Türk Ve Gürcü Heyeti Muratlı Sınır Kapısında

25/01/2014 11:44

Türkiye - Gürcistan Heyeti Açılacak Olan Muratlı Sınır Kapısı Bölgesinde İncelemelerde Bulundu.


Haber: Hayati Akbaş







Türkiye ve Gürcistan heyeti açılacak olan Borçka - Muratlı Kara Hudut Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu.

Açılacak olan Muratlı Kara Hudur Sınır Kapısı için Muratlı Hudut Takım Karakolundaki yapılan incelemelerde Ticaret ve Gümrük Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin, Gümrük Bakanlığı Bölüm Başkanı Mehmet Hatipoğlu, AB ve Dış İlişkiler Uzmanı Adem Yazıcı, Suportive Hizmetleri Bölümü, İnşaat Mühendisi Necdet Gürel - Veysel Tekçe, Anabilim Dalı Başkanı Bilgin Özkan, Danışman İlker Arısoy, Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Başkanı Orhan Çerçi, Harita Genel Komutanlığından Binbaşı Serdar Sezer, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Belediye Başkanı Oral Küçük, AK Parti Borçka İlçe Başkanı Şükrü Ertürk, Gürcistan Heyetinden Maliye Bakanı Yardımcısı Giorgi Javakhishvili, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Giorgi Amashukeli, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Ioseb Qadagishvili ve Zurab Sikharulidze, Gürcistan Konsolosu Paata Kalandadze, Acara AR Hükümet Başkanları Archil Khabadze, Gürcistan eski Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze ve her iki ülkeden çok sayıda yetkili katıldı.

Muratlı Hudut Takım Komutanlığında basına kapalı olarak yaklaşık 1, 5 saatlik incelemenin ardından Karşıköy Köyünde Ticaret ve Gümrük Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin tarafından yapılan açıklamada; “Bugün burada Gürcistan tarafından üst düzeyde bir heyet vardı, bu yörede bu kapının açılması epeydir gündemdeydi, hatta 1920’li beri pasavan kapısı olarak kullanılan bir kapıyı tır geçebilecek şekilde genişleme düşüncesi var. Ve en önemlisi iki ülkenin 2012’de imzalanmış uluslar arası anlaşma var, ortada bir siyasi irade var. Bizim buraya geliş amacımız daha önce karar verilmiş olan yeri netleştirmek, kapının nerde yapılacağı konusunda tabi Gürcistan tarafında yapılan bir baraj nedeniyle bir sıkıntı var, yapılacak yerin iyi seçilmesi ve su altında kalma ihtimalini tamamen bertaraf edilmesi, tam olarak bu konu üzerinde görüşüyoruz ve önemli olan az önceki konuşmada da söylemiştim bir ülkenin bir kapıyı açmış olması bir anlam ifade etmiyor. İki tarafın ortak hareket edilmesi ve eşgüdüm halinde yürütülmesi lazım. Aynı anda karar yetmiyor, aynı anda inşaata başlamak yetmiyor, aynı anda inşaatı bitirme durumu da var. Türkiye tarafı hukuki anlamda yapılabilecek her şeyi yaptı. Hudut Kapısı Bakanlar Kurulu kararıyla bu alan hudut kapısı ilan edildi, yine bakanlar kurulu kararıyla gümrük müdürlüğü kuruldu, dediğim gibi Gürcistan’la Uluslar arası anlaşma imzalandı meclisten geçip yürürlüğe girdi, dolayısıyla hukuki anlamda her şey tamam ve biz bu Ticaret Bakanlığı olarak yap işlet devret kapsamında yaptırmayı planlıyoruz ve bu konuda da kararda alındı Sayın Bakanımız bu konuda özellikle ilgileniyor inşallah kesin bir netice alacağız” dedi.

Müsteşar Yardımcısı Akçin; “Muratlı Sınır Kapısının netleşmesinin ardından tali yollarımızın bugün ki teknolojide her ortamda yapılabilir sadece yol maliyetinin yüksekliği yada düşüklüğü söz konusudur. Biz Türkiye tarafı olarak daha şanslıyız, Gürcistan tarafında daha sıkıntılı bir durum var ama geçmişte kapı ile beraber masaya yatırıldı, Türkiye’nin de bu konuda resmi talepleri var. Sarp gerçekten ihtiyaca cevap vermiyor, başlangıçta hiçbirimiz bunu öngörmüyorduk şu anda Sarp yolcu açısından Türkiye’nin en büyük kapısı, yani hep insanların kafasında Kapıkule vardır ama yolcu sayısı açısından Sarp Türkiye’nin en büyük kapısı en fazla işlem yapılan kapısı, dolayısıyla Sarp’a bir alternatif olması lazım en azından tır geçişleri konusunda burası Sarp’ın yükünü alacağını tahmin ediyoruz. Biraz önce gelirken Kaymakam beyle de biraz sohbet ettik, bu barajın üzerinde bazı turizm amaçlı projeler var tahmin ediyorum buraya büyük bir katkısı olacak. Örneğin Batum üzerinden gelen insanların buraya uğramaları bu sayıda daha kolay olacağını düşünüyoruz.

Ardından 10 yıldır Gürcistan eski Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze tarafından yapılan inceleme ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkileri ve de Türkiye’de bulunan Gürcü kökenli Türk vatandaşların çifte vatandaşlık konularında bilgilendirmelerde bulundu.

Tariel Lebanidze verdiği bilgilendirmede; “Her iki heyet güzel bir havada Muratlı-Maradit Kapısının açılışı için gayret gösterecek, bence her iki ülkenin ahalisi için hel hele bölgenin ahalisi için bu kapının çok büyük bir önemi var. Batuma ve Batum’dan bu tarafa hem Sarp Sınır Kapısının bir şekilde deşarj olması için çok güzel bir proje olacak, inşallah bütün teknik görüşmeleri ve çalışmaların tetkikleri devam edecek, çok kısa bir sürede biter ve projelendirdikten sonra bu sınır kapısı güzel bir yoluyla işletmeye alınmış olacak ve hepimiz mutlu olacağız bu vesileyle. Çifte vatandaşlığının Gürcistan’da da Türkiye’de de biliyorsunuz prosedürleri var. Gürcistan’da benim bildiğim kadarıyla binlerce Türk vatandaşı hem Gürcü asıllı olan hem Türkler Gürcistan vatandaşlığı aldılar bu başvurular devam ediyor her iki taraftan tabi Gürcistan’da da Türkiye’de çifte vatandaşlık hakkını elde etmek isteyenler çok inşallah bu dostluk çerçevesindeki bizim iki ülke arasındaki dostluk biliyorsunuz daimidir, gayet de güzel geçiyor iyi ilişkilerimiz var bu devam edecek yani biz birbirimizle ayrı gayrı kalmayacağız. İnşallah bir gün Avrupa’daki olduğu gibi bu iki dost ülke arasındaki sınırlarında gerek kalmayacak bu geleceğin işidir. Her iki millet buna büyük bir gayret gösteriyor ve inşallah bir gün sınır diye de bir şey kalmayacaktır. Her iki millet de bunu istiyor” diye ifadelerde bulundu.

Gürcistan’a sınır olan Muratlı köyündeki Muratlı Hudut Takım Komutanlığı içerisinde bulunan sınır bölgesindeki tampon bölgede incelemelerde bulunan heyet, ardından harita üzerinde sınır kapısının konulacağı yer konusunda harita üzerinde istişarede bulundular.

Artvin Vali Vekili Bahadır Güneş burada yaptığı konuşmasında, Gürcü heyetini Türkiye’de misafir etmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek, “ Türk-Gürcü heyetleri olarak bugün burada Muratlı köyüne yeni bir sınır kapısı açılması için bölgede incelemelerde bulunup, teknik konuları görüşmek için toplanmış bulunuyoruz. Önümüzdeki yakın bir zamanda açılmasını istediğimiz ve bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar neticesinde Muratlı Sınır Kapısı’nın ben her iki ülke adına şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Ben misafirlerimize ülkemize hoş geldiniz diyorum” dedi.

Türkiye ve Gürcistan heyeti daha sonra Borçka İlçesinde bulunan ADA Restaurant ve dinlenme tesisinde yenilen dostluk yemeğinin ardından ilçeden ayrıldılar.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.01.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...