Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başkanlığında Trabzon'da düzenlenen "Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı İmza Töreni ve Sanayici İş İnsanları ile Buluşma" programına katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon'da iş insanlarıyla buluştu. Deprem bölgesindeki işletmelere yeni bir müjde veren Bakan Varank, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin, depremden fizikî olarak zarar görmese de, KOSGEB'in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından faydalanabileceğini bildirdi.
Bakan Varank, "50 ve altı çalışanı olan işletmeler 100 bin liraya kadar, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler de 150 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. ” dedi.
Elazığ ve Malatya'da meydana gelen depremden fiziki olarak zarar gören KOBİ’lere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programı uygulamaya alınmıştı. KOBİ’lere 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi verilmeye başlanmıştı.
12 FARKLI PROJE
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon'da iş insanlarıyla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında, Trabzon’un ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 28 buçuk milyon liralık 12 farklı projeye imza atılacağını belirten Bakan Varank, Trabzon’un ilk kez geçtiğimiz sene Cazibe Merkezleri Destekleme Programına dâhil edildiğini kaydetti. Toplamda 12 milyon liralık, 5 projenin bugün başlatılacağını anlatan Varank, bu kapsamda yapılacak yatırımlara değindi.
İLAFAR'IN KAPASİTESİ GÜÇLENECEK
Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farma-sötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İLAFAR) kapasitesinin daha da güçlendirileceğini söyleyen Varank, "Vereceğimiz destekle; ilaç sektöründe ihtiyaç duyulan analiz ve Ar-Ge çalışmaları hız kazanacak. Araştırma ve eğitim bazlı işbirlikleriyle İLAFAR bir çekim merkezi haline gelecek. " dedi.
KUYUMCULUK TASARIM MERKEZİ KURULACAK
Bakan Varank, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin kurulacağını belirterek, bu merkezle; Trabzon'un benzersiz el sanatlarından hasır, telkâri ve kazaziyede doğal rekabet üstünlüğünü perçinleyecek bir adım atıldığını ifade etti. Kuyumculuk Tasarım Merkeziyle; tasarım ve kalıp döküm hizmetinin Trabzon’da yapılacağını dile getiren Varank, böylelikle 5 milyon liraya yakın bir tasarrufun sağlanacağını ve bu tutarın şehrin ekonomisinde kalacağını ifade etti.
ARSİN OSB'YE ENERJİ NAKİL HATTI
Arsin OSB’ye yeni bir enerji nakil hattı kurulacağını kaydeden Varank, "Böylelikle, Doğu Karadeniz sanayisinin can damarı olan bölgenin enerji problemini, önümüzdeki 20 yıl için çözmüş olacağız. Sanayiyi güçlendirip, ekolojik dengeyi koruyacak bir başka adımı da Beşikdüzü ve Şinik (Akçaabat) Organize Sanayi Bölgelerinde atacağız. Kuracağımız arıtma tesisleri sayesinde, firmalar verimli, katma değerli ve temiz üretimle ülke ekonomisine daha fazla katkı sunacak. " dedi.
KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ DÖNÜŞECEK
Ortahisar Değirmendere’de dönüşümü gerçekleştirecek, bölgede bulunan küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacağını anlatan Varank, burada faaliyet gösteren üreticilerin yeni yerlerinde nefes alacağını, yer seçimi, mimari projelendirme, yönetim modeli ve finansal hesaplamaları da içeren fizibilite etüdünün tamamlanacağını bildirdi.
SOGEP PROJELERİ
Varank, Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamında toplam 16 milyon liralık 7 ayrı projenin imzalanacağını belirterek, Trabzon’un yanında Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de özellikle kadınlar, gençler ve çocukların becerilerinin geliştirileceğini ifade etti.
YETENEK KEŞFİ
Trabzon’u sporcu performansını geliştirme ve yetenek keşfinde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri yapmak istediklerini söyleyen Varank, her alanda sporcu yetiştirilmesine katkı sağlayan ve bu sporcuları düzenli olarak izleyen ve değerlendiren bir yapının oluşturulacağını söyledi.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ TEŞVİK
Bakan Varank, Ordu ve Giresun’da kadın girişimciliğini teşvik edecek; eğitim, danışmanlık, finansman ve yönetişim desteklerinin verileceğini anlatarak, üreten kadın, güçlü kadın mottosuyla yola çıktıklarını, modern sektörlerde istihdamı artırmanın yanında; katma değerli yöresel ürünleri markalaştıran bir kadın kooperatifinin de kurulacağı bilgisini verdi.
MESLEKİ EĞİTİM
Rize’de mesleki eğitimin geliştirilmesine odaklandıklarını kaydeden Varank, "Organize Sanayi Bölgesi’nin içine kurulacak merkezle, kalifiye iş gücünü yetiştirmek istiyoruz. Bu merkez; gençlerin ve kadınların iş hayatına kazandırılmasına hizmet edecek, sanayi sektöründe istihdam sorununun giderilmesine katkı sunacak. " dedi.
ARTVİN'DE MATEMATİK ODAKLI BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRİLİYOR
Varank, Gümüşhane’nin gençlerini de unutmadıklarını belirterek, özgün bir proje olarak gençlerle buluşacak Gümüş Küp Park'ın, ildeki 20 bin öğrenciye kaliteli zaman geçirebilecekleri bir ortam sunacağını ifade etti. Artvin’de de matematik odaklı bir projenin hayata geçirileceğini anlatan Varank, Şavşat’a bilim kampının; 3 farklı ilçedeki 3 okula da matematik atölyelerinin kurulacağını dile getirdi.
TEKNOLOJİ VE YENİLİK ATÖLYELERİ
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de Teknoloji ve Yenilik Atölyeleri kurulacağını anlatan Varank, "6 ilimizdeki 16 atölyeyle, çocuklarımıza teori ve pratiği birleştirebilmelerine imkân sağlayacak mekânlar oluşturacağız. Bu projenin yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi OF Teknoloji Fakültesi yapacak. " diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÖSTERGELERİ
Sürdürülebilir Kalkınma Göstergelerinin 2018 verilerine değinen Varank, açıklanan verilerin, 2010-2018 yılları arasında kat edilen mesafeyi çok net bir şekilde gösterdiğini ifade etti. Göreli yoksulluk oranının yüzde 16, 9’dan, yüzde 13. 9’a inip, 3 puan azaldığını anlatan Varank, imalat sanayi katma değerinin milli gelirdeki payının, yüzde 15’ten yüzde 19’a yükseldiğini ifade etti.
SABİT YATIRIM TEŞVİKLERİ
Varank, son 7 senede şehirde, 2 buçuk milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, yaklaşık 6 bin vatandaşa yeni iş kapısının açıldığını anlatarak, “Kalkınma Ajansımız Trabzon’da 234 projenin hayata geçmesini sağladı. Trabzon Yatırım Adası, Karadeniz’in inovasyon ve teknoloji üssü olacak. Altyapı hazırlıkları hala devam ediyor. Ajansımız bu projenin etüt çalışmaları, fizibilite, jeolojik raporların hazırlanması ve yönetici şirket kurulumu gibi farklı safhalarında tüm paydaşlarla birlikte özenle çalıştı. " dedi.
ELAZIĞ VE MALATYA'YA MÜJDE
Trabzon’dan Elazığ ve Malatya’ya müjde veren Varank, "Deprem felaketinin hemen ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programını uygulamaya almıştık. Bu kapsamda; Elazığ ve Malatya’da depremden zarar gören KOBİ’lerimize 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi vermeye başladık. Şimdi buna ek olarak; bölge ekonomisinde durgunluğun önüne geçmek ve üretimde sürekliliği sağlamak için yeni bir adım daha atıyoruz. İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, depremden fizikî olarak zarar görmese de, KOSGEB’in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından faydalanabilecekler. " diye konuştu.
Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: "50 ve altı çalışanı olan işletmeler, 100 bin liraya kadar kullanacakları kredide, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler 150 bin liraya kadar kullanacakları kredide, aynı şartlarda, yani faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz, KOSGEB’in faiz desteği programından yararlanacak.
İMZALAR ATILDI
Bakan Varank'ın refakatinde, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) ile Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında gerçekleştirilen imza törenlerine, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Süleyman Baykal, Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesi Dekanı İrfan Acar ile DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman da katıldı.
İşte imzalanan anlaşmalar: İlaç Endüstrisi Hedefli Çekim Merkezi, Trabzon Kuyumculuk Tasarım Merkezi, Arsin OSB Elektrik Altyapısının Güçlendirilmesi, Şinik OSB İçme Suyu Arıtma, Biyolojik Atık Arıtma Tesisi ve Su Terfi Hattı, Beşikdüzü OSB İçme Suyu Arıtma ve Biyolojik Atık Arıtma Tesisi, Trabzon’da Küçük Sanayi Sitelerinin Dönüşümü Projesi, Sporda Performans, Ölçüm ve Yetenek Merkezi, Mesleki Eğitim Projesi, Çalışan Ordu’nun Üreten Kadınları, Yaşayan Matematik, Artvin’e Sayısal Bakış, GümüşKüpPark, Üreten Kadın, Güçlü Kadın Projesi, TEYAP.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.02.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle