Damar Köyünde yapılması planlanan ‘’Murgul ilçe tesisi ve atık düzenli depolama projesi’’ adı altında ÇED toplantısı yapıldı. Toplantıdan hemen sonra Damarı Koruma ve Yaşatma Derneği toplantı yaparak halkı bilgilendirdi. Toplantıya Artvin Yeşil Artvin Derneği Başkanı ve yönetim üyeleri tam destek verdi.
Toplantının açılış konuşmasını Damarı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Turan yaptı. Dernek Başkanı Mehmet Turan; ‘’Şirket bizleri yaşadığımız yerden kovuyor. Artvin’de ve kürede çıkacak olan altını burada işleyecekler. Bir tesis kuruyorlar bu kurulan tesis bizlerin sonu olmasına yol açabilir. Maden içerisinde büyüdük madene asla karşı olmadık fakat bu siyanür farklı bir şey. Siyanür zehiri suyla, hava yolu ile çok rahat bir şekilde bulaşır. Bizim burada geçmişimiz, hayallerimiz değerlerimiz var. Bunları nasıl satın alacaklar. Gereken mücadelemizi yaparak hukuki yola başvuracağız’’ dedi.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan; “ Biz mücadelemizi her zaman sürdüreceğiz. Yaklaşık 20 senedir Yeşil Artvin Derneği olarak bu maden belasıyla mücadele ediyoruz. İki şirketi mücadelemizle geri çevirdik. Bunun sebebi halkın tepkisi ve hukuksal sebeplerdir. Birlik beraberlik olun topluca karar verin. Biz Yeşil Artvin Derneği olarak her zaman sizlerin yanında olacağız. Neden köy oldunuz belediyenizi neden kapattılar ‘’ dedi.
Dernek Yönetim Kurulu üyesi Bedrettin Kalın ise Yıllar önce ben burada okudum. Yıllar sonra Damara gelince Amerikan filmlerinde terk edilmiş kasabaya dönmüş. Evler çatlıyor insanlar göç ediyor. Maden şirketi tarafından zararların karşılanacağı deniliyor fakat maden şirketi hiçbir şekilde zararları karşılamıyor. En az masrafla en çok kar etmeyi hedefler maden şirketleri. Maden şirketi altın madeninin Artvin’de çıkaracaklarını işlemesini Murgul Damarda yapacaklarını dile getiriyorlar. Artvin’e bir zararı olmayacağını anlatmaya çalışıyorlar. Biz gene buna karşı çıkıyoruz. Artvin de bizim Damar da bizim. Biz kendimizi düşünecek olsaydık nasılsa siyanür zehri Damar gidiyormuş der susardık. Ama bu siyanür bir çok hastalığı peşinde getirecektir. Kastamonu’da Uşak Eşmede siyanür ile altın madenciliği yapıldığını ve oradaki insanların nasıl etkilendiklerini gördük. Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bilim Dalı Başkanı Hüseyin Karababa panelimize katılarak siyanürün bu yöre halkına nasıl zara verdiğini anlatı. Hepinizin birlik beraberlik içerisinde hareket ederek siyanüre karşı koymalısınız. Biz Yeşil Artvin Derneği olarak her zaman yanınızda yer alacağız” diye konuştu.
Yine Damar’daki Damarı Koruma ve Yaşatma Derneği üyelerinden Fikret Demirel ise “Birkaç gün siyanür üzerinde araştırmalar yaptım. Bu konuyla ilgili Yüksek Maden Mühendisi Erkan Hacıoğlu ile görüşerek bazı bilgilere ulaştım. Bana vermiş olduğu bilgilerde dünyada altın ve gümüş üretimi siyanür ile yapılmakta olduğunu dile getirdi. Siyanür ile altın ve gümüş elde edilmesinin yoğun bakımdaki bir hastanın tedavisine benzediğini söyleyerek en ufak siyanür kaçağında birçok tehlikelerin ve hastalıklara yol açacağı konusunda beni uyardı. Siyanür havuzlarının bizlere çok büyük zarar vereceği kesindir. O yüzden gereken mücadelemizi yaparak bu zehrin buraya kurulmaması için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
Daha sonra halkın tartışmasına açılan toplantıda ise bir vatandaşın Rize ilinin çok uzak olmadığını Mehmet Cengiz bu tesisi kendi iline kurmasını önerdi. Toplantının bitiminden sonra Yeşil Artvin Derneği ve Damarı Koruma ve Yaşatma Dernek üyeleri maden sahasını gezerek incelemelerde bulundular.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.07.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle