Ardanuç, Aşağı ırmaklar köyü ve çevresindeki köylerden olup da Ankara'da yaşayanlar, Irmaklar'da yapılması düşünülen HES'e büyük tepki gösterdiler.
20 Kasım 2009 günü Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nde toplanan yörenin insanları, önce, son günlerde HES'le ilgili olarak Aşağıırmaklar'da yaşananları değerlendirdiler, sonra da yapılması gerekenleri tartıştılar.
Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin önceki başkanı Güner Yalçın'ın yönettiği toplantıda, Aşağıırmaklar köyünden yeni gelmiş olan Mustafa Ergin, Musa Çelik ve köyün muhtarı Ümit Çelik, konuyla ilgili köyde yaşananları anlattılar. Yapılacak olan HES'in, çevredeki 13 köyün tüm sularını toplayacağını, bütün dere yataklarının değişeceğini, o zaman suları kullanmanın hiçbir şekilde mümkün olamayacağını, yöre insanının çok tepkili olduğunu, ilgili şirket elemanlarının köye defalarca geldiğini, her gelişlerinde güvenlik güçlerinden destek aldıklarını, ama yöre insanlarının çalışmaya imkân vermediğini, bu konuda çok kararlı olduklarını dile getirdiler.
Toplantıya katılan Şavşat, Papart Vadisi Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Nurettin Ocak, kendi yörelerinde yapılacak olan HES'lerle ilgili bilgiler verdi. Bunların yapımının engellenmesi için ne tür çalışmalar yapıldığını anlattı. Konuyla ilgili çok iyi bilgilenmek, hukuksal yolları iyice öğrenip bunları zamanında devreye sokmak, yerelde örgütlenip sabırla ve dirençle çalışmak gerektiğini örneklerle anlattı. Kamuoyu desteği için süreç içerisinde çalışmaların genişletilmesinin, her türlü sivil toplum örgütüyle, çevre ilçe ve illerle de ilişkiler kurulmasının gerekli olduğunu dile getirdi.
Irmaklar'da yapılması düşünülen yamaç tipi santralin henüz etüt aşamasında olduğunu söyleyen Yusuf Kurt, işin birçok aşamadan geçeceğini, özellikle ÇED aşamasında çok dikkatli olunmasını, bununla ilgili yapılacak çalışmaların yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıya katılanlardan birçok kişi, konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdi.
Toplantı sonunda, bir komisyon oluşturulması; bu komisyonun, Ankara'da yapılması gerekenleri yerine getirmesi, Aşağıırmaklar ve çevresiyle sürekli ilişki içinde olması, benzeri çalışmaları yapmaları için yöre insanının yoğunluklu olduğu Bursa'da yaşayanlarla ilişki kurması kararlaştırıldı. Komisyona Güner Yalçın, Cengiz Yücel, Şerafettin Aksakal, Soner Usta, Öner Demirci, Kenan Kaya, Metin Demir ve Hüsamettin Kars seçildiler. Oldukça heyecanlı ve tepkili geçen toplantıya katılım yoğun olması dikkat çekti.
Toplantıdan izlenimler:
Duygusal anlarında yaşandığı toplantıda, gözyaşlarını tutamayanlar oldu. Ancak öyle anlaşılıyordu ki, bu insanlar, gidenin arkasından ağlamak yerine, uğruna ağlayabilecekleri değerleri korumaya kararlı olduklarının da çok önemli ipuçlarını verdiler.
Bir diğer konunun ise katılımcıların, başta iktidar Milletvekili olmak üzere Artvin Milletvekillerinin bu toplantıya katılmadıkları konusunda serzenişte bulunmalarıydı. Ancak bu konuda bende hemşerilerimi anlamakta güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum. Neden derseniz: Derelerin satılma yasasını çıkaran kim? bu iktidar, Yüzyıllardır bu bölgede yaşam mücadelesi veren bu halkın görüşünü bile sorma ihtiyacı duymayarak babasının malıymış gibi dereleri satan kim? yine bu iktidar. Birde sormak gerekmez mi, bir önceki iktidar milletvekili, bu işler olurken o ne yapıyordu? Herkes biliyor ki hiçbir şey. Yine, mevcut milletvekili bu politikaları benimsememiş olsa idi seçimler döneminde aday gösterilir miydi? Elbette hayır. Yani varsayalım ki sayın vekil geldiler. Vekilden "Arkadaşlar merak etmeyin, yasa önergesi vererek HES'leri iptal ettireceğiz" demesini kim bekleyebilir. Demek ki Artvin halkının yapacağı tek şey, Artvin için bir şey yapmamış ve bundan sonrada yapmayacak olanlardan medet ummak yerine, Cerattepe örneğinde olduğu üzere, kendi güçlerine güvenmelidirler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.12.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle