Bayar Şahin'in Karadeniz halk şarkılarını içeren "Nalia" adlı albümü, Ateş Müzik tarafından yayımlandı. Nalia albümünde; 6 Türkçe, 2 Gürcüce, 2 Lazca, 1 Megrelce ve 1 Hemşin'ce olmak üzere 12 halk şarkısı ve bestesi yer alıyor. Gürcü müzisyenin önceki yıllarda "Horona Çağrı" (1997), "Rüzgâra" (2000), "Bani" (2003), "Cilveloy" (2005) adlı albümleri Türkiye ve Gürcistan'da yayımlanmıştı.
Albümde Gürcüce olarak; İmerhev (Meydancık) yöresinden geleneksel Gürcü halk şarkıları "Gogni Gogni" ve "Dari Duri", Lazca olarak; Kazım Koyuncuya ithafen "Çona" ve Çkhala (Düzköy) yöresinden geleneksel Laz halk şarkısı "Hey Moli" ve Megrelce olarak da geleneksel Megrel halk şarkısı "Çela" yer alıyor. Albümde; Bayar Şahin'in biyografisi, katkı sunanlara teşekkür metni, önsöz yazısı ve şarkı açıklamaları Gürcüce, Lazca, İngilizce ve Almanca olarak veriliyor.
Albüm kartonetinde Bekir Karadeniz imzasıyla; " Bu albümde yer alan beş ayrı dildeki şarkıları ve yakınlaşmayı en dolaysız olarak bir adla ifade etmek gerektiğinde, tüm Kafkas halklarının ortak değerlerinden biri olması nedeniyle "Nalia" sözcüğünden daha anlamlısı olamazdı herhalde. Bir başka yanı ise, etnik kültürlerin günümüzde önceki dönemlere göre çok daha hızlı bir biçimde çözülüp, çoğu da ortadan kalkmasının bir kadere dönüşmesine bir dikkat çekiş olabilmesi umududur. Bazen bir köy sınırlarında kalmış bir dil, orada yaşayanların herhangi bir nedenden dolayı başka mekânlara yerleşmeleri ya da ölümlerle silinip gitmektedir. Yazık ki geri kalan bu etnik kültürlerin yalnızca adları olmaktadır. Onun için bir şarkıya daraltılmış gibi görünse de bu kültürlerin varlığı ve yaşama haklarına değinmeyi çok önemsemekteyiz " deniliyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.11.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle