergahı üzerindeki balıkçı barınaklarında yaşanan sorun olduğunu söyledi. Bunlardan Güngören Köyü'nde ki vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için sahil yolunu yapan firma yetkilileri ile mağdur vatandaşların buluşturulduğunu ve firmanın mağdur vatandaşlara aylık 350 YTL kira yardımı yaptığını belirtti. Kaymakam Ali Akça ilçenin çok yağış alması nedeniyle bir komisyon kurulduğunu, bu komisyonun heyelan olan yerde incelemelerde bulunacağını belirtti. Komisyonun raporuna göre gerekirse mağdur vatandaşların mağduriyetini kamulaştırma yöntemi ile giderileceğini söyledi. Balıkçı barınakları konusunda ise Karayolları yetkileri ile görüştüğünü ön projenin yapıldığı ve sorunu yakın zamanda giderileceğini belirtti. Kaymakam Akça: "Sahil yolu inşaatı bittiği zaman balıkçı barınaklarının şimdikinden daha iyi olacağını tahmin ediyorum" dedi.
Başkan Musa Ulutaş'a Geçmiş Olsun Ziyareti
Artvinli gazeteciler kaymakamlık ziyaretinin ardından 27 Kasım günü makam aracına bomba konulan Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundular. Dernek yönetim kurulu üyeleri tarafında geçmiş olsun dilekleri belirtilerek çiçek sunuldu. Ziyaret sırasında Arhavi ilçesinin sorunları ve başkanın gelecekteki projeleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Başkan Ulutaş; gazetecilerin yaptığı ziyaretten memnuniyetini dile getirerek Arhavi ilçesinin sorunları hakkındaki soruları cevapladı. Belediye Başkanı Musa Ulutaş ilçenin sorunların 3 ana başlıkta toplandığını belirtti. Bunlardan birincisinin Katı Atık sorunu yani çöpün olduğu, diğerlerinin ise kanalizasyon ve içme suyu sorunu olduğunu söyledi. Başkan Ulutaş, Arhavi Belediyesinin özellik alt yapı sorununa önem verdiğini belirterek, "Yeni imar planı ve şehir gelişim planları üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Katı Atık sorununun dünyada ciddi bir sorun olduğunun önemini vurgulayan başkan Ulutaş; Arhavi ilçesinde de bu sorunu çözülmesi için Karadeniz de bulunan 16 belediyenin oluşturduğu ARRİKAB birliğinin kurulduğunu, birliğin çalışmalarını sürdürdüğü belirtti. Yapılan çöp depolama projesinin maliyetinin yüksek olduğu yaklaşık 5-6 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Başkan Ulutaş: "Bu proje AB fonlarından yararlandırılacak. Projenin %75 bu fonlardan, geri kalan %25'lik bölümü ise bu oluşuma katılan belediyelerin bütçelerinde kesilecek %2 paylardan karşılanacak. Bu birliğe katılan belediyelerin sorunun çözümü için sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekir" dedi.
İlçenin ikinci sorunun ise kanalizasyon olduğunu belirten Ulutaş: "Konunun çözümü için İller Bankası ile toplantı yaptım. Yeni proje çiziliyor. Sahil yolu inşaat bittikten sonra sahilde kolektör kurulacağız ve deşarj işlemini yapacağız" dedi. İlerleyen tarihlerde ise kanalizasyonu arıtıp denize vereceklerini söyledi.
İçme suyu konusunda ise başkan Ulutaş; ilçenin su ihtiyacını karşılamak için çok büyük masraf yaptıklarını belirtti. İlçeye pompalama sistemi ile suyun verildiğini, bu nedenle özellikle elektrik faturasının çokluğu ve personel giderlerinin belediyeye mali yük getirdiğini söyledi. İller Bankası ile görüştüğünü ve ilçeye 12 Km uzaklıkta bulunan Yol Geçen Köyü, Lome Boğazı'ndan su getirtileceğini belirterek, proje çalışmalarının İller Bankası ile koordineli bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.
Diğer çalışmaları hakkında da gazetecilerin sorularını yanıtlayan başkan Ulutaş; ilçenin nüfusunun 1970 yılında 25. 000 civarında olduğunu ancak bunun 17. 000 kadar düştüğünü belirterek. Devlet ve özel sektör yatırımlarını ilçeye çekmeye çalıştıklarını söyledi. Adliyenin kapatılmaması için belediye olarak 3500 metrekare arsayı Adliye Sarayı yapılması için yer tahsisini yapmak istediklerini belirtiyor. Ayrıca ilçede İdari Bilimler ve Turizm açılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Başkan Ulutaş, "Öğrencilerin yurt sorununu da çözmek için uğraşıyoruz" dedi.
Gazetecilerin gençlik konusunda ne yapıyorsunuz şeklindeki soruya ise Başkan Ulutaş: "Gençler bizim her şeyimiz. Arhavili gençlerimizin başta işsizlik sorunu var. Sportif başarıla elde etmeleri için imkanlarımızı seferber ediyoruz. Özellik salon sporlarını tercih ediyoruz. Sahil yolu bittikten sonra ise sahilde tenis kortu yaptırmayı planlıyoruz" dedi. Arhavi ilçesinde 4 adet çay fabrikasının bulunduğunu ve 1 adet daha kurulacağını ifade eden Ulutaş, "Daha önceleri kapanan Beyopan Fabrikasının ise yeniden açılması için çalışmalar var. İlçeye ekonomik anlamda olumlu katkıları olacaktır. İlçeye yatırım yapacak olan firmalara ve kişilere her türlü yardımı yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Başkan Ulutaş: "Arhavi Kültür ve Sanat Şehridir"
Gazetecilerin Turizm konusundaki sorularını ise Arhavi kültür, sanat ve festival şehridir. Her yıl yapılan Uluslar arası Kültür Sanat ve Turizm Festivali ile Arhavi isminin gerek Türkiye ve gerekse Dünya'da duyulduğunu söyledi. Arhavi festivalinin tanıtım ve ekonomik anlamda ilçeye çok büyük katkı sağladığını söyleyen Ulutaş, "Hayalim de ilçeye 5000 kişilik amfi tiyatro yaptırmayı düşünüyorum" dedi.
Gazeteciler Arhavi ilçesinde son ziyaretini Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'na yaptı.
Oda Başkanı Atıf Kesim tarafında karşılanan gazeteciler ilçenin ekonomik sorunları hakkında bilgi aldı. Başkan Kesim; odaya kayıtlı 300 üyenin olduğu, özellikle Gürcistan ile ticaret yapıldığını belirtti. Sarp Sınır kapısında daha önceleri yaşanan tırların geçişindeki 40 ton ile sınırlanması sorunun çözüldüğü. Sınır geçişlerin de bekleme sürelerinin azaltılması içinde gerek Sarp Mülki İdare Amirliği ve gerekse gümrük yetkilileri ile görüştüklerini bu sorununda aşıldığını söyledi. Atıf Kesim, Artvinlilerin Sarp Sınır Kapısında yapılan ihracat ve ithalat dan ekonomik anlamda daha fazla yararlanmalarının gerektiğini söyledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.12.2005 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle