Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Hopa Peronti Oteli toplantı salonunda Bilim adamlarının da katılımı ile “Artvin İli Hopa Engereği tür eylem planı” çalıştayı düzenlendi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt Aloğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12 Bölge Şube Müdürü Rahime Ustabaş, Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Tok, Eğe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Çiçek, Hopa Orman İşletme şefi Ulaş Sevim, İl Genel Meclisi üyesi Murat Özçep, Esenkıyı Köyü muhtarı Yaşar Papila ve konuya ilgili vatandaşlar çalıştaya katıldılar.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt Aloğlu projenin hayata geçirilip bugün bu noktaya taşınmasında emek veren herkese teşekkür ederek, ülkenin bitkisel ve hayvansal anlamında değerlerine her geçen yıl daha fazla sahip çıkılması noktasında çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini, “Bakanlık ve genel müdürlüğe verdikleri çalışma raporları ve öneriler doğrultusunda bu çalıştayın organize edildiğini ifade ederek Çalıştayın ülkemize, bölgemize, Artvin’imize ve Hopa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Çalıştayın ilk konuşmacısı, Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Tok sunumunu gerçekleştirdi. Tok konuşmasında ülkemizde tam zehirli ve yarı zehirli yılan türleri olarak 6 tür’ün bölgede mevcut olduğunu, Engerek yılan türünün ilk olarak 1909 yılında Gürcistan’da tespit edilerek bilim dünyasına katıldığını, bu tür’ün Türkiye-Gürcistan ve Rusya’da 2. 000 metreye kadar yüksekliklere çıkarak yaşamlarını devam ettirdiklerini ifade etti.
Tok, Ülkemizde 19 zehirli yılan türü olduğunu, bunun 15 türünün engerek türü olduğunu ve bunun da 6 türünün Artvin ve ilçelerinde yaşadıklarını tespit ettiklerini, bunların içinde de en çok tanınanının Kafkas engereği de denilen Hopa engerek yılanı olduğunu sözlerine ekledi.
Çayın sultanı diye isimlendirdikleri Hopa engereğinin genelde çay bahçeleri kenarlarında yaşadıklarını ve çaya zarar veren canlılarla beslendikleri için çalıştaya da bu ismi vermenin uygun olduğunu düşündüklerini, Hopa Engereğinin Bern anlaşması doğrultusunda kesin koruma altına alındığını sözlerine ekledi.
Projenin temel amacının bu türün korunması içim yaşam alanlarının öncelikle korunması ve neslin devamının sağlanması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Varol Tok, proje için 210 gün süren bir çalışma yaptıklarını, arazide Artvin’in tüm ilçelerinde incelemelerde bulunduklarını, yerel yönetimlerle bilgi paylaşımı içinde olduklarını, muhtarlarla sürekli iç içe bir çalışma ortamı sağladıklarını ifade etti.
Tok’un sunumu sonrası Esenkıyı Köyü Muhtarı Yaşar Papila’da bir konuşma yaparak Hopa engereği denildiğinde en önde gelen sahanın Esenkıyı olduğunu, Esenkıyı ya yönelik özel bir çalışma programı oluşturulmasının önemli olduğunu, kendi köylerinde Engerek Yılan türünün korunması için küçüğünden büyüğüne herkesin bu bilince sahip olduğunu, art niyetli-kaçakçılık amaçlı gelenleri yakın takibe aldıklarını ama iyi niyetle gelenlere her konuda bu türü tanıtma adına yardımcı olduklarını ifade ederek çalıştayı düzenleyen, çalışmalara destek veren herkese teşekkür etti.
Çalıştayın ikinci konuşmacısı Eğe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerim Çiçek Türkiye’de yaban hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler vererek Ülkemizde 10. 400 bitki türü, 127 tür tatlı su balığı, 384 tür deniz balığı, 30 tür kurbağa, 130 tür sürüngen, 483 tür kuş, 196 tür memeli ve 10. 272 tür de sürüngen bulunduğunu bu sürüngen türlerin 3’te birinin de yılan olduğunu söyledi.
Yılan türü içinde Kafkas engerek yılanının çok ayrıcalıklı bir tür olarak yaşamını devam ettirdiğini, ancak son yıllarda bu türün neslinde azalma görülmesi üzerine bu türün koruma altına alınması, yaşam alanlarının korunması ve neslinin devamını sağlama adına bir çalışma yürüttüklerini ve yürütülen bu çalışmanın sonunda da bu çalıştayın ortaya çıktığını söyleyerek, nelerin yapılması konusunda önerileri sunması ardından çalıştayda sona erdi.
Çalıştayın son kısmında Peronti Otel restaurantında sıcak bir ortamda yenen öğle yemeği ardında da çalıştay tamamlandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.12.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle