Yıllarca maden mücadelesi yapılan Artvin’de şimdi de ilin en büyük köylerinden biri olan Aşağı Maden Köyünde (Hod) yapılması düşünülen Altın Madenciliği tedirginliği yaşanıyor. Lidya Madencilik ve Sandstorm Gold ortaklığındaki Artmin Madencilik şirketi Hod Maden projesinde arama ve geliştirme çalışmalarına devam ederken, yaşanan ÇED süreci sonrasında maden çıkarılmasına bir adım daha yaklaşılırken, maden şirketinin halkın tedirginliklerini halen gideremediği düşünülüyor. Aşağı Maden Köylülerin büyük bir bölümü il merkezinde ve il dışında yaşadıkları bilinirken, köylüler köylerinde maden çıkarılacak olması nedeniyle köylerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak olmasından korkuyor.
Köylerinde Cerattepe’den çok daha büyük bir madenciliğin ve üstelik altın madenciliğinin yapılacak olması nedeniyle korkulu rüya gören Artvinliler, Artvin’in zeytin deposu olarak adlandırılan Hod’da madencilik yapılmasının zeytin ağaçlarını da yok etmesinden de korkuyorlar. Hod halkının köylerinde olası yaşanabilecek çevre sorunları karşısında gerek devletin gerekse de ilgili şirketlerin yeterli bilgilendirme yapmamaları ve son olarak gerçekleştirilen ÇED Halk Bilgilendirme Toplantısı’nda da köy halkının sorduğu sorulara yanıt verilmemesi ve halen daha yeterli bilgilendirmelerde bulunulmaması halkın tedirginliğini arttırıyor.
Hod’da Siyanür Kullanılacak Mı?
Artvin halkı ve Aşağı Maden Köylülerinin hiç kuşku yok ki Hod Maden Projesine ilişkin en büyük soru işaretleri siyanürlü altın madenciliğinin yapılıp yapılmayacağı konusu. Temmuz ayında gerçekleştirilen Artvin Hod Maden projesinin halkı bilgilendirme toplantısında, halkın bu yöndeki soruları cevapsız bırakılmıştı. Toplantıda cevapsız bırakılan siyanür kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin belirsizlik halen devam ederken, şirket tarafından konuya ilişkin net bir açıklama yapılamaması kafaları karıştırıyor. Hod madeninde siyanür kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin net ifadeler kullanılmaz iken halen şirketin bu yönde garanti verilmemesi, Hod’un olası bir siyanürlü altın madenciliğinde yok olabileceği yönündeki inanışın artmasına neden oluyor. Artvinliler yavaş yavaş gerek sosyal medyada gerekse de sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Hod Maden Projesine karşı “Hod’da Madene Hayır!” sloganlarını geliştirirken, Artvin Cerattepe için sağlanan direnişin bir benzerinin Hod için verilmeye başlanacağı da gelen duyumlar arasında.
Zeytin Ağaçları Yok Olacak Mı?
Hod madenine ilişkin bir başka endişe nedeni ise Hod’da gerek siyanürlü altın madenciliği gerekse de siyanürsüz altın madenciliğinin bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin üretimini olumsuz etkilenebileceği. Bu konuda da henüz kamuoyunu doyurucu bir açıklama şirket tarafından yapılmamış iken Hodlular, şirketin sessiz kalmasını ve doyurucu bilgilendirmede bulunulmamasını eleştiriyor.
Neden Hızlı Bir Kamulaştırma Çalışması Başladı?
Hod’da yaşanan gelişmeler ve halkın endişesi bununla da bitmiyor. Hod’da maden şirketi tarafından ÇED Bilgilendirme Toplantısının ardından kamulaştırma çalışmalarına hız verilmesi akıllara başka sorular getiriyor. Hod’lular, maden konusunda her şeyin oldu bittiye getirilmesine ve kamulaştırmaya hız verilerek vatandaşın adeta arazilerini hızlı bir şekilde satmaya yönlendirilmesine ise tepkiler gün geçtikçe artıyor. Maden şirketi tam olarak şantiyesini yerleştirmemiş ve halkı doyurucu ve rahatlatıcı bilgiler vermemişken kamulaştırma için yangından mal kaçırırcasına bu kadar acele edilmesi köyün ortadan kaldırılmaya çalışıldığı noktasında endişelerin artmasına neden oluyor.
Artvinliler Madenin Hod’u Yok Edeceğine İnanıyor
Bu konuda vatandaşlar ilginç açıklamalarda bulunurken; “Henüz maden projesine ilişkin tüm süreç sona ermemiş iken şirketin işletme ruhsatı almışçasına köyde kamulaştırma çalışmaları yapmasının nedenini anlamıyoruz. Yangından mal kaçırırcasına hızlı bir şekilde kamulaştırma yapmaya çalışılıyor. Arazilerini satanlar satmayanlara baskı kuruyorlar. Köylüler henüz maden konusunda bilgi sahibi değil iken bölünme yaşıyorlar. Köy adeta parsel parsel satılırken, kamulaştırmalar bu şekilde devam ederse köylünün elinde adeta bir şey kalmayacak. Köyümüzün en önemli geçim kaynaklarından biri tarım ve hayvancılık. Zeytin üretimi başta olmak üzere bir çok sebze ve meyve bu köyde yetiştirilebiliyor. Madencilik ile tarım ve hayvancılık bir arada nasıl olacak? Zeytin ağaçları ne olacak? Bütün bunları bilmiyoruz. Şirket yeterince bilgilendirmede bulunmuyor. Sorulara net cevaplar verilmiyor. Siyanür konusunda bir net bilgi yok. Nedir bu acele. Halka doğru düzgün konuyu anlatmadan, gerek Artvin’de gerekse Artvin dışındaki köylülerimize danışmadan, onları ikna etmeden hemen kamulaştırma çalışmasına girilmesinin nedeni nedir? 300-400 m yer altından Maden çalışması olacak. Köyümüzün suları ne olacak. Sularımız ve doğamız kirlenecek mi? Bu konularda hiçbir garanti verilmiyor. Biz açıkçası Hod madeninin Hod’un yok olmasına neden olacağına inanıyoruz” dediler.
Maden Şirketi Neden Sessiz
Lidya Madencilik ve Sandstorm Gold ortaklığındaki Artmin Madencilik şirketi Hod Maden projesinde arama ve geliştirme çalışmalarına devam ediyor.
Hod Madencilikle ilgili internete girdiğinizde birçok yazı bilgi, belge karşınıza çıkıyor. Ama en çok dikkat çeken ise büyük maden şirketlerinin gökdelenlerinde maden bulmuş sevinciyle, zenginliğine zenginlik katacak yabancıların İngilizce konuşmalarıyla karşılaşıyorsunuz. Artvin halkının ve Hod’luların maden korkusu gün geçtikçe artarken, şirketin sessiz kalması eleştiri konusu oluyor. Halk Bilgilendirme Toplantısı sonrasında adeta kayıpları oynayan şirketin bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmaması ve kamulaştırmaya hız vermesi köylüyü aceleye getirme olarak değerlendiriliyor. Artvinliler daha önce yaşanan olaylardan ders çıkarıldığını ifade ederek bu sefer Hod’da madene kolay kolay geçit vermeyeceklerini söylüyorlar.
Hod’un zenginlikleri Yabancı Şirket İçin Mi Heba Edilecek
Lidya Madencilik ve Sandstorm Gold ortaklığındaki Artmin Madencilik şirketi Hod Maden projesinde arama ve geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Artvin halkının isyana sürükleyen bir başka konu ise maden şirketinin ortaklarının birinin Sandstorm Gold adlı yabancı bir firma olması. Artvin Halkı Enerji Bakanlığı’na sorular yönlendirerek diyor ki, “ Bir yabancı firma için mi Hod’u yok edeceksiniz”
Artvin’de Hod madeni korkusu yaşanırken, Artvin Halkı Hod’un da yok olmasına izin vermemeye kararlı görünüyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.12.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle