Tema Vakfı Geçtiğimiz Günlerde Askı Süresi Dolan 1/100.000 Ölçekli Ordu, Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin Çevre Düzeni Planının 36 Maddesine İtiraz Etmiştir.
11. 07. 2011 tarihinde askıya çıkarılan Çevre Düzeni Planı incelendiğinde; bölgedeki önemli doğa koruma alanlarının, su havzalarının, tarım alanlarının korunmadığı, koruma-kullanma dengesinin gözetilmediği, Plan amaç ve hedeflerine aykırı kararlar içerdiği tespit edilmesi üzerine, Yapılan tespitler ve aykırılıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmak üzere Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile teslim edildi.
Çevre Düzeni Planları, Planlama ilkeleri ve mevzuatının da gereği olarak merkezine yaşam önceliğini ve bunun sürdürülebilirliğini koyması gerekirken, Plan merkezine insanı alan bir yaklaşımla hazırlanmış, Plan, bölgedeki korunması gereken doğal varlıkları, "doğal kaynak" olarak görmekte, dolayısıyla ticarileştirilmesinin yolunu açmaktadır.
Plan bölgede yapılmak istenen 500 den fazla HES Projesini görmezden gelmektedir. Bu projeler suları kaynağından denize kadar tünellere almakta, çevresindeki ekosistemlerle ilişkisini kesmektedir. Ekolojik, sosyal, kültürel boyutlarıyla tam bir felakete dönüşen ve bölgedeki bütün planlamaları etkileyecek olan bu projelerin Planda yer almaması düşündürücüdür. Plan'a; bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak, bütün canlıların su hakkının kabul edileceği, ekosistemlerin devamlılığının sağlanacağı, yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik durumunun dikkate alınacağı hükmü eklenmeli denildi.
Uluslar arası öneme sahip Doğu Karadeniz Ormanları odun, kereste olarak görülmesi kabul edilemez. Bölge ormanlarının büyük bir bölümü koruma amaçlı orman olarak görülmeli, yasal ve yasa dışı kesimler önlenmelidir. Doğal ormanlar üzerinde baskıyı artıracak "orman sanayi" gibi sektörlerden kaçınılması gerektiği, Yayla ve meralar korumaya yönelik plan hükümleriyle beraber planlara eksiksiz ve doğru olarak işlenmelidir.
Planda sıkça vurgulanan "yaylalar arası bütünleşme" konusu açıklığa kavuşturulmalı,
Turizm Geliştirme Alanlarının belirlenmesinde çevreyle ilgili, ekonomik, sosyal, coğrafik bütünlük göz ardı edilmektedir. Plan; kentleşme, tarım, turizm, ulaşım, enerji, madencilik gibi birçok sektörün belirlenmesi ve geliştirilmesinde önemli eksiklikler ve yanlışlıklar içermektedir denildi.
TEMA Vakfı, 1/100. 000 ölçekli Ordu Trabzon Rize Giresun Gümüşhane Artvin Çevre Düzeni Planı'nın 36 maddesi için belirttiği çekince ve taleplerinin dikkate alınmasını, Plan da bu doğrultuda değişiklikler yapılmasını talep etmektedir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.09.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle