Anadili Lazca Arhavili bir ailenin çocuğu olan M. Recai Özgün, 1924 Nisan'ında Ünye'de doğdu. 1932-43 yılları arasında Arhavi İlkokulu, Hopa Ortaokulu ve Trabzon Lisesi'nde okudu. Ardından askerlik hizmetini tamamladı. Maliye teşkilâtında memur olarak hayata atıldı. Bir yandan çalışırken diğer yandan da önce Maliye okulu ardından da Ankara Hukuk Fakültesi'nde okudu. 27 yıl devlet memuru olarak çalıştı. Defterdar iken 1973'te emekli oldu. 1949'da evlenen M. Recai Özgün'ün biri kız, üç çocuğu var.
1946- 1947 yıllarında ilk şiirlerinden bir kaçı, değişik dergilerde yayınlandı. 1953- 1955 yılları arasında Ankara'da yayınlanan Hazine' adlı maliye dergisinde şiirleri ile meslekî yazıları ve eleştirileri çıktı.
1967'den başlayarak, Adana'da kurduğu memur sendikasının dergisi olan Anahtar' adlı dergide yazıları çıktı.
1978'de ilk şiir kitabı Kaza'nın Kahvesi' yayınlandı (kendi yayını). Diğer şiir çalışması "Başladığımız Yer" başlığını taşıyor (Mjora- Nart Yayıncılık). Anılarını topladığı ve bir belgesel özelliği taşıyan kitabı ise Atmaca' (1994, kendi yayını). "Kurtuluşumuzun Öyküsü" bir diğer kitabı(1998, Sima yayını). 1996'da Çiviyazıları Yayınevinden çıkan "Lazlar" başlıklı kitabıyla dikkatleri çekti. Yine aynı yayınevinden geçen ay çıkan "Laz Muhammed", Özgün'ün ilgi toplayan bir diğer çalışması.
Laz dili ve kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara kurumsal olarak aktarılmasında çok önemli bir katkısı olan M. Recai Özgün, İzmit'te kurulmuş olan SİMA Doğu Karadenizliler Hizmet Vakfı'nın da mimarlarından. Vakıf Senedi'nin ön çalışmalarını tek başına yürüten Özgün bu vakfın kurucularından. Vakıf sembolünün hazırlanmasına da katkı sundu. Bu Vakfın yayın organı "Sima"nın da "Kültür Danışmanı" olan M. Recai Özgün, "Kafkasya Yazıları" ve "Mjora" adlı dergilerin de danışma kurullarında görev aldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.07.2004 tarihinde Hopam.com Webteam tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle