Dünya bankası tarafından Artvin'in Macahel (camili) bölgesinde sürdürülen Biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynak yönetim projesinin tanıtım toplantısı Artvin öğretmen evinde düzenlenen bir toplantıda tartışıldı. Artvin valisi Orhan Kırlı, vali yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Emin Özgün, İl emniyet müdürü Mustafa İlhan, Garnizon komutanı Kd. Alb. Tahir Bekiroğlu, İl jandarma komutanı Jd. Alb. A. Sais Erdulan , Tarım il müdürü Ertekin Çolak, DSİ Bölge müdürü Mehmet Kılınç, Tedaş il müdürü Osman Aydın, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Necati Altun, kurum amirleri ve camili bölgesi muhtarlarının katıldığı toplantı Artvin öğretmen evinde yapıldı.
Toplantıda proje çalışmalarının geldiği noktayı dia gösterisi ile sunan proje sorumlu müdürü Casim Cihan Türkiyedeki ekolojik alanda korunmaya alınan alandan en önemlilerinden biri camilide Dünya Bankası destekle sürdürdükleri projeyi tanıtmak için açtıkları web sayfasında ayrıntılı bilgiler sunduklarını' ifade etti. Camilinin proje kapsamında aşamadıkları sorunları olduklarını' bunların başında da yol ve eğitim ile sağlık sorunun geldiğini dile getiren Casım Cihan kışın 6 ay yolu kapalı bir bölgede öğretmen ve sağlık hizmetlerini sağlıklı yürütecek ekiplerin kalıcı olmamasından' dert yanarak tek başına bir doktor ve gelen öğretmenin ben buradan nasıl giderim yaklaşımı sorunları kalıcı anlamda çözümlenmelidir. Bu projeye Dünya Bankası tarafından 1 milyon 100 bin dolar ayrılmıştır. Bu ayrılan kaynağın kullanılması da tamamen Dünya Bankasının belirlediği kurallar çerçevesinde ve kontrol altında yapılmaktadır. Camili bölgesi milli park olacaktır ve park yönetim merkezi kurulacaktır. 2006 yılında bu oluşum tamamlanmış olacaktır. Park giriş noktası cankurtaran mevkii olacaktır. Bu bölgede yaşayan insanlara belirlemiş projeler için kaynak aktarılacaktır. 30 proje için proje başına 30 bin dolar karşılıksız ve geri alınmaksızın aktarılan kaynak camilideki projenin hayata geçirilmesinin önemli bir adımı olacaktır'dedi.
Artvin valisi Orhan Kırlı'da Dünya Bankası kaynaklı yürütülen projenin vatandaşa iyi anlatılmasının önemine değinerek projede belirleyici unsur Dünya Bankasıdır. Asıl amaç camilinin ekolojik dengesinin korunmasıdır. 'dedi. Camili bölgesinden gelen muhtarlarda projenin camiliye ayrı bir önem verdiğini ancak projede insana yatırım yapılmadığını söyleyerek, doğayı koruyacak insandır. Bu projenin insana yatırım ayağı eksiktir. ' Diyerek belirli noktalara eleştirilerini ortaya koydular.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.08.2003 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle