Eski adi Ogdar, yeni adi Gün yayla. Artvin'in Yusufeli İlçesine bağlı 1800 rakımda 500 nüfusu barındıran bir köy. Pek bilinmese de 1992 yılından beri Gün yayla köyünde yöreye has bir senlik düzenleniyor, her dört yılda bir. Türkiye'nin dört bir yanına, hatta yurt dışına dağılmış gurbetçi Gün yaylalılar, her dört yılda bir buluşma noktası olan bu senliğe" Ogdar Özlem Festivali" adini vermişler. Adi gibi senlikte bir hafta süreyle sıla özlemi gideriliyor, acılar, sevinçler, hasretler harmanlanıyor, sıla özlemi gideriliyor ve hatta kızlar, oğlanlar bu senlikte evlendiriliyor, örf ve adetlerini unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak için gelenekler yaşatılıyor. Artvin Yusufeli Gün yayla Köylüleri Sosyal yardımlaşma Kültür Derneği tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Ogdar 2004 Özlem Senliğine Bursa, İzmir, İstanbul, İzmit, Adapazarı ve Mersin illerinde yasayan yaklaşık 1000 kişilik Gün yaylalı katildi. Halay çekenleri göster ek "Bunların hepsi benim öğrencilerim" diyen dogma büyüme Gün yaylalı emekli Köy Öğretmeni Nevzat Demir tas;" Ben burada doğdum, büyüdüm, burada 12 yıl öğretmenlik yaptım, emekli oldum ve burada yasıyorum. Gençlerimizin önerisiyle bu senliği 1992 yılından beri 4 yılda bir yapıyoruz. Gurbette yasayanlar her dönem burada baba ocaklarında bir araya gelir, özlem giderirler. Kadınlarımız son 30 yıl öncesine kadar giyilen yerel giysilerini, kıyafetlerini giyerler, yediden yetmişe herkesin bildiği buraya ait 'Birget, Çeri, Üçayak' oyunlarını oynarlar. Örf ve adetlerimizi yaşatıyoruz. Kızlarımızı, oğlanlarımızı bu senlikte evlendiriyoruz, bu dönem üç düğün yaptık. " diye anlattı.
Bu yılki senliğe Artvin Valisi Orhan Kirli, Yusufeli kaymakamı Kam uran Mustafa Ballı, Kültür ve Turizm Il Müdürü Ahmet Yasar İskender de katildi. Vali Kirli ve esi Inceser Kirli köyün girişinde davul zurna ve tulum esliğinde oynanan halayla karşılandı. Senlik alanında yöreye özgü giysili ve ehramlı kadınlardan oluşan ekibin yöresel oyunları senliğe ayrı bir renk katarken, senlikte düğünü yapılan genç çiftler geleneklere uygun olarak evlendirildi. Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yasar İskender, bu yöreye özgü dokunan ehram için bir alan araştırması yaptığını belirterek, ehram dokumacılığının sürdürülmesi ve yaşatılması için bir proje hazırlanacağını söyledi. Köy Muhtarı Ali Osman Alan ise senlik alanında yaptığı konuşmada, köyün sıkıntılarını dile getirdi ve Vali Orhan Kırlıdan destek istedi. Muhtar Alan;" Sayın Valim köyün halini görüyorsunuz, 1880 rakımda yasamak zor. Geçim sıkıntısı sürekli göçe neden olmaktadır. Artık göç vermek istemiyoruz. Yolumuzun yaz- kış açık kalmasını, köy içi yolların be tonlanması ve kanalizasyon için özel idareden destek, sağlık evine sağlık memuru, içme ve sulama suyu şebekesinin tamamlanmasını, ağaçlandırma için proje istiyoruz" diye sıkıntılarını sıraladı.
Artvin Valisi Orhan Kirli da, Yöresel mimarisi ve planlı oturumuyla köyün mükemmel bir yerleşim olduğunu ve Artvin'in insan dokusu, hayat tarzı ve anlayış bakımından da üstün bir yapıya sahip olduğunun altını çizerek;" Sizleri tebrik ediyorum. Muhtarınızı dikkatle dinledim, onları not aldım . Mutlaka takip edeceğiz ve olabilecek her şeyi yapmaya gayret edeceğiz. Burada yasadığımız en büyük sorun veya ayni zamanda en büyük nimet kavuşacağımız barajlardır. Barajlar nedeniyle bazı problemlerimiz olabilecektir. Ancak, barajları bir kalkınma seferberliğine dönüştüreceğiz. Barajlar burada yıkım değil, gerçekten bir kalkınma yaratacak ve barajlardan ve barajlar nedeniyle elde debilecegimiz fonlari buranin yollarinin gelistirilmesi, içme suyunun iyilestirilmesi, hayat tarzimizin gelistirilmesi için kullanacagiz, bundan emin olunuz. Bu konudaki mücadelemiz devam edecek, bu konudaki israrli takibimiz devem edecektir, bana inanmanizi istirham ediyorum" dedi. Ardindan senlik alanindan piknik alanina geçen vali ve beraberindekilere yöre yemeklerinden ikramda bulunuldu. Bir hafta gece ve gündüz süren senlik, 2008 yilinda ayni yerde yani Ogdar'da verilen randevuyla son buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.07.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle