Yaklaşık 15 yıl önce yurt dışından gelen araştırmacıların çalışmaları sonucunda köylerinde Kafkas engerek yılanı bulunduğunu ve zehrinin ilaç sektöründe önemli bir yer tuttuğunu öğrenen köylüler, bu tarihten bu yana yılanı tutmaya başladı. Ancak yılanın kaçak yollardan yurt dışına çıkarılması nedeniyle avının yasaklanması üzerine köylüler yeni geçim kaynağı olarak yılanın meraklılarını turizm yoluyla köylerine çekmeye hazırlanıyor. Özel izinle yakalanan bir engerek yılanını akvaryumun içine koyarak gelen yerli ve yabancı konuklara tanıtan Gül paşa Akçam, "Bu hayvan öyle bir canlıdır ki hiçbir canlıya benzemez. Yüz sene baksan asla sahibini tanımaz. Hemen ısırır" diyen Akçam yılanla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Zehri öldürücüdür. Isırılan kişi en fazla bir saat içinde tıbbi müdahale görmezse hemen ölür. Zehri ilaç sektöründe panzehir olarak kullanılmaktadır. Onun için çok değerlidir. 10-15 sene önce Almanya'dan, Fransa'dan ve Hollanda'dan turistler gelip tutarlardı. Ben de onlarla beraber tutmayı öğrendim. Daha sonra devletimiz, yılan tutmayı ve yurt dışına çıkarmayı yasakladı. Artık tutmuyorum. Kimseye de tutturmuyoruz. Bu yılan, sadece gelen konuklara göstermek ve turizm amacıyla özel izin alınarak tutuldu. Zamanı gelince de bırakılacak ve kış uykusuna dalacak. Nisan ayında çiftleşir, mayıs ayının sonlarında 4-5 tane yavru yapar ve bir yılan 10-15 sene yaşar. "
Hopa Esen kıyı Köyü Muhtarı Yaşar Papila ise, önümüzdeki yıl Kafkas engerek yılanının festivalini yapmayı düşündüklerini söyledi. Bu festival sayesinde köylerinin yalnızca Türkiye'de değil, dünyada tanınacağını ifade eden Papila, "Çok güzel projelerim var. Bu yılanı köyümüzün hazinesi olarak görüyoruz. Onun için koruma altına almış durumdayız. Kafkas engerek yılanının neslinin tükenmemesi ve çoğalması için elimizden geleni yapacağız. Bölgeye gelecek turistlerin en iyi ve en güzel şekilde konaklayabilecekleri abart evler, devre mülkler yapacağız. Hatta Dünya Bankası kredisiyle engerek yılanların zehrini ilaç sektöründe kullanılması için laboratuar bile köyümüzde kurulabilir. Projelerimiz yalnız kendi gücümüzle yapılacak nitelikte değil. Mutlaka devletimizin maddi desteğine ihtiyacımız var. Ayrıca iş adamlarımızdan destek almak durumundayız" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.11.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle