İzmir’de Çeşme Limanına geçen Genel Müdür Özer burada Ulusoy Çeşme Liman Müdürü Celal Ulaş ile görüşerek özellikle kruvaziyer hatların limandan beklentileri ve kruvaziyer hatların Hopa Limanı gibi yeni bir limana uğrak yapmasını sağlayacak girişimlerin neler olması gerektiği konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
HOPAPORT Genel Müdürü Özer, beraberinde HOPAPORT Kruvaziyer turizmi projesi danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral ile birlikte Çeşme Limanını ziyaret etti. Çeşme Liman Müdürü Celal Ulaş kendi limanları ve Kruvaziyer liman işletmeciliği konusunda HOPAPORT Genel Müdürü Özer’e bilgi verdi.
Ulaş kruvaziyer yolcuların memnuniyetinin en üst seviyeye çıkarılabilmesi için Çeşme Limanında verdikleri hizmetler konusunda açıklamalarda bulunulduktan sonra liman sahası ve terminal binası gezilerek, limanın temel fonksiyonları yerinde inceleme fırsatı buldu.
Özer’in ikinci adresi Ege Ports Kuşadası Limanı oldu. Kruvaziyer liman işletmeciliğinin Türkiye'deki en iyi örneklerinden biri olan Kuşadası Liman ziyaretinde Liman Güvenlik Koordinatörü Kaptan Yavuz Ogün limanda gemi ve yolcuya verilen emniyet ve güvenlik tedbirleri konusunda bilgiler verdi.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Türkiye'nin gerek yolcu gerekse gemi sayısı açısından en büyük limanlarından biri olan Kuşadası limanında Hopa Limanına örnek olacak kruvaziyer turistlerin konforu için gerçekleştirilen uygulamaları yerinde inceledi.
Yeşil liman statüsüne geçilmesi planlan Kuşadası limanında gemilerin atıklarının alınması ve su yakıt temini gibi hizmetlerinin nasıl yürütüldüğü konularında da liman yetkililerinden bilgi aldı.
İzmir ziyareti sonrası Hopa’ya dönen Özer, geziyle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi. “Bilindiği gibi Hopa TSO ve HOPAPORT ortak protokol imzalayarak son yıllarda yıldızı parlayan Kruvaziyer Turizminden Artvin’in ve Hopa’nın da yararlanması konusunda bir proje üzerinde çalışıyoruz. Projemizin danışmanlığını konusunda uzman hocamız Dr. Ersel Zafer Oral ve ekibi yapmaktadır. Projemizle ilgili zor bir yola girdiğimizi biliyoruz ama şu ana kadar da ciddi bir yol aldık.
Projeyle ilgili peş peşe yaptığımız toplantılarda yol haritamızı belirledik. Öncelikle ilçemizin projeye sahip çıkması adına Hopa Kaymakamı ve Hopa Belediye Başkanı'na ayrıntılı bilgiler sunarak desteklerini aldık. İkinci hedefimiz Sayın Valimiz, Artvin Belediye Başkanımız ve İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü'nün projemizi sahiplenmesi ve desteklemeleri oldu.
Proje kapsamında Hopa Limanı ciddi bir rol üstlenecek. Kruvaziyer gemilerinin HOPAPORT’a geldiğinde yanaşabilecekleri rıhtım, pasaport ve gümrük vb. işlemlerin yapılacağı alanlar, gemiyle gelen yolcuların ilk etapta dinlenebileceği sosyal alanlar, turistlerin ziyaret edecekleri alanlara yönlendirilmeleri konularında ulaşım hizmetlerinin verileceği alanların oluşturulması, Kruvaziyer gemilerinin ihtiyaçlarının karşılanması gibi onlarca kalemden oluşan çalışma önümüzde duruyor.
Biz bu çalışmaların ön hazırlıklarına geçen yıl başladık. Projenin hayata geçmesi esnasında ciddi adımlar atılmaya başlandığında bizde beraberinde yatırımlarımızı yapacağız.
İşte bu yatırımların yapılması aşamasında nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda Türkiye’nin önde gelen 2 Kruvaziyer limanını ziyaret etme fırsatı bulduk. Ersel hocamız sağ olsun gezimizi organize etti. Kuşadası ve Çeşme limanlarında incelemelerde bulunduk, Liman Müdürlerinden ve yetkililerden bilgiler aldık.
Benim burada öncelikle vurgulamak istediğim konu şudur: Hopa Limanına Kruvaziyer gemi ile gelecek yüzlerce yerli ve yabancı turist Hopa’ya gelmeyecektir. Bu turistlerin bir kısmı Arhavi’nin Mençuna Şelalesini ve tarihi çifte köprüsünü gezecek, bir kısmı Borçka Karagöl ve tarihi mekânlarını ve UNESCO’nun koruma altına aldığı Macahel’e gidecek, bir kısmı Yusufeli’ndeki tarihi kiliselere, Ardanuç ve Şavşat’taki tarihi ören yerlerini ve tarihi kiliseleri gezerken, bir kısmı da Batum’a gitmek isteyecektir.
Bu proje komple bir İl’in sahiplenmesi gereken bir projedir. Madem Artvin’de Turizm diye her ortamda konuşuyoruz. İşte biz bu turizm anlayışına yeni bir bakış getirme adına kollarımızı sıvadık, elimizi taşın altına soktuk. Şimdi sıra İlçe kaymakamlarımızda, İlçe Belediye başkanlarımızda, İl Turizm müdürümüzdedir. Bu kapsamda Hopa TSO ile beraber Haziran ayında Hopa'da bu konuda yetkili, uzman bürokratlarımızı ve iş dünyasını Hopa'ya davet ederek yapılan tüm çalışmayı paydaşlarımız ile çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz” .
Biz projemizin hayata geçirilmesi adına çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Hedefimiz 2017 yazında Hopa Limanına ilk kruvaziyer geminin gelmesini sağlamaktır. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.05.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle