Türkiye Ticaret ve Sanayi Şura'sında da tartışılan taslak planlarda, Ulaştırma Bakanlığı'ndan demiryolu isteği açık şekilde dile getirildi.
Karadeniz Sahil Yolu'nun ulaşıma kazandırılması, sahil kesimi ile iç bölgeleri birbirine ulaştıran bağlantı yollarının açılması veya onarılması, havacılık sektörüne getirilen kolaylıklar sonucu Samsun ve Trabzon havaalanlarının kapasitesinin arttırılması, Ordu Giresun(orgi) havaalanının temelinin atılacağının açıklanması üzerine Karadenizli bu kez gözünü demiryoluna dikti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı AK Parti Ordu Milletvekili Mehmet Hilmi Güler'in hükümet olarak sahil karayolu paralelinde Karadeniz'in tüm illerini demir yoluyla birleştirecek bir proje hedeflediklerini açıklamasının ardından bölge illeri bu konuya sıcak bakmaya başladı. Bölgenin demiryolu isteği hem Batı Karadeniz hem de Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansları'nın önümüzdeki 3 yıl boyuna bölgede yapılacak yatırımları düzenleyen taslak planlarına da yansıdı.
"Samsun-Sarp Demiryolu Şart"
Her iki kuruluş tarafından hazırlanan ve Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda da tartışılan taslak planlarda, bölgedeki illerin Ulaştırma Bakanlığı'ndan demiryolu isteği maddeler halinde şu şekilde dile getirildi: "Bölgelerarası duble yol bağlantıları büyük oranda bitirilmiştir. Şimdiki hedef ilçelerimize önemli ekonomik katkı sağlayacak şehir merkezleri ve ilçeler arası yol bağlantılarıdır. Unutulmaması gereken bir diğer hususta demiryolu taşımacılığıdır. Demiryolu'nun Bartın'a bağlanması sağlanmalıdır. Bartın Limanının hinterlandının demiryolu bağlantısının güçlendirilmesi gerekmektedir. Samsun-Ankara demiryolu Amasya, Sivas, Kayseri üzerinden Ankara'ya ulaşan ve 400 kilometrelik yolu 900 kilometreye çıkartan, oldukça verimsiz ve eski bir hattır. Amasya-Kırıkkale arasında 170 kilometrelik demiryolu hattı yapılması halinde bu hat daha etkin kullanılacaktır. Karadeniz Bölgesi'nin sosyoekonomik gelişmesi için büyük önem taşıyan Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin 2023 yılından önce tamamlanması için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.
Bölgede ticaretin canlandırılması için Samsun-Sarp, Tirebolu-Erzurum arasına demiryolu tesis edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Erzurum-Gümüşhane-Torul-Tirebolu karayolu bitirilmiştir. Bu güzergâhta yapılacak olan bir demiryolu hattı Samsun Limanının önemini daha da arttıracaktır. Madenlerin dünya pazarına açılabilmesi için Gümüşhane'den demiryolu geçirilmelidir. Samsun-Amasya demiryolu hattının Merzifon'dan Ilgaz-İstanbul bağlantısı bir an önce yatırım programına alınmalıdır. Türkiye-Litvanya-Ukrayna ve Belarus tarafından geliştirilen ve Batlık Denizi'nden Karadeniz'e oradan sıcak denizlere konteynırla kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Wiking Projesi'nin Türkiye ayağının çıkış noktası henüz belli değildir. Coğrafi konumu, alternatifli ulaşım ağıyla lojistik merkez olan Samsun, Türkiye çıkış noktası için en ideal noktadır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.01.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle