Artvin ili Kurumlar Vergisi rekortmenliğinde 3. sırada, Hopa ilçesinde de 2. sırada yer alan Akkömür Taş. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarından Hüseyin Köroğlu Kafkas Sarp Haber Gazetesi'ne konuk oldu. Köroğlu, Hopa'nın ve de bölgenin ticari sosyal ve ekonomik alanındaki yeri ile uzun zamandan beri gündemden düşmeyen Arhavi Kavak Köyü Tepe İnşaat'a ait Orüs tesislerinin alımı ile ilgili konulara da genişçe yer vererek açıklamalarda bulunarak açıklık getirdi.
Hüseyin bey önce sizi ve şirketinizi tebrik ediyorum. Artvin genelinde ve Hopa ilçesinde kurumlarda vergi vermede ilk 3'e ve 2'ye girerek rekortmen oldunuz. Vergi verme nasıl bir duygu anlatır mısınız?
Turan bey, bir söz vardır "vergi vermek kutsaldır" hakikaten öyledir. Ticaret yapıyorsan bazı vecibelerde yerine gelmesi gerek. O zaman bizlerde ticaret yapıyoruz, kazandığımız oranında da devletimize vergimizi vermeliyiz. Ki devletimizde ayakta dimdik dursun, kalkınsın. Ben böyle düşünüyorum. Başkalarını nasıl düşünür bilemem. Şu bir gerçektir ki insan mutluluk da duyuyor. Tabiî ki bunun bazı yönleride var onu de irdelemek gerek. Yatırımlar. Devlet o bölgede aldığı verginin oranına göre de yine o belgeye yatırım yaparsa insan dahada büyük mutluluk duyar. Yani katma değer sürekli şekilde dönmesi gerek. Benden burada vergileri topluyor, hiç yatırım yapmayıp, yatırımları başka bölgelere kaydırdığında vergi veren insanda pek hoşnut olmuyor. Ancak son yıllarda bölgemize belli bir yatırımlar yapıldı. Daha çok yatırımlarda bekliyoruz.
Mesela, ne bekliyorsunuz devletten?
Şu an en önemli konu bizim cankurtaran Tünelinin yapılmasıdır. 6 yıldan beri sürekli şekilde konuşulup, gündemde, ama icraatta bir ilerleme yok. Oysa bu tünelin önemi çok büyük. Bizim işimizin de bir ayağı doğu ve güneydoğu illeri. Tarihi ipek yolunu de katarsak, transit yol güzergâhıdır.
Hüseyin Bey sizin işiniz gereği kömür ithalatı ve ticareti hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman başladınız. Kömürünüz kalitesi nedir? Neden o kadar çok tutuluyor? Kömürcülük sektörü nasıl bir sektördür?
Kömür işini 12 yıldan beri yapıyoruz. Kömür temel ihtiyaç maddesidir. İlçemizin ve bölgemizin ve de doğu ve güneydoğu illerinin de ihtiyacını karşılıyoruz. Burada önemle durulması gereken konuların içinde bu sektörün katma değer yaratması olayıdır. Şimdi diyorlar. Kömür alım satımı yapıyorlar gibi görülüyor. Evet, yaptığımız iş odur. Kömür yurt dışından alıyoruz ve ülkemizde iç ve dış piyasaya satıyoruz. Ancak yarattığı katma değeri kimsenin gözüne gelmiyor. Bakın biz kömürü yurt dışından gemi ile Hopa limanına getiriyoruz. Bu yaptığımız ithalat zaten bir büyük ticarettir. Çünkü kömür sayesinde Hopa limanı bir işlev kazanıyor. O limanda çalıştığı birçok işçi var. Onlarda ekonomik alanda kazanç sağlıyorlar. Liman yükleme, boşaltma yaparak da kazanç elde ediliyor. Ayrıca en önemli sektör olan nakliye sektörü de buradan nemalanıyor. Çok büyük katma değer sağlanıyor. Kömür sektörü iş istihdamı sağlayan en büyük sektör durumdadır.
Sizin başarınızda ilkeniz olarak ne öngörüyorsunuz?
Her işin başında olduğu gibi bizimde önce güven, dürüstlük ve kaliteyi ön planda tutuyoruz. Bizim sattığımız kömür öyle basite alınacak bir kömür değildir. Hakikaten çok kaliteli bir kömür satıyoruz.
Siz kömürü nereden ve kimden alıyorsunuz?
Rusya'dan Krutrade AG firması, Rusya menşeyli üreteci bir firmadır. Ocaklardan çıkarılan kömür, yıkama ve zenginleştirme yapılarak yabancı ve zararlı maddeler atılıyor. Saf kömür olarak biz alıyoruz. Vatandaşın bilmesi gereken topraktan çıkarıldığı gibi direkt olarak işlenmeden bize gelmiyor. Önce işlenmesi yapılıp, zararlı maddelerden arındırılıyor. Kaliteli bir özellik taşıyor. Kömürün kimyasal değerleri de çok önemli. Kalite çok önemli bir faktördür. Isı kalori, kükürt oranı, uçucu maddesi, nem, kül oranları kalite için olmazsa olmazın katmanlarıdır. Mesela bizim kömürde hava kirliliğini yapmıyor, kirlilik olmaz.
Hüseyin Bey uzun suredir gündemde olan sizin firmanızın Arhavi Kavaktaki Tepe grubuna ait Orüs tesislerini alımı ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Hatta siyasi çevreler, seçim döneminde bu yer için seçim malzemesi bile yaptılar. Burada Üniversite kurulacaktır. Burasını alacağız. Vs. gibi söylemlerde bulundular. Aslında işin gerçeği hiç de öyle değildi. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Turan bey, bu konu hakkında sorduğun soru için ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü aydınlanması ve de açıklanması gereken önemli bir konu durumuna geldiği doğrudur.
Bir kere yerin satılması öyle kısa bir süre içinde olan şipşak bir durum değildir. Bu yerin satılması 2 sene öncesine dayanıyor. Tepe gurubu bu yerin satılması için tam 2 yıldan beri uğraş veriyor. Birçok firmalar devreye girdi. 2 yıldan beri bu yerin satılacağını Arhavi'de üniversite yapmak isteyen yetkililer bilmiyorlar mıydı? Neden bir uğraş veya çaba gösterip almadılar. Bakın işin gerçeğini ben anlatayım.
Geçen yıl Ağustos ayında bu yeri almak için birçok firma girişim yaptı. Biride bizdik. Gürcistan'da çıkan savaş dolayısıyla bizimde kömür ticaretimizin aksamaması için belli ölçüde yatırım yapmıştık. Dolayısıyla bu yeri almaktan vazgeçmiştik. İstanbul'daki bir firma tam olarak anlaşmış iken dünyada yaşanan krizden ötürü geri adım attılar. Beklemeye başladılar. Bir süre öyle kaldı. Ancak olayı takip ediyorduk. Daha sonra Sivaslı bir şirket devreye girdi. Çok ciddi olarak almaya çalıştı. Bu arada biz de devreye girdik. Bizim devreye girmemiz seçim öncesiydi. Yanı Ocak ve Şubat aylarıydı. Her şeyi ile anlaştık. Ankara'ya gittik. Tepe Grubu ile üst düzey yetkilileriyle masaya oturduk ve bütün şartları konuşarak anlaşmaya vardık. Kaparo verildi. Para transferi seçim öncesi yapabilirdik. Ancak siyasi anlamda bazı partilere sıkıntı olmasın diye para transferi yapmadık. Ama anlaşmayı yapmıştık. Seçim öncesi bu yerin alımı bitmişti. Hiç kimse bizi bu konuda suçlayamaz. Yok beklenildi de seçim sonrası alındı falan, hepsi yalan. Biz seçim öncesi alım işini bitirmiştik. Ama kamuoyunda bir açıklama yapmadık. Bu arada bazı siyasi çevreler siyasi malzeme olarak kullandığı doğrudur. Ama bizi ilgilendirmediği için biz de sessiz kaldık. Eğer Arhavi orasını almasını istiyorsaydı ki satılacağını çok iyi biliyorlardı neden almadılar. Şimdi veryansın ediyorlar. Arhavi ile Hopa arasında bir gerginlik gibi yaratmak isteyenler olabilir. Ama bunun bir faydası olamaz. Biz seçim sonrası Arhavi Kaymakami ile makamında görüşme yaptık. Orada açıkça söyledik. Eğer almak istiyorlarsa biz de vermeye hazırız dedik. Onlar daha sonra çadır kurup imza topladılar. Yok Arhavi'nin geleceği satılamaz gibi ifadeler kullanıldı. Biz Arhavi'nin geleceğini almadık nede karalamaya, karartmaya çalışmıyoruz. Herkes şunu çok iyi bilsin. Belki bilmeyenler de olabilir. Ben Arhavi'nin eniştesiyim. Ve de Arhavi'de kalıyorum. Sırası gelince benden çok Arhavili kimse olamaz. Şunu de açıkça söyleyeyim. Eğer biz orasını almasaydık, Sivaslı bir şirket alacaktı. Bizim hakkımızda herkes birşeyler söylüyor. Ama işin doğrusunu ben anlattım.
Arhavi halkı için önemli bir yer olabilir. Eğitim alanında uygun yer olabilir. Biz eğitime karşı değiliz. Bilakis Arhavi'de Üniversite kurulması bize ve Hopa halkına mutluluk ve gurur verir. Eğer çok istiyorlarsa biz yine sözümüzdeyiz. Satarız. Bu arsa karşılında başka bir yede arsa verebilirler. Mesela karayollarını kullandığı Cengiz İnşaatın şantiyesi kurulu alanla takas da edebiliriz. Biz her şartlara uyarız. Ancak tüm bunlar masa başında konuşularak anlaşılarak yapılacaklar işlerdir. Öyle sokak ortasında veya basında veryansın yaparak değil. Bu tür girişimler topluma zarar verir. Toplumu yalnış bilgilendirmek doğru değildir. Arhavi ve Hopa arasında dostluk bağları her geçen gün büyüyor. Öyle ulu orta ileri geri konuşmalar, yakışmaz. Bu konuda daha fazla konuşmak da istemiyorum. Çünkü bize bazı yakıştırmalar yaptılar. Biz bunları hak etmedik vede etmiyoruz.
Bizim amacımız bölgemize yatırım yapalım. Kazandığımızı bölgemize yatırım yaparak istihdam olarak geri dönsün istiyoruz. Konuşmamızın başında da söyledim. Bizim sektörde veya başka sektörlerde bu bölge insanı burada kazandığı parayı başka bölgelere yatırım yapıyorlar. Oysa biz tamamen farklı düşünüyoruz. Bu bölgeye istihdam yaratmak istiyoruz. Arhavi Orüs tesisi de bu amaçla aldık. Sosyal sorumluluk proje içinde kurumsal olarak bu anlayış içindeyiz.
Hüseyin Bey, bize zaman ayırıp yaptığımız söyleşi için sizlere çok teşekkür ediyorum.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.05.2009 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle