Yaklaşık 7 yıldır başta Doğu Karadeniz Bölgesi olmak üzere yurdun birçok bölgesindeki HES projelerine karşı demokratik ve hukuksal mücadelenin odağı haline gelen Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP), 3. kez vadilerin temsilcilerini bir araya getirdi.
Önceki yıllarda ‘Bölge Koordinasyon Kurulu Toplantısı’ şeklinde yapılan toplantılar, 2011 yılından itibaren, HES mücadelesi verilen vadiler ile sivil toplum kuruluşları, köy ve yaylalardan temsilcilerin katılımıyla ‘Meclis Toplantısı’ halinde yapılmaya başlandı.
Başta HES’ler olmak üzere doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiği tespit edilen maden aramaları, termik ve nükleer santraller, taşocağı ve çimento tesislerine karşı yaşam mücadelesi veren 16 ildeki vadilerden temsilcilerin katıldığı DEKAP Meclis toplantısı, Rize Tek Gıda-İş Sendikası salonundaki çalışmalarını tamamladı.
Aralarında Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Ardahan, Erzurum, Bartın, Zonguldak, Giresun, Ordu, Amasya, Samsun, Tokat ve Sinop’tan vadi ve derelerin temsilcilerinden oluşan 87 bileşenden, 96 temsilcinin katıldığı ve 7 Haziran’da toplanan DEKAP Meclisi, aynı zamanda yeni Yürütme Kurulunu seçerek ile Danışma, Bilim ve Hukuk Kurullarını da oluşturdu.
Yaşamı Savunanlara Anma!
Hopa’da 3 yıl önce polisin sıktığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen ve DEKAP gönüllüsü Metin Lokumcu ile Gezi olayları ve çeşitli nedenlerle bugün hayatta olmayan yaşamı savunucularının anılmasıyla başlayan Meclis toplantısının Divan Kuruluna, Saltuk Deniz başkanlığında, Hüseyin Acar, Kamil Ustabaş ile Nurcihan Altınkaya seçildi.
Yaşanan Süreçte Mücadele
Vadi temsilcilerinin değerlendirme çalıştayı ile devam eden Meclisin ikinci oturumunda DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, mücadele sürecinde yaşananlar, hukuksal kazanımlar, yasal değişiklikler, mücadele birliği ve önümüzdeki sürece ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Toplantıda, DEKAP Danışma Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan ile Hukuk Kurulundan Av. Remzi Kazmaz’da çeşitli değerlendirmelerde bulunurken; HES projelerine karşı ineğini satıp, banka kredisi kullanan 68 yaşındaki yurttaş Kazım’da duygulu bir konuşma yaparak; sadece HES’lere değil, doğal yaşam alanlarını katleden bütün projelere karşı topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Vadiler Mücadeleyi Anlattı
Aynı zamanda Halkevleri Bölge temsilcisi de olan DEKAP Yürütme Kurulu Üyesi Taylan Kaya, DEKAP’ın sadece su mücadelesi değil, topyekûn bir yaşam mücadelesi verdiğini anlatırken; Trabzon Emek ve Özgürlük Meclisi sözcüsü ve DEKAP YK Üyesi İhsan Hacıbektaşoğlu da Of, Balaban, Çaykara ve Trabzon'daki HES mücadelesini anlattı.
Ülke genelinde en çok HES projesinin olduğu Solaklı Vadisinden Sara Büyükoğlu, Karaçam, Köknar ve Kavlatan'daki HES mücadelesinde jandarma tarafından dövülen köylü kadınlar adına konuşan ve vadideki projelerden 10’unun bittiğini gözyaşlarıyla anlatarak; Bakan Eroğlu’nun hala Solaklı’yı örnek gösterdiğine dikkat çekti.
TEMA Rize Temsilcisi Nevzat Özer’in, bölgedeki ‘Yeşil Yol Projesi’ ile HES projelerine karşı hukuksal ve ekolojik mücadelenin gerekliliğinden söz ettiği toplantıda; YK Üyesi Kamile Kaya da Ardanuç, Ardahan ve yakın vadilerdeki HES ve yaşam mücadelesi ile DEKAP’ın özörgütlenmesine ilişkin anlatımlarda bulundu.
Derelerin Kurtuluş Ordusu!
Şavşat Derelerin Kardeşliği adına konuşan Erkan Evbaşı, yaşam mücadelesinin çok daha zorlu bir sürece girdiğine vurgu yaparken; “Derelerin Kardeşliği Platformu, ‘Derelerin Kurtuluş Ordusuna’ dönüşmedikçe bize kurtuluş yok” ifadesi salonda büyük heyecan yarattı.
Fatsa'dan Resul Şahin’in, Ordu-Bolaman, Ünye ve Terme'deki HES ve termik santral mücadelesi ile hukuksal süreci anlattığı toplantıda, bölgedeki barajlar Erenler HES projesindeki katliamları anlatan Artvin-Borçka’dan Cengizhan Bekiroğlu ile Çayeli Senoz Vadisinden Hayati Kork, vadide HES ve taşocağı katliamına karşı verilen mücadeleyi anlattı.
Trabzon Emek-Özgürlük Meclisinden, Gültekin Yücesan’ın, DEKAP Meclisini selamlayarak, yerel örgütlenme mücadelesini anlattığı toplantıda Hopa-Kemalpaşa'dan Cemil Aksu, DEKAP'ın vadilerdeki örgütlenme ve çalışma yapısına ilişkin önerilerde bulundu; YK üyesi Osman Güvenalp, Ordu-Fatsa'daki HES’lere, maden ocağı ve çimento tesislerine karşı mücadeleden örnekler verdi.
Arhavi'deki HES mücadelesini anlatan Leyla Öncel, HES’lere karşı verdikleri yaşam mücadelesine destek isterken; YK üyesi Kamil Ustabaş da, Arhavi’deki mücadele sürecini anlattı.
Fındıklı HES’lere Kazma Vurdurtmadı!
Aynı zamanda DEKAP YK üyesi ve Divan Sekreteri de Olan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar ise Fındıklı’da yıllardır verilen mücadele sayesinde HES şirketlerine bu güne kadar bir tek kazma dahi vurdurmadıklarını anlatırken; dere boylarında ve vadilerde gece gündüz nöbet tuttuklarını da sözlerine ekledi.
Bağımsız Halk Hareketi
Toplantının son konuşmasını ve genel değerlendirmesini yapan Divan Başkanı ve DEKAP YK üyesi Saltuk Deniz ise DEKAP’ın tamamen bağımsız, hiyerarşik yapısı olmayan, herhangi bir fon veya kaynaktan destek almadan, gönüllülük esasına dayalı, tamamen yerel bir halk hareketi olduğuna vurgu yaparak; kimsenin kendini bu mücadelede önde ve üstün göremeyeceğini kaydetti.
DEKAP Meclisi daha sonra vadi temsilcilerinin önerisi ile yeni Yürütme Kurulunu oluşturdu. Gelenek gereği, hiç kimsenin aday olmadığı Kurul, vadilerden gelen öneriler doğrultusunda 15 kişiden oluşturulurken; Kurulun da kendi içerisinde görev bölümü yaparak 5 kişilik bir üst yürütme oluşturacağı bildirildi.
Kardeş Derelerin bir araya geldiği DEKAP Meclis çalıştayının 2. gününde ise Meclis rapor ve tutanakları hazırlanarak, Danışma, Bilim ve Hukuk Kurulları için isimler belirlendi.
Yeni seçilen DEKAP Yürütme Kurulu’nun önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği ilk toplantısında görev bölümü yaparak; 3. Meclis Toplantısında alınan kararları içeren Sonuç Bildirisini de kamuoyuna açıklayacağı bildirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.06.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle