Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Gümüşhane'ye tayinin çıkması dolayısıyla Artvin ve ilçelerinde faaliyet gösteren basın mensuplarıyla bir araya gerek Artvin'de ki 8 yıllık görev süresini değerlendirdi.
Dünyanın en büyük 2'inci kanyonu, Tarihi Gevhernik Kalesi, Mithat Paşa Sarayı, İskender Paşa Camii gibi birçok tarihi eseri bünyesinde barındıran Ardanuç İlçesinde ki Gevhernik Otel'de yapılan basın toplantısına Ardanuç İlçe Kaymakamı Abdil Koç, İlçe Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Remzi Yavuz, Gevhernik Oteli Sahibi İsmet Öztürk ve basın mensupları katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş 2008 yılından beri Artvin'de görev yaptığını ve Gümüşhane'ye tayinin çıkmasıyla doğrularıyla, eksikleriyle, yanlışlarıyla Artvin’de ki 8 yıllık görev süresi değerlendirip Artvin basınına veda etmek istediği için bu toplantıyı düzenlediğini kaydetti.
Ateş "Bu gün burada hem Kültür ve Turizm Müdürlüğünün sekiz yıldır yatırımlarının değerlendirilmesini yapmak için bulunuyorum. Artvin'de ki 8 yıllık görev süremi Cuma günü sonlandıracağım. Bunu bir veda yemeği gibi de düşünebilirsiniz. Katıldığınız için beni hepinize teşekkür ediyorum.
2008 yılında Şubat ayı içerisinde Artvin’de göreve başladığını hatırlatan Ateş; "Ben göreve başladığımda il müdürlüğü İl Halk Kütüphanenesi’nin bir köşesinde iki odada hizmet veriyordu. İki eski aracımız vardı, net olarak söyleyeyim kurumumuzun arşivi yoktu.
Proje olmadan bakanlıktan hiç para getiremezsiniz, elinde projen varsa bakanlık sana inanır. Yoksa şifahen vekil gitsin, vali gitsin, şu parayı verin biz şu işi yapacağız derse o para Artvin’e gelmez. Biz proje yaparak ilimizde birçok projeyi tamamladık.
Bu kapsamda şu anki hizmet binamızı da bu yöntemle tamamladık. Artvin’de eskiden askerlik şubesi binası olarak kullanılan bina şu anda il müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılıyor. O bina bize üç farklı şekilde katkı sağladı. Birincisi Artvin’de yüz yıl önce, yapılmış bir tarihi mimariyi 120 yıl sonraki nesle taşıma imkanı elde ettik. En azından böyle bir tarihi eser bizden sonraki nesiller tarafından da görünebilecektir. İkincisi bu eseri restore ettirerek, sivil mimarı eserin sahibi olan insanlara bakın sizin evleriniz tescillidir ama böyle restore ederseniz çok güzel mimariler oluyor. En azından buraya bir katma değer sağlaya bilirsiniz imajı gelişti ve o günden bugüne 27 adet bina Artvin’de sivil mimaride restore edildi.
İşhan Kilisesinin Hikâyesi
Artvin'de Devlet eliyle restore edilen ilk Gürcü Kilisesi olan İş han Kilisesi Restorasyonu projesinin hikayesini de anlatan İl Müdürü Ateş "Projesini yapmışız projesi hazır. Fakat bakanlık diyor ki, biz kilise filan restore etmeyiz. O arada Türkiye ile Gürcistan arasında bir anlaşma yapılıyor. Biz orda üç cami yapalım, Türkiye’de de üç tane kilisemizi restore edelim. Ve Öşvank, İşhan, Tekkale bizden öneriye gidiyor. Fakat daha sonra Batum bundan, vaz geçiyor. Ama bu arada İşhan devreye giriyor. İşhan’dan önce Öşvank daha önemli bir kilise olduğu için Gürcistan Öşvank’ın restore edilmesini istiyor. Bakanlıktan Erzurum Kültür Turizm Müdürlüğüne bir yazı gidiyor. Öşvank’ın projelerini bize gönderin para göndereceğiz. Onlarda diyor ki onun projesi yok. O arada da bizde proje var biz teklif etmişiz. Biz duyuyoruz, diyoruz ki İşhan’ın hazır projesi var bize gönderin biz restore edelim. Bakanlık parayı Artvin’e gönderiyor ve Erzurum il müdürü görevden alınıyor. İşhan Türkiye’de bundan sonra belki de restore edilen ilk ve son Gürcü kilisesi olacak. Şuan İşhan kilisesinin üçüncü aşamasındayız bu yıl inşallah çevre duvarları ve çevre düzeni planları da yapılıp turizme açılacak" dedi.
Artvin Kalesi Milli Savunma Bakanlığı’ndan Bağımsız Açılacak
Ateş Artvin'de İl Kültür Turizm Müdürlüğünce yürütülen projelerden birisinin de Artvin Kalesi projesi olduğunu vurgulayarak Artvin Kalesinin turizme kazandırılması için projelerini gerçekleştirdiklerini söyledi. DOKA’ya projeleri sunduklarını ve bir trilyona yakın paranın imzalanma aşamasında olduğunu belirten Ateş "Şöyle bir sıkıntı vardı alan Milli Savunma Bakanlığına ait tahsisini istedik belediyeden encümen kararları çıktı. 20 gün içerisinde DOKA’yla da sözleşme imzalanacak. Tamamen Milli Savunma Bakanlığından bağımsız olarak rahatlıkla aracıyla gidip, kaleyi ziyaret edebilecek" diye konuştu.
Gümüşhane’ye Tayini Çıkan Müdür Basından özelikle 4 Projeyi Takip etmesini istedi
Ateş "Bugün yürümekte olan birkaç iş var basının özellikle bunu takip etmesini istiyorum. Birincisi, Şavşat kalesinde onarım aşamasını. İki, İşhan kilisesinin bitim aşamasını. Üç Ardanuç Adakale’deki caminin ve konutun bitim aşamalarını. Dört, Artvin kalesinin bitirilip turizme kazandırılmasını.
Müze meselesi
En fazla eleştiri yediğim müze meselesi, müze için aslında çok uğraştım. Eski tekel binasını özel idareden aldım dedim burayı restore edeyim müze olarak açalım. Fakat restore ettim, bitim aşamasına geldik bizim bakanlık dedi ki; ahşam mimarı binalar üzerine yapılmış binalara izin vermiyoruz çünkü orada tarihi eserler birikiyor. Bir yangınla yok olup gidebiliyor. Bunun üzerine bizde orayı kadın yaşam müzesi olarak devam etmeyi düşünüyoruz" dedi.
Artvin'de Kafkasör Kültür ve Turizm Festivali kapsamında Boğa Güreşlerinin yapıldığı arenanın özel şahsa ait bir alan olduğunu kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş alanın kamulaştırılması için bir çalışmalarının olduğunu söyledi. Turizm bakanlığından tahsis edilen yaklaşık 3 milyon liralık bir bütçe ile alanın kamulaştırılarak Artvin Belediyesine devredileceğini söyledi.
Ateş Kafkasör'ün Artvin'in marka değeri olduğunu ve ileride yapılacak bir güzelde arena yapımıyla ileride ilin tanıtımına daha fazla katkı sunacağını kaydetti.
Artvin'de görev yaptığı 8 yıllık süreç içinde her ilçede bir şeyler yapmak için çalıştıklarını kaydeden Ateş " Borçka Karagöl'de ki son 4-5 yıldaki değişimleri görüyorsunuz. Şavşat Karagöl'de yol yapımı ve çevresinde düzenlemeler yapıldı. Artvin'de kamu eliyle yapılan turizm çalışmaları sektör tarafından görüldü. Artvin'de konaklamalarda ki sayı yıllık 200 binlerden 700 binlere çıktı. 2008'de yapılan 2023 hedefleri kapsamında Artvin'de ki turistik tesis sayısını 1500 yatak olarak belirledik. Çok uçuk bir iddiaydı. Biz 2015 yılında 1600 yatak sayısına ulaştık. Hedefler ulaşılır hale geldi. Ben geldiğimde Şavşat'ta turistik konaklama tesisi yoktu. Şimdi 4 adet konaklama tesisi var. Yaklaşık 300 kişi Şavşat'ta konaklayabiliyor. Ardanuç'ta Gevhernik oteli yapıldı. Murgul'da sevgi oteli açıldı. Hopa ilçesinde 4 adet 4 yıldızlı otel devreye girdi. Yatak sayısı artınca konaklama istatistikleri de fırladı" dedi.
Artvin'in geleceğini turizmde iyi gördüğünü dile getiren Ateş, köylerde ve yaylalardan göç eden insanların geriye gelmemesi nedeniyle köylerin ve yaylaların otantik yapısının pek bozulmadığını ve dolayısı ile betonlaşmanın olmadığını söyledi. Ateş bugünde sonra bilinçlenmenin artmasıyla bu otantik yapının bozulmayacağına inandığını dile getirdi.
Turizmin uzun vadeli 50-100-200 yıl gibi uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini kaydeden Ateş " Turizmde sürdürülebilirlik açısında Karadeniz Bölgesinde en avantajlı ilin Artvin olduğunu düşünüyorum. Artvin'de ulaşım alt yapıları da sağlandığında gerek içi turizmde gerek dış turizmde bu şehir her geçen yıl ivmesini artırarak devam ettirecektir" dedi.
Ateş "İlimizde birçok ev pansiyonculuğu kursu düzenlendi. Birçok yok olmaya yüz tutmuş el sanatı kursları düzenlendi. Talep, ihtiyaç oldukça sürüp gidiyor.
Artvin'de görev yaptığı 8 yılda her güne yeni bir heyecanla uyandığını söyleyen Ateş "Artvin'i Artvin insanını çok sevdim. Bilerek kimsenin kalbini kırmadım. Artvin'de çok nadirdir bana hakkını helal etmeyecek insan. Onlarla da helalleşeceğim. Gittiğim her yerde Artvin'i anlatmaya tanıtmaya devam edeceğim. İleride bir gün Artvin Kafkasör Festivalinde baş boğa kategorisinde güreşlere bir boğayla katılmayı çok istiyorum" diyerek konuşmasını sonlandırıp basın mensuplarını cevaplandırdı.
Rabat Kilisesinin restore edilip edilmeyeceğine dair bir soru üzerine Artvin'de İşhan Kilisesinden sonra Artvin'de bir gürcü Kilisesi'nin daha restore edileceğine inanmadığını belirterek "Tibet Kilisesi, Dolushane Kilisesi, Porta Kilisesi, Tekkale Kilesi var. Biz İşhan'a 3, 5 milyon lira harcadık. Belki bir 1, 5 milyon lira daha harcarız. Milli parayla böyle ibadete bile açılmayacak bile eserleri restore ederek milli servetimizi harcamamıza milletimizin de karşı çıkması lazım. İşhan restore edildikten sonra bir turizm artışı sağlarsa, etrafında ki köylere katkı vermeye başlarsa zaten ister istemez biz başka bir kiliseyi de restore ederiz" dedi.
Artvin Turizm Anlamında Lokomotif Değere Sahip Olabilir
İl Kültür Turizm Müdürü Ateş'in konuşmasının ardından konuşan Ardanuç Kaymakamı Abdil Koç, Artvin’in turizm anlamında lokomotif değere sahip olabileceğini düşündüğünü söyledi.
Koç, "Ben müdür beyin Ardanuç ilçemize vermiş olduğu hizmetlerden dolayı, bir Kaymakam olarak değil de vatandaş olarak teşekkür ediyorum. Anlattığı şeyler önemli işler bir kamu çalışanı olarak biliyorum bürokratik işlerin ne kadar zor olduğunu bunları başarmış yaptığı işleri anlatmakta en doğal hakkıdır başlatmış olduğu işlerde inşallah aynı şekilde tamamlanır. Gümüşhane’deki ailesiyle birlikte mutluluklar aynı başarılarının devamını dilerim" dedi
Belediye Başkanı Yıldırım Demir'de bu basın toplantısının Ardanuç'ta düzenlememsinden dolayı İl Müdürü Ateş'e teşekkür ederek "Ardanuç ilçemiz Artvin’in en eski tarihine sahip olan ilçelerimizden birisi. Farklı turizm birikimleri var buna dikkat çekmek için müdürümüz sanıyorum ki bu şekilde düşündü. Bu tercihinden dolayı kendisine Ardanuç Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyorum. Yaptığı hizmetlerden dolayı da kendisine teşekkür ediyorum. Bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum" diye konuştu.
Toplantı karşılıklı soru cevap bölümüyle son buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.04.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle