Hopaport Geleceğe Ümitle Bakıyor

28/05/2015 11:01

Ülkemizin Hem Kara Ve Hemde Deniz Sınır Kapısı Bulunan Tek Limanı Olan Hopaport Kendini Yarınlara Hazırlıyor.


Haber: Hayati Akbaş







Karadeniz’in Kuzeydoğu ucunda stratejik olarak da önemli bir noktada konumlandırılan Hopa Limanı inşaatına 1964 yılında başlanmış ve liman inşaatı 1973 yılında tamamlanmıştır. Hopa Limanı 1973 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından hizmete açılmıştır. Bu yıllarda Hopa Limanı’ndan yurtdışına hamsi ihracatı yapılmıştır. 1980’li yıllarda İran’a yapılan transit taşımalarda Hopa Limanı çok önemli bir şekilde kullanılmıştır. 1988 yılında Sarp sınır kapısı açıldıktan sonra BDT ülkeleri, Orta Asya ve Türkî Cumhuriyetlerine yapılan ticaretlerde Hopa Limanı aktif bir şekilde kullanılmış ve kullanılmaya da devam etmektedir. HOPAPORT Limanı sarp sınır kapısına 18 km. uzağındadır.

HOPAPORT limanı stratejik açıdan Türkiye’nin doğusunda, Kafkasya bölgesine açılan güvenli bir liman konumundadır. HOPAPORT Limanı’nın Sarp sınırına çok yakın olması nedeni ile Avrupa’dan ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden bu bölgelere yapılan tüm ticarete yön vermektedir. Ayrıca transit ticaretin yoğun bir şekilde yapıldığı İran ve Nahçivan bölgelerine karayolu ulaşımının yakın olması nedeni ile transit operasyonlarda çok ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Bölgesel anlamda Kafkasya, İran, Nahçivan, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine açılan kapı olması nedeni ile özellikle bu bölgelerde yapılan her türlü ticarette aktif rol oynamaktadır.

HOPAPORT Limanı Türkiye’deki önemli limanlar ile kıyaslandığında çok önemli avantajlara sahiptir. HOPAPORT bünyesinde bulunan tank terminali, ro-ro rampası, tahıl terminali ve tahıl ve Çimento siloları, Konteyner sahası ile aynı anda dökme yük, genel kargo, proje yükü, tahıl, sıvı dökme yük, tehlikeli yük, Konteyner hizmetleri verebilen Türkiye’deki tek özel liman İşletmesi konumundadır. Bu özellik müşterilere çok önemli bir avantaj sağlamaktadır. HOPAPORT Limanı müşterilere farklı hizmetleri aynı anda sunabilmektedir.

HOPAPORT Limanı bünyesinde bulunan Vinç ve ekipmanlar ile 50 ton ile 600 ton arası her türlü proje yükü ve heavy lift dediğimiz özel yüklere hizmet verebilen ender limanlardan bir tanesidir.

HOPAPORT Limanı’nda 2150 metre uzunluğunda ana mendirek ve 470 metre uzunluğundaki tali mendirek sayesinde korunaklı liman içinde gerekli güvenlik önlemlerini alarak her türlü gemiden gemiye limbo operasyonunu rahatlıkla yapabilmektedir.

HOPAPORT limanı 18. 220 metrekare kapalı depolama sahası genel antrepo, geçici depolama ve dahili depolama alanı ile Türkiye’deki limanlar içinde en çok kapalı depolama kapasitesine sahip limanlardan biri olma özelliğine sahiptir. HOPAPORT 1346 metre uzunluğundaki rıhtım ve iskele boyu ile gemi büyüklüğüne bağlı olarak aynı anda 10 adet gemiye hizmet verebilmektedir.

HOPAPORT Türkiye’de hem kara sınır kapısı ve hem de deniz sınır kapısı olan tek liman olma özelliğini taşımaktadır.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Hopa Limanı'nda özellikle son yıllarda ciddi bir kapasite artışı görüldüğünü ifade ederek “Bu artışı rakamlar ile ifade etmek gerekirse 2011 yılında yıllık elleçlenen yük miktarı 575. 000 ton iken bu rakam limancılık için kısa olarak sayılan 2 yıl gibi bir süre içinde 2013 yılında 875. 000 ton olarak gerçekleşmiştir. 2015 senesinde HOPAPORT olarak hedefimiz 1. 000. 000 ton yük elleçleyerek ufak ölçekli bir liman olmaktan çıkarak orta ölçekli bir liman olmaktır.

HOPAPORT Limanı, devlet tarafından yapılan özelleştirme ile 26 Haziran 1997 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeler A. Ş. ’ne 30 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemi ile devredilmiştir. HOPAPORT Limanı Türkiye’nin özelleşen ilk limanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. TDİ tarafından kullanım hakkı devir sözleşmesi ile özelleştirilen 2. özel limandır. Park Denizcilik Hopa Limanı’nın işletme hakkını devir aldıktan sonra 2000 m2 olan kapalı depolama sahasını 18. 120 m2’ye, 54. 000m2 olan açık depolama sahasını 72. 622 m2’ye çıkartmış, forklift, stacker, yüksek kapasiteli vinç, kantar, terminal araçları ve ekipman yatırımları yaparak Hopa Limanı’nı çağdaş donanımı ve deneyimli kadrosu ile bölgenin önemli bir liman kompleksi haline getirmiştir. HOPAPORT Limanı’nda dökme yük, genel kargo ve konteyner boşaltma ve yükleme, terminal, depolama, kılavuzluk ve sıvı tank terminali işletmeciliği hizmetleri vermektedir. ” diye konuştu

Meriç Burçin Özer limanla ilgili verdiği bilgide şunları da söyledi: “Hopa Limanı maksimum 10 metre draft ölçülerine sahiptir. Bu draft ölçülerine uygun olmak koşulu ile 25. 000 GRT veya 40. 000 DWT' kadar gemilerin limana girişi ve yanaşması uygundur. HOPAPORT, son yıllarda ciddi anlamda yatırımların yapıldığı Türkmenistan, Kazakistan gibi Hazar Denizine kıyısı olan ülkelere Güney Kore, Çin, Vietnam, Hindistan ve bu bölgelerdeki ülkelerden gelen büyük tonajlı proje kargo gemilerinin uğrak merkezi olmuştur. Kargo gemileri ile genel proje kargo yükleri transit işlemleri yapıldıktan sonra nehir tipi gemiler ile Türkmenistan, Kazakistan gibi ülkelere gönderilmektedir. Burada HOPAPORT Limanı’nın en büyük avantajı 50 ton ve 600 ton arasında değişen heavy lift adını verdiğimiz proje yüklerinin tahliye, depolama ve yükleme operasyonlarının yapılması için gerekli olan vinç ve ekipmanların ve bu yüklerin liman sahasında depolanması için uygun kapalı ve açık depolama sahalarının bulunmasıdır. Ayrıca HOPAPORT Limanı'nda Limbo operasyonu dediğimiz gemiden gemiye tahliye ve yükleme operasyonları yapılarak hem zaman hem de maliyet avantajı sağlanmaktadır. HOPAPORT Limanı’nın stratejik hedeflerinden bir tanesi yakın dönemde Karadeniz bölgesinin en önemli heavy lift ve proje operasyonlarının yapıldığı transit limanlarından bir tanesi olmaktadır.

HOPAPORT Limanı’nın 3 fazda yeni proje ve yatırım çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalar şu anda proje aşamasındadır. HOPAPORT Limanı olarak önümüzdeki yıllarda Liman yük trafiğinin artışına ve kapasite kullanım oranına göre bu projeleri gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Hopa Limanı olarak hedefimiz 2020 yılında 2. 000. 000 ton yük, 2015 yılında ise 3. 000. 000 yük tahliyesi ve yüklemesi yapmaktır”.

HOPA-BATUM DEMİRYOLU PROJESİ BÖLGENİN UFKUNU AÇACAKTIR

HOPAPORT Genel Müdürü Özer açıklamalarına şöyle devam etti “Gürcistan’ın Batum ve Poti limanları, Kafkasya bölgesine ve Orta Asya’ya uzanan demiryolu ağına bağlı olmasına rağmen, Doğu Karadeniz limanlarının Türkiye’nin demiryolu bağlantısı olmayan tek bölge olması, Türkiye’nin Orta Asya bölgesine açılmasını kısıtlamakta ve yapılan transit ticaretten alınan payın düşmesine neden olmaktadır. Hopa-Batum Demiryolu Türkiye’yi Gürcistan üzerinden çok kısa bir mesafe ile Rusya Federasyonu demiryolu ağına bağlayabilecektir. Demiryolu ağının kısa vadede Doğu Karadeniz bölgesine bağlanmaması birçok fırsatın kaçırılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Hopa ve Batum demiryolu projesinin başlaması Doğu Karadeniz bölgesinin ekonomik açıdan gelişmesi için çok önemlidir. Hopa, Sarp ve Batum demiryolu projesinin uzunluğu 38 kilometre olacak şekilde projelendirilmiştir. Bu konuda HTSO önderliğinde ve DOKA aracılığı ile 2015 yılı içinde bir fizibilite çalışması yapılarak tüm sivil toplum örgütleri ve kurumlar ile paylaşılacaktır”.

ARTVİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ LİAMANA EN YAKIN NOKTADA ACİLEN KURULMALIDIR

HOPAPORT Genel Müdürü üzerinde çalıştıkları projelerle ilgili verdiği bilgide de şunları söyledi “Türkiye'de şu anda organize sanayi bölgesi olmayan 2 tane ilimiz bulunmaktadır, bunlardan bir tanesi Artvin ilimizdir. Son yıllarda Hopa Limanı'nda yaşanan yoğunluk ile beraber bölgeye yatırım yapmak isteyen firma sayısı artmaktadır. Fakat üzülerek söylüyorum ki bu firmalar limanda veya Hopa'da yer bulamadıkları için yatırımları başka bölgeye yapmak zorunda kalıyorlar. Birçok firma limana yakın bir bölgede yatırım yaparak ham madde veya yarı mamul ithalatı yaparak kurmuş oldukları tesislerde üretim yaparak yurtdışına hem deniz yolu ile hem de kara yolu ile ihracat yapmak istemektedirler. Ayrıca bu ürünleri Doğa Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde tüketicilere ulaştırma hedefleri bulunmaktadır. Bence bu konu Artvin'in en önemli ve en hızlı bir şekilde çözülmesi gereken konularında bir tanesi olmalıdır. En kısa zamanda OSB için minimum alan büyüklüğü olan 500 dönüm kısıtlaması Artvin'de yekpare böyle bir olmadığı için bu bölge için tekrar değerlendirilmelidir.

HOPA-CANKURTARAN TÜNEL İRAN TİCARETİNDE YENİ UFUKLAR AÇACAKTIR

Hopa-Borçka Cankurtaran tünel inşaatı temel atma töreni 29 Ekim 2010 tarihinde yapılmıştır. Projenin toplam süresi 910 işgünü olacak şekilde belirlenmiştir. Tahmini bitiş yılı 2015 yılı 2. yarısı olacaktır. Cankurtaran tüneli 5. 288 km. uzunluğu ile Türkiye’nin bugüne kadar projelendirilen en uzun tüneli olma özelliğini taşımaktadır. Hopa-Borçka Cankurtaran tüneli yapıldıktan sonra HOPAPORT limanı ve çevrede bulunan iller arasında ulaşım daha rahat sağlanarak ve uluslar arası çalışan karayolu firmaları Artvin üzerinden bu hattı kullanabilir. Bu hat İran’a ve Nahçıvan'a gidecek olan karayolu nakliyesi yapan firmalar için uygun bir hat olacaktır.

ÇİMENTO TERMİNALİ LİMANA YENİ BİR HAREKETLİLİK KAZANDIRACAKTIR

HOPAPORT projeleri kapsamında yer alan Çimento silosu yapımı tamamlanmıştır. Proje kapsamında HOPAPORT kendi özkaynaklarını kullanarak her biri 1. 791 m3 olan toplam kapasitesi 3. 582 m3 kül siloları yapımı tamamlanmıştır.

HOPAPORT Çimento siloları 5. 000 m2 alan üzerinde özel bir firmaya kiralanan alan üzerinde de her biri 1. 500 ton kapasiteli 3 adet silo ve her biri 1. 900 ton kapasiteli 2 adet silo toplamda 8. 300 ton kapasitesinde olan çimento terminali yapım çalışmaları tamamlanmış ve önümüzdeki günlerde toplamda 5 silodan oluşan tesis işletmeye alınacaktır.

KRUVAZİYER GEMİLERİNİN HOPAPORT’A GELMESİ SAĞLANACAK

HOPAPORT olarak üzerinde çalıştığımız bir projede son yıllarda ülkemiz Turizmine ciddi katkılar sunan Kruvaziyer turizmidir. Sinop-Samsun-Trabzon limanlarına gelen Kruvaziyer gemilerinin HOPAPORT’A da uğraması için çalışmalar yapıyoruz. Hopa TSO ile projede ortak çalışılması için anlaşılmış, İl Valiliği, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanlarının ve ilgili STÖ’lerinin projenin sahiplenilmesi noktasındaki görüşlerinden yola çıkarak Liman sahası içinde nasıl düzenleme yapılabilirizin çalışmaları yapılmaktadır.

Bu konuda İzmir’den konunun uzmanı bir danışman ile koordineli çalışma devam ederken, konuyla ilgili DOKA ve DOKAP’DAN da destek talebinde bulunulmuştur”.

HOPA MESLEK YÜKSEKOKULU DENİZ VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eğitimin her alanına destek verdiklerini söyleyen Özer bu kapsamda ısrarla üzerinde durdukları Artvin Çoruh Üniversitesi, Hopa Meslek Yüksek Okulu bünyesinde bulunan Ulaştırma Hizmetleri Bölümüne bağlı olarak Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı açılması girişiminde mutlu sona ulaştıkları ve bölümün bu yıl öğretime başladığını, kendisinin de gönüllü olarak burada ders verdiğini sözlerine ekledi. Özer “Hopa Meslek Yüksek Okulu bünyesinde bulunan Ulaştırma Hizmetleri Bölümüne bağlı olarak Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı açıldı.

Bu bölümün Hopa’da açılmasında geç kalınmıştır ama yinede açılması çok memnuniyet vericidir. Denize sınırı olmayan il ve ilçelerde Deniz ve Liman İşletmeciliği bölümleri açılıyordu. Hopa ülkemiz açısından son derece önemli bir ilçe ve Hopa Limanı da bulunduğu konum gereği bu öneme ayrıcalık katıyor. Bizim gibi kurumların yetişmiş eleman gücüne her zaman ihtiyacı vardır. Öğrencilere ve özellikle Artvin ve ilçelerinde okuyan tüm öğrencilere Hopa Meslek Yüksek Okulu Deniz Ve Liman İşletmeciliği bölümünü yazmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Biz Hopa Limanı olarak bu bölümle çok yakın ilişkiler içinde olacağız. Bu bölümde okuyan öğrencilerimize staj ve burs tanıyarak istihdam etmeye kadar teşvik edici rol üstleneceğiz”.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.05.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...