Geçtiğimiz hafta sonu Loç Vadisi Koruma Platformu üyeleri, yörelerini tehdit eden hidro elektrik santralleri HES'lere karşı yöre halkının tepkilerini dile getirmek ve diğer HES mağdurlarıyla dayanışmak için Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) ve Su Platformu, Munzur Koruma Kurulu, Derelerin Kardeşliği Platformu, İzmir Allianoi Girişimi ve Hasankeyf`i Yaşatma Girişimi'nden dostlarını köylerinde ağırladılar.
Cuma gecesi otobüslerle İstanbul'dan yola çıkan yaşam savunucuları Cumartesi öğlene doğru Loç Vadililer önderliğinde Cide'nin merkezinde bir yürüyüş yaptı. Halkın alkışlarıyla belediye meydanına varıldığında Loç Vadisi Koruma Platformu adına Erdinç Ay bir basın açıklaması yaptı ve dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu, Devrekâni Çayı gibi eşsiz değerleri ile yaban hayatını barındıran Küre Dağları Milli Parkı'nın, ancak büyük şehirlerdeki bir alışveriş merkezini aydınlatacak kadar elektrik için yok edilmek istendiğini, sularına ve topraklarına göz dikildiğini, yaşam alanlarını savunmaya çalışan köylülerinin yanına, vadilerine gideceklerini ifade ederek Cide halkından konuya duyarlılık ve desteklerini yükseltmelerini istedi. Yöresel oyunlar ve Karadeniz İsyandadır aktivistlerinin tulum ile horonları eşliğinde Cide'deki eyleme son verildi.
Öğleden sonra Loç Vadisine geçen grubu köylüler Devrekâni çayı kenarında mangallar ve şenlikle karşıladılar. Düzenlenen forumda bilim adamları, destekçi gruplar ve yöre insanları söz aldı. Dile getirilen ortak görüş, HES'lere karşı mücadelede birlik ve beraberliğin önemli, öncelikle yöre insanlarının davalarına sahip çıkmaları gerektiği, birimiz kazandığında hepimizin kazanacağı idi. Yöre halkının tepkili ve üzüntülü olduğu gözlemlenen forum sırasında, özellikle "Deli" Hüseyin'in "ben bu köyde doğdum bu yaşa geldim, üç ay da ilkokul gördüm, benim bahçeme 9 yaşındayken ellerimle diktiğim meyve ağaçları elli yaşında olmuş. Şimdi bahçemi kamulaştırıp HES yapacaklarmış, bana da 18 milyar vereceklermiş. Benim ağaçlarımın değerini hiçbir para ölçemez, anca beni çiğnerler!" sözleriyle coşkulu anlar yaşandı. Kızgın güneş altında çayda yüzen insanlar adeta doğalarıyla ve birbirleriyle kucaklaştılar.
Pazar günü Valla Kanyonu gezildi. Gezi dönüşünde yapılan pikniği Milli Park Müdürlüğü'nden yetkililer ve bazı doğaseverler ziyaret etti. Yapılan sohbet sırasında halkın hakkını hukuk yollarıyla aradığı ancak HES'çi şirketler hukuka ve yargı kararlarına uymadığı için yaşam alanlarına sahip çıkmak zorunda bırakıldığını belirten aktivistler, yaşadığı çevreyi korumanın anayasal bir hak ve ödev olduğunu hatırattılar.
Dönüş yolunda Karakadı Malyas Kanyon'na uğrandığında toprakta derin çukurlar açmakta olan iş makineleriyle karşılaşıldı. Kendilerine kim olduklarına, ne yaptıkları sorulan işçilerin "biz işe yeni girdik. Çalıştığımız firmanın da ismini bilimiyoruz" gibi şüpheli ifadelerinden endişelenen insanlar çalışanları araçlarıyla birlikte vadiden ayrılması için ikna etti.
Önde iş makineleri, arkada Loç'lular ve aktivistleri taşıyan minibüslerle köyden geçilip vadiden çıkıldığı sırada jandarma yolu kesti ve araçları yeniden vadiye göndermek istedi. Ancak grup araçların önünde oturma eylemi gerçekleştirerek blokaj uyguladı. Jandarma ile tartışmalar sırasında Loç'luların "izinsiz sondaj yapıyorlar, kim olduklarını söylemiyorlar, izin belgeleri sunamıyorlar. Belki define arıyorlardı. Belki de yeraltına bomba gömüyorlardı. . Suç duyurusunda bulunuyoruz" tutumu karşısında geri adım atan jandarmanın şirket hakkında araştırma yapacaklarını, bu süre için de araçların köy meydanında alıkonacağını bildirmesi üzerine eyleme son verildi. . Süreçde KİP ve Munzurlu aktivistleri etkin rol oynadı.
Yöreden alınan son bilgilere göre, 20 Haziran Pazar günü gerçekleşen olay hakkında henüz bir işlem yapılmadı ve iş makineleri halen Loç merkezinde bağlı bekletiliyor. Şirket yetkililerinin belgelerinin sunmasının beklendiği, o gün çalışan kişilerin birinin HES firmasının işçisi diğerinin de jeoteknisyen olduğu gelen duyumlar arasında.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.06.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle