Hopa’da Haziran ayına kadar devam edecek yeni bir projenin açılış programı Yeni Emre Düğün Salonunda yapıldı. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin temel unsurlarının başında gelen “Değerler Eğitimi” uygulamalarını sadece okul içi çalışmaları olmaktan çıkarıp toplumda ki tüm paydaşları katarak farkındalık yaratmayı amaçlayan “Hopa Değerlerini Yaşıyor” projesi Hopa Kaymakamlığı ve Belediye başkanlığının destekleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 2015-2016 eğitim ve öğretim yılı boyunca her ay bir değeri işleyerek gerçekleştirecek. Proje kapsamında Ocak ayı değeri olan Sevgi-Saygı-Hoşgörü açılış programı olarak Yeni Emre Düğün salonunda yapıldı.
Açılış programına İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı Nedim Cihan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Döne ve kurum müdürleri, öğretmenler ve kalabalık bir veli topluluğu katıldı. Açılış konuşmasını yapan ilçe Milli Eğitim müdürü Cafer Döne bütün davetlilere “Hoş geldiniz” diyerek “değerlerimiz toplumsal birlikteliğimizin temel harcıdır” diyerek değerler eğitiminin önemini ve proje hakkında düşüncelerini katılımcılara aktardı.
Döne konuşmasında proje hakkında şu bilgileri verdi: “Yaklaşık iki aydır üzerinde çalıştığımız ve nihayetinde hayata geçirdiğimiz “Hopa Değerleri İle Yaşıyor” projemizin hem tanıtımı, hem de ilk programını icra edeceğimiz gecemize göstermiş olduğunuz yüksek ilgiden, teveccühlerinizden ötürü hepinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.
Konuşmama geçmeden önce; öncelikle, fikir aşamasından bu güne kadar fikren, manen ve madden bu projeyi hayata geçirmede bizlerden desteğini esirgemeyen, başta Sayın Kaymakamımız Mehmet Ali Özkan’a, Belediye Başkanımız Sayın Nedim Cihan’a, İlçe Müftümüz Sayın Selami Aydın’a, Silahlı Kuvvetlerimizin ve Emniyetimizin değerli amir ve mensuplarına, Ticaret Odası, meslek kuruluşları ve oda başkanlarımıza, Üniversitemizin değerli hocalarına, Şube Müdürlerime, programın uygulama aşamasında asıl emeği, alın teri olan okul ve kurum müdürlerime, öğretmen arkadaşlarıma, sevgili öğrencilerime ve bu programın sürdürülebilirliğini, devamını sağlayacak olan tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarımızın yönetici, temsilci ve mensuplarına, muhtarlarımıza, değerli velilerimize, projemize destek vermek adına davetimizi kırmayarak teşrif eden Akçaabat Belediyesi Türk Sanat Müziği Ekibine, tüm Hopa halkına şimdiden teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ediyorum.
Sayın Kaymakamım, değerli konuklar: “Hopa Değerleri ile Yaşıyor ”projesini başlatırken amacımız neydi, kime hitap edecektik, nasıl bir yol haritası izleyecektik ve ulaşmak istediğimiz hedef ne idi arz etmek isterim.
Bizler, aslında gerek bakanlığımızın vermiş olduğu program çerçevesinde, gerekse ARTBAP (Artvin Başarıyı Artırma Projesi) kapsamında okullarımızda; sevgi-saygı-hoşgörü, doğruluk, çevreyi koruma-temizlik bilinci, yardımseverlik, kardeşlik, paylaşmak gibi kişisel ve toplumsal anlamda çokça ihtiyaç duyduğumuz değerleri yıllarca vermeye çalışmaktayız.
Toplumsal yapımızda, inancımızda, örf ve adetlerimizde, kültürümüzde var olan ve yaşantımızın her alanında olması gereken değerlerimize en çok bugün ihtiyaç duyduğumuzu üzülerek söylemem gerekiyor.
Evet, birbirimizi sevmeye, hoşgörülü olmaya, paylaşımcı olmaya, aile bütünlüğüne, doğruluğa, yardımlaşmaya, en çok bugün ihtiyaç duyduğumuz için okullarımızda değerler eğitimi adı altında bir eğitim verilmektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere bütün bunlar bizim öz malımız olmasına rağmen üzülerek söylemeliyim ki yitirilmiş özlerimiz oldu maalesef.
Günümüzde yaşamış olduğumuz toplumsal sıkıntılarımızın, kavgaların, çatışmaların, ölümlerin, insan aldatmalarının, güvensizliklerin, başarısızlıkların, ailelerin parçalanmasının, huzursuz ve mutsuz nesillerin, çevre sorunlarının ve buna benzer sayılabilecek onlarca toplumsal sorunun ve travmaların nedeni, yaşantımızda uygulayamadığımız, yaşayamadığımız, bizi biz eden, kardeş kılan, mutlu eden inançlarımızın, değerlerimizin hayatımızdan çıkmış olmasındandır.
Ne zaman ki kendisi siftahını yaptıktan sonra müşterisini komşusuna gönderen bir anlayışı yakalarız işte o zaman dükkânlarımızdan, evlerimizden kilitleri kaldıracak, barış ve huzur ortamını yakalamış olacağız. Değerli konuklar, bu söylediğimin çok büyük bir hayal, ütopya olduğunu söyleyebilirsiniz.
Evet, günümüzde bu bir ütopyadır belki, doğrudur, fakat en azından herkes evinin önünü temiz tutarsa bütün cadde temiz olur düşüncesi ile yola çıktık ve bu değerlerimize ne kadar çok insan sahip çıkarsa günümüzde yaşamış olduğumuz sıkıntılardan daha çabuk ve kolay kurtulabileceğimiz inancındayız. Kendimizi de küçük ve zayıf görmememiz gerektiğinin de altını çizmek isterim. Çünkü bizler bugün hayal, ütopya dediğimiz değerleri yaşayıp, yaşatıp çağ kapatıp çağ açan bir ecdadın da torunlarıyız.
Sayın Kaymakamım Değerli Hopalılar. Bizler okullarımızda Bakanlığımızın vermiş olduğu müfredat çerçevesinde değerler eğitimi adı altında her türlü olumlu ve güzel davranışı kazandırmanın gayreti içerisindeyiz.
Fakat takdir edersiniz ki çocuklarımıza okullarımızda verilen eğitimler toplumun diğer paydaşları tarafından desteklenmediği müddetçe bu bilgilerin hayata geçmesi, çocukların doğru bilgileri yaşayabilmesi mümkün olmuyor.
Hatta çok kısa süre çerisinde unutulup yok olup gidiyor ve bir müddet sonra da toplumda bugün şikâyet ettiğimiz olumsuzlukları görmeye başlıyoruz.
Okullarımızda, çocuklarımıza vermiş olduğumuz bir değeri, güzel bir davranışı hayata geçirebilmesi için mutlaka toplumun her kesimi tarafından desteklenmesi gerekir.
Siz okullarda 1. Sınıf ya da okul öncesi öğrencilerinize yalan söylememek gerektiğini öğretiyorsanız bu sadece söylemde kalmamalı. Çocuk, yaşamını paylaştığı herkesin hayatında bunu görebilmeli.
Yani girdiği kantindeki kantinciden, servis şoföründen, dolmuşçudan, taksiciden, marketçiden, kırtasiyeciden, lokantacıdan, bankacıdan, postacıdan, öğretmeninden, müdüründen, anne-babasına kadar herkesin hayatında doğruluğu, yalansızlığı, barışı, hoşgörüyü, kardeşliği, yardımseverliği gibi değerleri gerçek hayatta görürse bunu özümseyecek, davranışa dönüştürecek ve göreceğiz ki herkes bu değerleri hayatına uygulamaya başlamış ve bir müddet sonra şikâyet ettiğimiz olumsuzlukların yavaş yavaş ortadan kalktığına, yerine kardeşçe yaşayabileceğimiz huzurlu toplumlar oluşmaya başladığına şahit olacağız. Tam anlamı ile başarmazsak da bu temenni ile yola çıktık ve bu inançla çalışıyoruz.
“Hopa Değerleri ile Yaşıyor” projemizi hayata geçirmemizdeki amaç;
• Okullarda vermiş olduğumuz eğitimlerin unutulmaması ve gerçek hayatta uygulanması,
• Çocuklara vermiş olduğumuz eğitimlerin toplum tarafından desteklenmesi
• Değerler eğitimini bütün topluma yayarak okullarımızın toplumsal eğitim işlevini de yerine getirmesi
• Toplumun, okullarımıza olan bakış açılarını bir nebze olsun olumluya dönüştürmektir.
Değerli Hopalılar: Toplumu oluşturan bireyler ve aileler eğitimi en üst düzeyde talep ediyor, kendileri ve çocukları adına eğitimden en iyi şekilde yararlanmanın yollarını arıyorlar.
Herkesin okullardan, eğitim yuvalarından, öğretmenlerden, eğitimcilerden toplumu eğitmesi, yön vermesi olumlu yönde örnek olması beklentisi olduğunun bilincindeyiz. Fakat toplumun bütün kesiminin de eğitim sürecine destek vermesi gereken, eğitimin olmazsa olmaz paydaşları olduğunu utmamamız gerekmektedir.
Eğitim sürecini başarıya ulaştıracak olan bizlerin koordinasyonu, işbirliği ve birbirimize vereceğimiz destek olacaktır.
Günlük yaşantımız içinde eğitimin önemine daima vurgu yapıldığına hemen her ortamda şahit oluruz. Akan trafikte olumsuz bir davranışla karşılaşınca eğitimsizliğe bağlarız, bir sırada beklerken sıraya girmeyen birini görürsek yine eğitimsizlikten bahsederiz.
Yolsuzluklar, haksızlıklar, yanlışlıklar kısaca hemen her olumsuz durum eğitimsizliğe bağlanır. Adeta eğitim her şeyin çaresi, her şeyi çözen sihirli bir değnek olarak görülür ve olumsuzluklar karşısında herkes suçu eğitime atar.
Eğitim hakkında yediden yetmişe hemen herkesin az çok bir fikri vardır. Bunun bir nedeni de toplumda hemen herkesin hayatının bir döneminde eğitimle bir şekilde muhatap olmasıdır. Yani herkesin eğitime dair yaşanmış bir tecrübesi vardır. Yaşanan bu tecrübe herkese eğitime dair konuşma imkânı verir. Peki hemen herkesin bir şekilde eğitime dair edindiği bu tecrübe yeterli midir?. . .
Bu kadar önemli bir yere oturtulan eğitim kavramının toplumda herkes tarafından doğru bir şekilde algılandığını söylemek fazla iyimser bir bakış açısıdır.
Eğitim denilince toplumda hemen birçok kişinin aklına okulda yapılan eğitim gelir.
Oysa okulda yapılan eğitimle tartışmalarda dile getirilen ve şart olarak görülen eğitim aynı düzey, kapsam ve içerikte yer almaz.
Toplumsal hayatta yaşanan sorunların çözümüne yönelik eğitim faaliyetleri daha çok okul dışı zamanlarda, kişilerin etkin olduğu, kendi kendine öğrenme faaliyetine yönelik çalışmalardır. Bu ise içinde bulunduğumuz toplumda hiçbir toplumsal, resmi veya sivil kurumun görev alanına girmemektedir. Yani gerçek hayattaki sorunların çözümünün yeri sadece okular değildir. Bu durumda inisiyatifin bireylere bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Toplumu oluşturan bireyler ne kadar çok bu inisiyatifi eline alıp etkin bir şekilde kullanırsa toplumsal eğitimin niteliği de o kadar yükselecektir. Bu durumda eğitimin niteliğine yönelik sonuç almada her bireye büyük işler düşmektedir.
Bizim bu projeyi hayata geçirirken ki amacımız tam olarak bu. Toplumsal sıkıntılarımızı, davranış problemlerimizi ortadan kaldırmak, eğitimde başarıyı artırabilmek için toplumun bütün bireylerinin inisiyatif almalarını sağlayıp sürece dahil edebilmektir.
Sayın Kaymakamım, değerli katılımcılar, amacını, hedeflerini belirtmiş olduğum projenin uygulama safhasını, nasıl hayata geçirileceğini, programı arkadaşlarımız anlattılar.
Amacımız belli, bizi sıkıntıya sokan, huzursuz eden olumsuz davranışları ortadan kaldırmak, daha güzel, daha huzurlu ve mutlu bir toplumda yaşamak için yola çıktık.
Uygulama safhasındaki eksiklikleri, yapılması gerekli olup yapılamayanları beraberce görüp telafi ederek yola devam edecek, gelecek yıllara daha iyi hazırlanacağız.
Ben bu projenin çocuklarımız için, Hopa’mız için hayırlar ve başarılar getirmesini, birbirimize olan sevgi ve kardeşlik duygularımızı artırmasını, daha huzurlu bir ortamın oluşmasına vesile olmasını diliyorum.
Projeye destek veren, katkı sunan, emeği geçen herkese tekrar teşekkür eder, hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım”.
Programda İlçe Hopa İmam-Hatip Lisesi, 14 Mart İlkokulu, Yoldere İlköğretim Okulu ve Yunus Emre Anaokulu öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı şiir, sunu, müzik ve ront gösterileri ilgiyle izlenerek alkışlandı. Proje kapsamında İlçe okulları bünyesinde yapılan resim, şiir, kompozisyon ve slogan yarışmalarında dereceye giren öğrenci ve velilere ödülleri ilçe protokolü tarafından verildi.
Program sonunda Akçaabat Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu konser gerçekleştirdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.01.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle