Ünlü halk şarkıcısı Bayar Şahin yirminci sanat yılını geride bıraktı. 1965'te Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camilide, bir diğer adıyla Maçahel'de doğan Bayar Şahin, 1977'de İstanbul'a yerleşti. Anadili Gürcüce olan Bayar Şahin, Türk Folklor Kurumunda ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarında eğitim gördü. 1993'te Stüdyo Bayşah ve 2001'de de Bayşah Müzik Yapım Şirketini kurdu.
"Horona Çağrı", "Rüzgâra" ve "Bani" adlı albümleri olan Bayar Şahin, şarkılarında geleneksel polifonik yapıyı korumak için özel bir çaba harcıyor. Halk şarkılarında panduri, çonguri, duduki, garmoni, salamuri, çonguri dabali bani, doli, darçello kemençe, tulum, bağlama gibi halk çalgılarına yer veriyor.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, halk şarkıları derlemesi yürüten Bayar Şahin, hiç unutmadığı bir anısını bize şöyle anlatıyor: "Hendek Lütfiye Köşkü köyünde yaşadığım bir anımı unutamıyorum. 105 yaşındaki Yusuf dede, 80 yaşındaki Logor Ahmet dede, 75 yaşındaki Ali Faik dede, 75 yaşındaki Dursun dede ve 75 yaşındaki Muhittin dede ile sevgili dostum İberya Özkan Melaşvili ve Profesör Şuşana Putkaradze'nin de bulunduğu uzun gecede, Türkiye'deki Gürcü müziğinin zenginliğini daha iyi anladım. Daha sonra kendi köyüm olan Maçahel'de, İberya Özkan ile birlikte yoğun mesai harcadığımız çoksesli halk şarkıları topluluğundan derlediğimiz şarkıların Gürcistan'da bir benzerinin olmadığını gördüm. Rahmetli Ahmet Özkan Melaşvili ile son bulduğunu sandığım bir geleneğin hala yaşadığını da ilk defa Maçahel'de gördüm. "
Türkçe, Gürcüce, Megrelce ve Lazca başta olmak üzere, zengin bir halk şarkıları repertuarına sahip olan Bayar Şahin, seslendirdiği halk şarkılarıyla Türkiye ve Gürcistan dostluğuna ve halklarının kardeşliğine bütün gücüyle destek veriyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.11.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle