Karadeniz bölgesinde birinci derecede geçim kaynağı olan Çay'dan sonra alternatif olarak gösterilen fındık ve kivi üreticiliğinden sonra bir diğer geçim kaynağı seracılık aldı. Artvin bölgesinde 10 yıl önce ilk olarak Yusufeli ilçesinde başlatılan seracılık gün geçtikçe bölgede yayılmaya başladı.
Arhavi ilçesi Üçler köyünden Mehmet Kavaklı adlı vatandaş evinin önünde 36 M² alanda kurduğu seradan yıllık 3 evin sebze ihtiyacını karşılıyor. Sera bahçesinde sebze türün bütününü kaplayan fasulye, biber türünün tümü, domates, patlıcan, salatalık, yetiştiriyor. Kış sebzelerden de soğan, lahana pazı, marul ve diğer sebzelerde yetiştiriyor.
Seracılık konusunda kısa bir açıklama yapan Mehmet Kavaklı köylerde her evin bahçesinde herkes tarafından kolaylıkla yapılabileceğini ifade ederek şunları söyledi. Önceleri hobi olarak düşündüm. Kendime bir meşgale olarak etrafını naylonla çevirdim sıcağa ve soğuğa karşı bazı önlemlerde aldım. Ve önceleri lahana ve soğan ektim. Çok güzelde oldu. Ardından fasulye ektim baktım ne ekersem hepsi yetişiyor. Bu sefer profesyonel olarak ekmeye başladım. Yaklaşık 5 yıldan beri sürekli seracılık yapıyorum. Mevsime göre Yazı kışın her türlü sebze yetiştiriyorum. Satmak amacıyla değil. Çocuklarım ve kendim için 3 evin bütün sebze ihtiyacını karşılıyoruz. Ancak çok daha profesyonelce yapıp ticari amacı düşünülse büyük gelir elde edilir. Herkese de tavsiye ederim, "dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.10.2007 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle