Artvin'de Hizmete Açılan Kültür Merkezlerine Verilen İsimlere Ankara'dan Tepki Geldi
02/07/2009 14:20
Artvin Kültür Ve Yardımlaşma Derneği; Artvin'de Tarihi Kültür Evinin Tadilat Yapılarak Hizmete Açılması Ve Adına Tarihçi Mehmet Genç Kültür Evi Adının Verilmesine Ve Yine Artvin İl Özel İdaresine Ait Eski Adıyla Vizyon Sinemasına Onarım Sonrası Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi Adının Verilmesine Tepki Gösterdi.
Artvin’de Hizmete Açılan Kültür Merkezlerine Verilen İsimlere Ankara’dan Tepki Geldi
Artvin'de geçtiğimiz günlerde hizmete açılan iki Kültür Merkezine verilen isimler tartışma yarattı. İsimlere tepki gösteren Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Yönetim Kurulu imzası ile bir basın açıklaması yayınlayarak "Verilen isimler isabetli olmamıştır" dedi.
Konuyla ilgili basın açıklamasında şu düşüncelere yer verildi;
"BASINA VE KAMUOYUNA
Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali'nin bu yıl 29'uncusu 25-25-27-28 Haziran 2009 tarihleri arası gerçekleştirildi.
Artvin deyince "boğa güreşleri" akla gelirken, festivalin son yıllarda kültürel ve sanatsal bir içerik kazanması bizleri memnun etmiştir.
Bu yılki festivalin önemli bir özelliği, festivalin ilk gününde programda iki açılışın yer almasıdır. Bunlar; Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi açılışı ve Tarihçi Mehmet Genç Kültür Evi açılışıdır.
Kültürel zenginliğiyle övündüğümüz Artvin'de kültürle ilgili bu iki kuruluşun açılışını büyük bir coşkuyla karşıladığımızı öncelikle belirtmek istiyoruz. Bu merkeze ve eve emeği geçenlerin tümünü yürekten kutluyoruz.
Ancak, kültür merkezine Ahmet Hamdi Tanpınar, kültür evine de Tarihçi Mehmet Genç adlarının verilmesinin isabetli olmadığını düşünüyoruz.
Ahmet Hamdi Tanpınar, şiir, roman, öykü, deneme, makale, araştırma-inceleme alanlarında yapıtlar vermiş bir edebiyatçımızdır. Ancak, Tanpınar'ın, yalnızca babasının Artvin doğumlu olması dışında Artvin'le bir ilintisinin olmadığını biliyoruz. Tanpınar İstanbul'da doğmuş(1901), Antalya, Erzurum, Konya ve Ankara'da okumuş, profesörlüğe kadar yükselmiş. Ağırlıklı olarak İstanbul'da liselerde öğretmenlik, akademi ve fakültelerde öğretim üyeliği yapmış. Bir ara Maraş'tan milletvekili olmuş, İstanbul'da ölmüş(1962). Artvin'e hiç uğramamış. Hiçbir yapıtında, yazısında Artvin yer almamış.
Tarihçi Mehmet Genç'in de Artvin'le olan ilintisi yalnızca Arhavi doğumlu olması. Onun da Artvin'le ilgili bir hizmeti, bir yayını, yazısı yok.
Mahalle, cadde, sokak, kurum, kuruluşlara kişi adlarının verilmesi, ülkemizde oldukça yaygın bir gelenektir. Ancak, bu tür adlandırmalarda adı verilecek olan kişilerin, o yöreye, o kuruma, o kuruluşa önemli hizmetler sunmuş, o yöreyle ilgili araştırma-inceleme yaymış, bunları yayımlamış; bir bakıma kimliğiyle, kişiliğiyle o yöreyle bütünleşmiş olmalarına özen gösterilir. Böylesi bir adlandırmayı yöre halkı da çok kolay benimser, bundan büyük bir mutluluk duyar.
Artvin'deki kültür kuruluşlarının adlandırılmasında gerekli özenin gösterilmediğini düşünüyoruz
Biz bu konuda ad saymak istemiyoruz ama inanıyoruz ki bu onura layık onlarca Artvinli vardır. Artvin'in geçmişini şöyle bir irdelersek, Artvin'e çok önemli hizmetler sunmuş, o yöre için kanını canını vermiş pek çok değerimiz hemen karşımıza çıkacaktır. Adlandırmada bu değerlerimize öncelik tanımamız gerekmez miydi? Bu, aynı zamanda geçmişteki değerlerimizi unutmama, onları bugüne taşıma ve yarınki kuşaklara aktarma, gelecek kuşakları özendirme anlamını taşımaz mıydı?
Tüm bunları gerek Artvin'de, gerekse Artvin dışında yaşayan Artvinlilerin bilme hakları vardır diye düşünüyoruz. İlgili ve yetkililerden bu konuyla ilgili açıklama bekliyoruz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle