Anayasa Mahkemesi üyesi, Mustafa Yıldırm, Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nde "Anayasa Mahkemesi" konulu bir söyleşide bulundu.
Anayasayı; "devletin yönetim biçimini belirleyen; yasama yürütme, yargılama erklerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa" biçiminde tanımlayan Mustafa Yıldırım, çağdaş toplumlarda her türlü güvencenin anayasalarla sağlandığını belirtti. Çağdaş ulus olmanın yollarından birinin de iyi bir anayasaya sahip olmaktan geçtiğini söyleyen Yıldırım, bizde uygulanan anayasaların özetle geçmişini anlattı; Anayasa Mahkemesi'nin de 1961 Anayasası'la kurulduğunu belirtti ve bu mahkemenin görevlerini sıraladı. Özellikle yasaların anayasaya uygunluğunun nasıl denetlendiği, Yüce Divan'ın nasıl çalıştığı, siyasi partilerin kapatılması ya da hazine yardımından yoksun bırakılması koşullarının neler olduğu ve anayasa değişikliklerinin hangi yollarla yapılabileceği konularında bilgiler verdi. İlk dört madde hariç, anayasanın tüm maddelerinin değişebileceğini, ama bunun da toplumun tüm kesimlerinin uyuşması ve anlaşmasıyla yapılmasının daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi. 1982 Anayasası'nın bu bakımdan son zamanlarda çok eleştirildiğini, bu anayasada ya geniş boyutlu değişiklikler yapılması ya da yeni ve özlü bir anayasanın oluşturulması gerektiğinin sürekli gündemde olduğunu belirtti.
İzleyicilerden gelen sorular üzerine Mustafa Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin asıl ve yedek üyelerinin seçimi ve bu mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ayrılan yanları konularında da bilgiler verdi.
Söyleşinin sonuna doğru izleyiciler, izlenim ve gözlemlerine dayanarak Artvin'in çeşitli sorunlarını dile getirdiler. Özellikle yapılmakta ve yapılacak olan HES'lerin oluşturduğu sorunlar, kamulaştırma ve tapulamalarda yaşanan sıkıntılar anlatıldı. Bu konulardaki yasal boşlukların bölgede büyük olumsuzluklar oluşturduğu, her şeyin para ve çıkara endekslendiğini, oysa bu konuların bir de tarihsel ve psikolojik boyutlarının bulunduğu, bunun da sürekli göz ardı edildiği belirtildi.
Bu arada bölgede "ayı"ların yasal düzenlemelerle koruma altına alındığı, bunun asla yanlış olmadığı, ancak ayılar yüzünden vatandaşların da çok mağdur oldukları, yeni yasal düzenlemelerle vatandaşların haklarının da korunma altına alınması gerektiği dile getirildi.
İlginç diyalogların yaşandığı söyleşiye katılım yoğun oldu. Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gürbüz Akyüz Konuklara katılımlarından dolayı teşekkür ederek 27 Aralıkta Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Demokrasi ve İnsan Hakları konulu söyleşinin yapılacağını bildirdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.12.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle