Köylerinde siyanürlü madencilik yapılacak olması nedeniyle bazı Aşağı Maden (Hod) köylüleri madenciliğe karşı çıktılar. Aşağı ve Yukarı Maden köylüleri tepkilerini artırarak göstermeye başladılar.
Artvin dışında diğer illerde yaşayan bazı Hodlular anında “MADEN İZLEME GURUBU” kurarak halkı bilgilendirme çalışmalarını başlattılar. Bu bilgilendirme çalışmalarının ardından Hod’da madene karşı platform kuran bazı Hodlular, Maden İzleme grubu Siyanürlü altın işletmeciliğine önce Artvin Merkez’de sonra da köyleri Hod’da karşı çıktılar.
Artvin’de 20 yılı aşkındır maden mücadelesi veren Yeşil Artvin Derneği’nin de destek verdiği bir basın açıklaması yapan köylüler, bunun yanında maden çıkarılacak olan Yukarı Hod’da da bir basın açıklaması yaptılar.
Altın madeninin çıkarılacağı saha içerisinde kalan 1900 yılında yapılan tarihi Yukarı Hod Cami kapısında yapılan basın açıklamasında, siyanürlü madene asla izin verilmeyeceği dile getirildi. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara ve diğer illerde yaşayan Hodlular bir otobüsle köylerine gelerek, köylülerini yalınız bırakmadılar.
Yukarı Maden köyü cami önünde yapılan siyanürlü maden protestosunda bir açıklama yapan kendisi de Hodlu olan gazeteci Necati Gürsoy, aşağı ve Yukarı Maden köyünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu iddia ederek; “Köyümüz, köylerimiz, Artvin siyanürlü Altın üretme projeleriyle büyük bir tehlikeyle, yok olma riskiyle karşı karşıyadır.
Bu bölgede madencilik 1800’lü yılların sonunda başlamış. Ruslar bakır madeni çıkarmışlar. 1917 Bolşevik İnhilali’nden sonra da bölgeyi terk etmişler. Bugün burada, dünyanın en vahşi altın üretme yöntemi olan Siyanürle altın üretimi yapacaklar.
Siyanür çok zehirli bir kimyasal olup, doğada 900 yıl kaybolmadığı, yok olmadığı bilim adamları tarafından söyleniyor. Sıcaklarda buharlaşarak nefes yoluyla ciğerlerimize, yer altı sularına karışarak sularımıza telafisi imkânsız zararlar verecek. Hayvanlar, bitkiler, tüm canlılar yok olacak. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Çünkü Avrupa ve Amerika bu şirketlere ihale vermediği gibi, yüz milyarlarca dolar ceza kesti. Kendi ülkelerinde yapamadıkları siyanürlü madenciliği ne yazık ki bizim gibi gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerde yapmak istiyorlar.
Bu siyanürlü altın işletmeciliği projesi sadece köyümüzde bulunmuyor. Hezor’da (Hızarlı Köyü) Borçka’da, Yusufeli’nde, Cerattepe’de, Şavşat’da, Artvin’in neredeyse her yerinde var. Tabii ki bu Artvin’i tümden yok edecek bir gelişme. Ancak önümüzde bizi mutlu eden, sadece Artvin’in Türkiye’nin değil, bütün dünyanın gıpta ile takip ettiği, örnek aldığı, tezlere konu olduğu “CERATTEPE DİRENİŞİ” umudumuz oluyor. HOD MADEN İZLEME GURUBU” olarak orada nöbetimizi de tuttuk. Dünya siyanürü yasaklarken, siyanürlü maden işletmeciliğine onay veren yetkilileri, görevlileri elbette ki mahkemeye vereceğiz. Haklarımızı arayacağız. Doğa olmadan hiçbir şey olmaz. Eğer siz doğayı yok ederseniz her şeyi herkesi sonsuza dek yok edersiniz. ”dedi.
Burada yapılan açıklamanın ardından, köylüler “Siyanürlü Maden istemiyoruz”, “ katil şirket, Hot’u terk et” sloganlarıyla, sondaj yapılan yere inerek, burada da yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, “ Burada çıkarılacak altının köyümüzü kalkındıracağı, canlılık getireceği yönündeki beklenti ve söylenti yaratıldı. Bunun böyle olmadığını, altın şantiyesinin arkasında yokluk ve yoksulluk bıraktığını çok iyi biliyoruz.
Şirket her yerde olduğu gibi ortalığı güllük gülistanlık gösteriyor. Ben ortalığı yakıp, yıkacağım, köyü ortadan kaldıracağım, çevreyi kirleteceğim diyerek değil, köyün taş ve kayalık olduğunu, yüksek gerilimlerle yaşanmaz bir hale geldiğini söylüyor. Ne olursa olsun madeni savunanlar da var. Bir kere köyümüz uğruna ölünecek kadar güzel bir köydür. Ayrıca bu yıkıma karşı çıkmak, ülkemizin çölleşmesine de karşı çıkmak gibi bir erdemi de barındırıyor. Maden İzleme Gurubu olarak biz bu işin peşini bırakmayacağız.
Değerli komşular; Asıl çözüm buradadır. Mekân olarak bizim etki gücümüz sınırlıdır. Belirleyici olan, HOT’da yaşayan halktır. Biz Hotlular siyanür kullanılmadan altın çıkarılamayacağını bilecek kadar arif insanların torunlarıyız. Gelişmelerin köyümüzü ve köylülerimizi nerelere sürüklediğini görüyoruz.
Tüm köylülerimizi duyarlı olmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Aynı tehlikeyi yaşayacak olan komşu köylerle bağ kurmanın Artvin’de Ceratepe’de büyük bir deneyim ve kazanımlar elde den Artvin halkının yardımlarını yanımızda görmenin büyük yararı olacağını düşünüyoruz. Hiçbir güç hakları için meşru ve demokratik anlayış etrafında bir araya gelenleri alt edemez. Bugüne kadar edindiğimiz sorumlulukları hiç bir HOD’lunun göz ardı etmeyeceğine inanıyoruz. Yaşasın Hodluların Birliği” ifadelerine yer verildi.
HOD’DA SON DURUM
Çalık Grubu’na ait Lidya Madencilik, AMG Minerals yabancı ortaklığı ile bölgede sondaj çalışması yapmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED raporuna gerek yoktur” denilerek sondaj çalışmalarına izin verildi. Sondaja başlayan şirketler altına ulaştıklarını ilan etti ve yabancı ortak AMG Minerals yatırım değerlerini yükseltmek için İngiltere borsasına bölgede bulunan altını ilan etti. Hodlular ise Maden İzleme Grubu oluşturarak bölgede planlanan altın madenine karşı eylemlere başladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.09.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle