Artvin'in Murgul İlçesinde Kurulu Olan Karadeniz Bakır İşletmeleri Fabrikasının Eski Yöneticileri Maden Bitti Diyerek Fabrikanın Özelleştirmesini Sağladılar Ama Türkiye Nin Bakır Rezervinin %75'inin Hala Bu Bölgelerde Olduğu Açıklandı.
MTA'nın Doğu Karadeniz'de yaptığı çalışmalarda, ileride ekonomik olabilecek birçok maden yatağı ve yüzlerce madene ulaşıldı. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Arif Sağlam, Doğu Karadeniz bölgesindeki çalışmalarda, önemli altın, gümüş, bakır, çinko yataklarının yanı sıra şimdilik ekonomik görülmeyen, ancak gelişen teknolojik şartlara bağlı ileride ekonomik olabilecek birçok maden yatağı ve yüzlerce madenin saptandığını söyledi.
Sağlam, Doğu Karadeniz yöresinin maden yatakları bakımından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Sağlam, söz konusu yeraltı kaynaklarının ortaya çıkarılması için gerekli çalışmaların yapılmasının, kurumun en önemli görevlerinden olduğunu ifade etti.
Arif Sağlam, "Arama çalışmaları sonucunda Doğu Karadeniz'de ülke toplam bakır rezervlerinin yüzde 75'ini oluşturan 2, 1 milyon ton bakır, çinko rezervlerinin yüzde 70'ini oluşturan 2. 2 milyon ton çinko, kurşun rezervlerinin yüzde 52'sini oluşturan 0. 4 milyon ton kurşun rezervi tespit edilmiştir" dedi.
Sağlam, Gümüşhane-Mastra, Ordu-Akoluk-Sayaca ve Artvin-Cerattepe yataklarında tespit edilen ve ülke toplam altın rezervlerinin yüzde 29'unu oluşturan 37 ton altın, gümüş rezervlerinin ise yüzde 37'sini oluşturan 2 ton gümüş bulunduğunu kaydetti.
HANİ MADEN BİTMİŞTİ?
Artvinliler ve özellikle Murgul'da Maden-İş sendikası yöneticileri, bu açıklamaların basında duyulması ardından tepkilerini dile getirerek "Artvin ekonomisi içinde Karadeniz Bakır İşletmelerinin çok önemli ve ayrıcalıklı yeri vardı. Bu fabrikanın yan kuruluşları ve ana merkezi ile tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır. Bu fabrikalar bizden alınan vergilerle kuruldu. Şimdi ne oldu. O dönemin yöneticileri Murgul'da maden bitti diyerek karar verecek olan bürokratları kandırdılar. Fabrikanın yok pahasına satışını sağladılar. Fabrikayı alan şirketin bugün Samsundaki depolarında kaç bin ton bakır stoku vardır, gidip araştırsınlar. Satın aldıkları fabrikanın parasını bir yılda çıkartacaklar neredeyse.
Evet, Karadeniz Bakır İşletmelerinin satışının sağlanması için kolları sıvayan(Devletin memuru sıfatıyla devletten maaşını alan) yöneticiler, yönettikleri fabrikanın satışını sağladıktan sonra emekli olup devlet memuru iken yöneticilik yaptıkları fabrikaya yeniden müdür olarak atandılar. Maden bitti diyenler, şimdi gece-gündüz demeden maden çıkartıyorlar. İşte Türkiye nin özelleştirme politikasının ne anlama geldiğinin bir örneğidir bu. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.04.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle