Bir Hes Projesi İptali De Borçka'da

25/07/2011 08:23

Mahkeme, Çevre Ve Orman Bakanlığı Tarafından Borçka Aralık Köyü'ndeki Taşköprü Hes Projesi İçin Verilen ‘çed Gerekli Değildir' Kararının ‘açıkça Hukuka Aykırı Olduğu' Sonucuna Vardı.


Haber: Hayati Akbaş







Doğu Karadeniz Bölgesi'nde HES'lere karşı sürdürülen hukuksal mücadelede önemli bir yargı kararı daha açıklandı. Rize İdare Mahkemesi, HES projeleri için eski Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir' kararlarının bir kez daha ‘açıkça hukuka aykırı' olduğu sonucuna vardı. Mahkeme ayrıca, Bakanlığın, kuruluş esasları, yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak ‘ÇED Gerekli Değildir' kararı veremeyeceğine hükmetti.

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Aralık Köyü sınırları içerisinde TG Elektrik Üretim A. Ş. tarafından yapılması planlanan 15 megavat kurulu gücündeki Taşköprü Regülâtörü ve HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, 4 Nisan 2008'de verilen ‘ÇED Gerekli Değildir' kararına karşı köylülerin Nisan 2009'da Rize İdare Mahkemesi'nde açtığı ‘iptal' davası çevrecilerin lehine sonuçlandı.

Rize İdare Mahkemesi, 23 Haziran 2011 tarihli gerekçeli ‘iptal' kararında, Anayasa'nın 17 ve 56. maddelerine atıfta bulunarak, 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun maddelerine de vurgu yaptı.

Kararında, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine de vurgu yaparak, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara göndermelerde bulunan Mahkeme, bölgede yaptırılan Bilirkişi incelemesi sonrasında hazırlanan bilimsel raporlara da ver verdi.

Aynı havza ve akarsu üzerinde halen çalışır durumda bir HES projesi bulunan vadide başka HES projeleri olduğu, bölgenin ekolojik dengesi ile flora ve fauna çeşitliliği açısından özellik arz ettiği ve suyun ve vadinin çoklu kullanımının söz konusu olduğuna da vurgu yapan Mahkeme, söz konusu kararın ve bölgede yapılan çalışmaların yetersiz ve eksik kaldığı, teknik ve bilimsel kriterler içermediği sonucuna vardı.

Kararda Bakanlığın ilgili yasa ve yönetmeliklerin yanında mevzuata aykırı ve çelişecek yönde kararlar verdiği yönünde belirlemelere de yer verilirken; Rize'nin İkizdere Vadisi üzerinde yapılması planlanan Selin–2 HES projesine de göndermelerde bulunuldu.

Gerekçeli kararında ayrıntılarıyla belirtilen konular gereğince, Bakanlık tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir' kararının ‘açıkça hukuka aykırı' olduğu sonucuna varan Rize İdare Mahkemesi, Bakanlığın bu kararının Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere ‘iptal' edilmesine hükmetti.

Mahkemenin gerekçeli iptal kararını değerlendiren, Aralık köyü sakinlerinden Mahmut Keskin ve arkadaşları tarafından açılan davanın avukatı ve Derelerin Kardeşliği Platformu gönüllü avukatlarından Bedrettin Kalın, HES projelerindeki hukuksuzluklar ile yasa dışılıkların bir kez daha yargı kararıyla ortaya konulduğunu vurguladı.

Aralık Köyünde daha önce yapılan ‘Aralık HES' projesi için köylülerin, çevresel etkileri olmayacağı ve zarar vermeyeceği konusunda ikna edildiğini anlatan Kalın, "Ancak bu HES bitirildikten sonra köylüler projenin zararlarını gördü ve hemen bu HES'in üzerinde yapılması düşünülen Taşköprü HES projesinin yapılmaması için mücadele etmeye başladı. Bu kapsamda açılan dava sonrası yapılan keşifte de çevresel etkilerin çok büyük olduğu anlaşıldı. Gerçekten de proje alanı çok önemli bir alandır. Bir tarafı Maçahel havzasıdır. Aralık çayı ise Borçka Karagöl'den gelen sudur. Yani köyün bir yanı ülkenin tek biyosfer rezerv alanı olan Maçahel, üst yanı ise Borçka Tabiat Parkı alanıdır. Böylesine önemli bir alanda ‘ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiş olması, inanılmaz bir gaflet ve ihanettir. Mahkeme bu durumu takdir etmiştir. Bu karar özellikle çevreye ve doğal yaşama yönelik saldırıların giderek yoğunlaştığı bir dönemde nefes almamızı, güç almamızı sağlaması açısından önemli bir karar olmuştur. Rize İdare Mahkemesinin yerleşik hale gelen kararlarından birisidir. Umarız bu mahkemenin son kararlarından birisi olmaz" dedi.

Bir süre önce açıklanan HSYK atamalarıyla Rize İdare Mahkemesinin bütün üyelerinin değiştirildiğine vurgu yapan Av. Bedrettin Kalın, bu dönemde sadece yargıçların değil, seçimlerden hemen sonra ÇED Yönetmeliği İmar İzni Yönetmeliği'nin de değiştiğine dikkat çekerek, "Küresel sermaye ve onun ortakları sularımıza ve derelerimize yönelik planlarında geri adım atmıyorlar. Bizim tek dayanağımız ise halkın örgütlü gücü ve evrensel hukukun verdiği haklar. Bu iki alandaki mücadeleyi güçlendirmekten başka şansımız kalmıyor" şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.07.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...