14 Mart Hopa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü törenle kutlandı. İlk tören sabah saat 09. 00 da Atatürk anıtına çelenklerin konulması saygı duruşu yapılarak istiklal marşımızın okunması ile başladı.
Törene Hopa kaymakamı Abdullah AKDAŞ, Garnizon komutanı SG. Kd. Ütgm Alper BEKTAŞ, Hopa belediye başkan vekili Hakan GÜL, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş başkan ve temsilcileri, siyasi parti başkan ve temsilcileri ile il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve halktan da katılım oldu.
Saat 10. 00 da Cumhuriyet meydanında törenlere devam edildi.
Terene katılan okul öğrencileri yerlerini almalarından sonra Hopa kaymakamı Abdullah AKDAŞ, Garnizon komutanı SG. Kd. Ütgm Alper BEKTAŞ, belediye başkan vekili Hakan Gül, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar.
Hopa Hüsnü Ciner İlköğretim Okulu müzik öğretmeni Derya Kural ÖZDİLEK yönetiminde İstiklal marşımız okunarak göndere bayrak çekildi
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye bakan vekili Hakan GÜL yaptı. Hakan Gül şöyle konuştu
“ İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıl dönümünde öncelikle Kurtuluş savaşı sırasında hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi, kurtuluşumuzun önderi Yüce Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anarak sözlerime başlamak istiyorum.
Dünya Siyasi tarihine kısaca göz attığımızda Avrupa’nın gelişmiş ülkelerindeki demokrasi olgusu kendi içlerindeki savaşların sonunda halkların isyanıyla oluşmuştur. Kendi krallarına, derebeylerine, lortlarına hatta kilisenin zulmüne karşı halk yeter artık diyerek kendi yönetim şeklini belirleyebilmek için mücadele etmiş ve sonucunda demokrasi ortaya çıkmıştır. Kendi siyası tarihimizde ise borçlu Osmanlı imparatorluğu çöküş döneminde neredeyse tüm dünya ülkeleri tarafından işgal edilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğun tam paylaşılma aşamasında öyle bir askeri ve siyasi dahi ortaya çıkmıştır ki paramparça, umudunu yitirmiş halkı yeniden Çerkez, Laz, Kürt, Arnavut, Boşnak demeden bir araya getirerek emperyalist güçlere karşı millet olma duygusuyla vatan topraklarına sahip çıkmalarını sağlamıştır. Emperyalist güçlere karşı kazanılan savaştan sonra misakı- milli sınırları çizilerek bu sınırlar çevresinde kalan vatan topraklarına Türkiye cumhuriyeti, içinde yaşayan vatandaşlara da Türk vatandaşı denmiş, yönetim şeklide cumhuriyet olmuştur. Ve bu cumhuriyet kurulurken alt kimlik üst kimlik sorgulanmadan vatan millet olma duygusuyla ortak bayrak altında toplanılarak ulus olmuştur. Ancak yakın siyasi tarihimizde ise bu olgu tartışılır hale gelmiş emperyalistlerin Lozan’da alamadıklarını büyük Ortadoğu projeleri sayesinde geri alma çapaları demokrasi getirme söylemleriyle komşu ülkelerdeki petrolleri hortumlamaları, komşularla sıfır sorun politikaları sayesinde binlerce kadın çocuk ölümüyle sonuçlanmıştır. Şimdi ise birçok etnik kimliğin yıllarca kardeşçe yaşamadığı coğrafyayı üniter devlet yapısını sorgulayarak bölmek ve parçalamak için federatif modeller oluşturulmaya çalışılmaktadır işte bütün bunlar emperyalist güçlerin Lozan anlaşmasıyla alamadıklarının rövanşı gibi durmaktadır yüce önder Atatürk gençliğe hitabesinde şunu der; “Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakrü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir. ” diye siz gençleri uyarmıştır. İşte bu yüzdendir ki her gün bu ülkede kurtuluş savaşı varmış gibi birlik ve beraberliğimizin etnik kimlik üzerinden sorgulanmasına izin vereden Türkiye cumhuriyeti toplamaklarında birer Türk vatandaşı olarak emperyalist güçlere ve onların iş birlikçilerine karşı dimdik ve birlik içinde olmalısınız işte bu duygu ve düşüncelerle herkesin kurtuluş gününü kutluyor ve teşekkür ediyorum, ” dedi
Bu konuşmanın ardından Hopa’daki ilk ve orta öğretimdeki okul öğrencileri tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okudular. İlçe düzeyinde yapılan kurtuluş konulu şiir, kompozisyon ve resim dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.
Hopa ilçe Halk eğitim ve akşam sanat okulu müdürlüğü folklor ekibi ve Hopa Atatürk ortaokulu folklor ekibi folklor gösterileri yaptılar. Ve tören son buldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.03.2013 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle