KAİAD Başkanı Murat Camadan, Karadeniz bölgesinin kruvaziyer turizmi alanında büyük potansiyel barındırdığını belirterek "Mevcut limanların geliştirilmesi, bölgeye bu konuda yatırım yapılması ve tanıtımların artırılması ile Karadeniz kruvaziyer turizminde şaha kalkabilir. Yıllık 1 milyon turist çekebiliriz" dedi.
Karadenizli İşadamları Derneği KAİAD Başkanı Murat Camadan, Karadeniz'deki turizm potansiyelini harekete geçirmek adına kruvaziyer turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Turizm sektöründe yaşanan dönemsel krizlerin alternatif kanallar ile çözülebileceğini belirten Camadan, Karadeniz'de kruvaziyer turizmin ön plana çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'de kruvaziyer ile gelen turist sayısının 2016'da 2, 3 milyon kişiyi bulmasını beklediklerini belirten Camadan "Karadeniz'e yapılacak yatırımlar ve bölgenin tanıtımı ile sadece Karadeniz'e yıllık 1 milyona yakın kruvaziyer turisti çekebiliriz" diye konuştu.
Karadeniz insanının misafirperverliği, tarihi ve doğal güzellikleri, yeşili, yaylası ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Camadan "Hükümetimizin, Karadenizli İşadamları Derneği olarak sunacağımız projelere vereceği destek ile kruvaziyer turizmindeki bölgemizin bu potansiyelini daha da arttıracağına inancımız tamdır. Bölgedeki eşsiz güzelliklerin hem dünya hem de yerli turistlerce yeniden keşfedilebilmesi için daha iyi bir tanıtım ve pazarlama sürecine girilmesini hedefliyoruz. Bölgeye gelen turist sayısı artırılarak bölgemiz insanının turizmden aldığı payın çoğaltılması ve bölgemizin ekonomik refah düzeyinin arttırılması birçok sektöre olumlu yansımalar sağlayacağı kuşkusuzdur" diye konuştu.
"40 MİLYON DOLARLIK DEV PASTADA PAYIMIZI ARTIRMALIYIZ"
Dünyada yaklaşık yıllık 40 milyar dolarlık bir kruvaziyer turizmi büyüklüğü olduğunu ancak Türkiye'nin bu pastadan yıllık 50 milyon dolar pay aldığını belirten Camadan şu ifadeleri kullandı: "KAİAD olarak üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin kruvaziyer turizminden aldığı payın daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz. KAİAD olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda; ulaştırma, konaklama, yeme-içme, eğlence gibi gereksinimlerin karşılanmasına yönelik turizm ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan yaklaşık 185 tane faaliyet alanı bulunduğunu tespit ettik. Farklı özellik taşıyan bu üretim birimlerinin aynı şemsiye altında toplanması turizm alanında işlem hacmini arttırırken yeni pazarların gelişmesine de katkıda bulunacaktır. Bu özelliği ile turizm, günümüzde dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve genişleyen sektörlerden biri haline gelmiştir. "
Kruvaziyerde Sinop'ta yüzde 443, Trabzon'da yüzde 411 artış yaşandı Karadeniz'in kruvaziyer turizmi açısından biçilmiş kaftan olduğunu da anlatan Camadan "Son zamanlarda yabancı turistlerin de ilgisini çekmeye başlayan Sinop'a 2008 yılında başlayan turlar 6 kruvaziyer gemi ve 3. 136 yolcudan yüzde 433 artışla 26 kruvaziyer ve 4 yolcu gemisi ile toplam 17. 518 yolcuya gelmiştir. Son yıllarda iyi bir çıkış yakalayan Sinop'un bu potansiyelini arıtılarak genişletilmesi Onun uğrak bir kruvaziyer gemi limanı kenti haline getirilmesinden geçmektedir. Trabzon kentine 2002 yılında 9 kruvaziyer gemi 4 bin 813 kruvaziyer turist gelirken, bu sayı yüzde 411 artış ile 33'ü kruvaziyer toplam 37 gemi ve 16. 138 yolcuya ulaşmıştır. Bu sayı Karadeniz ve özellikle Trabzon'a olan kruvaziyer turist ilgisinin gün geçtikçe arttığının bir göstergesidir. Yeni yapılacak tanıtım ve pazarlama stratejileriyle bu sayının çok daha ileri gitmesi ve kruvaziyer turizmin kentin önemli bir gelir kaynağı haline getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Samsun kentimizde ise 2004 yılında 1 gemi ile başlayan kruvaziyer turizmi yüzde bin 700 artışla 13'ü kruvaziyer olmak üzere toplam 17 gemi ve bin 558 yolcuya ulaşmıştır" diye konuştu.
"DESTİNASYONLARA KARADENİZ DE EKLENMELİ"
Karadenizli İşadamları Derneği olarak kruvaziyer turizminin arttırılmasına yönelik önerilerini de sıralayan Camadan şunları söyledi: "Dünyada kruvaziyer seyahatlerinin bir kısmı kısa (3-4 gün) bir kısmı uzun (13-15 gün) sürelerden oluşsa da büyük bir kısmı 6-7 günden oluşmaktadır. Dünyada kruvaziyer gezi süresinin ortalaması da 7. 2 gündür. Bu veriler dikkate alınarak kısa ve orta vadede gerçekleştirilebilecek modellemeye göre Amerika, Avrupa ve diğer ülkelerden Doğu Akdeniz'e kruvaziyer gemi turları düzenlenirken 4+3 sistemiyle 4 günlük Akdeniz ve Ege gezisine 3 günlük Karadeniz seyahatini de ekleyerek 7 günlük kruvaziyer gezi paketlerinin cazip, alınabilir ve rağbet gören bir paket haline getirilmesi yönünde çalışmalar yapmalıyız.
Böylelikle 4 gün boyunca doğu Akdeniz'deki önemli turizm destinasyonlarını gezen kruvaziyer turistler bu gezilerine İstanbul'un da dahil olduğu 3 günlük bir Karadeniz deneyimi yaşayarak buradaki güzellikleri daha yakından görme ve tatma şansını yakalamış olacaklar. Bu sayede fazla bilinmeyen ama bir çok doğa ve kültür hazinesine ev sahipliği yapan Karadeniz hem dünya tarafından daha yakından tanınma fırsatı bulacak hem de bu güzergah üzerindeki illerimizin turizm gelirlerinde önemli bir artışa neden olacaktır. "
"KAİAD ABD'YE TANITIMA GİDİYOR"
KAİAD olarak Amerika Miami'de fuarlara katılarak kruvaziyer turizmi hakkında tanıtımlar yapacaklarını da belirten Camadan, "Dünyanın hemen her yerinden direk uçuşların olduğu İstanbul, yolcuların uçakla geldiği ve toplandığı 6-7 günlük tamamı Karadeniz turundan oluşan kruvaziyer gezisinin tamamlandığında İstanbul tekrar dağılma yeri olarak kruvaziyer turistlerin ağırlandığı bir il konumunda olacaktır. Bu turlarda İstanbul, Sinop, Samsun, Trabzon, Rize, Soçi, Yalta ve Odesa gibi iller eklenerek dünyanın değişik ülkelerinden gelen binlerce turist Karadeniz'i tüm farklı renkleri, kültürleri ve doğal güzellikleri ile gezme imkânına sahip olacaktır. Bunun için bu güzergahtaki tüm illerin kruvaziyer turizm ile alakalı tüm alt ve üst yapı tesislerinin hazır hale gelmesi, turistlerin sorunsuz ve hoşnut ayrıldıkları bir destinasyon haline getirilmesi için KAİAD olarak yapacağımız yatırımlara Hükümetimizin de vereceği destek ile kısa zamanda sonuç alacağımıza inanmaktayız" diye konuştu.
2023 HEDEFİ VE YENİ LİMANLAR:
Gelir düzeyi yüksek bir turizm kitlesi demek olan kruvaziyer turizm, Türkiye için de büyük önem taşıyor. Bunun için kuşkusuz ilk etapta gerekli olan şey ise liman sayısını artırmak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023 hedefinde’de de yeni limanlar yer alıyor. Buna göre,
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.02.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle