Artvin Valisi Orhan Kırlı;"eşsiz Doğası Ve Kültürel Değerleri İle Artvin, Karadeniz'in Alternatif Turizm Merkezlerinden Birisi Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor."
Turizm haftası nedeniyle Artvinli turizmciler ile Artvin Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanlarını makamında kabul eden Artvin Valisi Orhan Kırlı, Artvin'in yeni turizm sezonuna iddialı bir şekilde hazırlandığını söyledi. Türkiye'nin kuzeydoğuya açılan kapısı konumunda olan Hopa ve Arhavi ilçelerinin aynı zamanda Artvin ilinin de turizm kapısı olduğunu dile getiren Vali Kırlı, bu bölgenin kıyı turizmi için elverişliliği ve iç kesinlerin de tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile Artvin'e önemli bir turizm değeri kazandırdığını söyledi. Barajların ve yeni yolların tamamlanması ile ortaya çıkacak baraj gölleri ve 4 viyadük ile şehri ziyaret edecek turistlerin yol boyunca da doyulmaz bir manzarayı seyir imkanı bulacaklarına dikkat çeken Vali Kırlı sözlerine şöyle devam etti: "Turizm uzun soluklu projeler gerektiren bir sektördür. Bu alanda yaptığımız çalışmalar da ilerleyen yıllarda meyvesini verecek. 2006 yılında yeni yolların da tamamlanması ile ulaşım konusundaki ciddi sıkıntımız da ortadan kalkmış olacaktır. İlimizin turizm potansiyeli mükemmel bir şekilde harekete geçmiştir. Bu aşamada özellikle Artvin Merkez'de ve Borçka'da konaklama tesisleri gerekmektedir. Konaklama ve altyapı sorununun kısa zamanda çözülmesi halinde Artvin, Türkiye'nin, Karadeniz'in alternatif doğa ve kültür turizm merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. "
İşhan'a Turist Yağacak
Artvin Kültür ve Turizm İl Müdürü Dursun Aluınay ise, altyapı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, özellikle Yusufeli ilçesinde bulunan İşhan Kilisesi'nde çevre düzenlemesi ve altyapı alanlarında çalışmalar yaptıklarını belirtti. Altunay, yapılan çalışmalar sonunda bölgenin önemli turizm değerlerinden biri olan İşhan Kilise ve Manastırı'na yeni turizm sezonunda turist akını olacağını iddia etti.
İşhan Kilisesi Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyü içerisindedir. Kiliseye Oltu güzergahı üzerinden Artvin-Erzurum bağlantılı Devlet Karayolunun 92. km. sinden kuzey yönüne ayrılan 7 km. lik yol ile gidilmektedir. Köyün içinde bulunan manastır, kilise ve şapelden oluşmakta olup, IX. yüzyılın ilk yarısında 951 tarihli el yazmasına göre Kilise; Rahip Khandzda'nın (759-861) yeğeni ve öğrencisi Rahip Seba tarafından, Kral Andernese'nin desteği ve maddi katkısı ile yaptırılmıştır. Manastırın yapımına 955 yılında Gürcü Kralı David zamanında başlanmış, 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirilmiştir. Osmanlılar döneminde batı bölümü camiye dönüştürülerek, 1983 yılına kadar ibadete açık tutulmuştur. Günümüzde her iki yapıda terkedilmiş durumdadır. Manastırın asıl yapısı olan kilise haçvari planlı olup 34. 95x 20. 75 mt. ölçülere sahiptir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Naos'un üzerini örten yüksek kasnaklı kubbesi oldukça kalın tutulmuş payeler üzerine oturtulmuş olup, dıştan konik külahı dikkat çekmektedir. Apsis düzenlemesi de diğer kiliselere göre farklıdır. Yer yer bozulmuş olsa da iç duvarlarının tümü freskli süslemelerle hareketlendirildiği anlaşılmaktadır. Özellikle kubbenin iç yüzeyine işlenen "haçın göğe yükseltilişi sahnesi" hala canlılığını muhafaza etmektedir. Dış cephelerindeki kabartmalı süslemelerinden en dikkat çekici olan, güney cephesinin pencere pervazını oluşturan "ejder- aslan mücadelesi"dir. Gürcü Prensesi Tamara birbirinden uzak yerlere, dağların tepelerine kiliseler yapmış. Ardından; "İşhan'ın nakışı, Barhal'ın bakışı, Oşvang'ın oturuşu (oturağı), dördüncü kiliseyi de yapınca oldu sana Dört Kilise" demiş. Doğu hariç diğer üç yönde birer kapısı bulunmaktadır. Kilisenin hemen yanında (Güneybatı) Meryem Ana Şapeli bulunmaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, 10. 30x5. 70 m. ölçülerinde olup, tek neften oluşmaktadır. Düzgün kesme taştan inşa edilen yapı, semerdam çatı ile örtülmüştür. Kapı girişinde ve pencerelerinde plastik süslemeleri bulunmaktadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.04.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle