Artvin il merkezinin 9 kilometre üstündeki, doğa harikası Kafkasör’de gerçekleşen Ekoloji Kampı sona erdi. Artvin Çevre Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu ve Artvin Belediyesinin destek verdiği Ekoloji Kampı “Doğanın Talanına, Karşı Ekoloji Kampı” adı altında gerçekleşti. Çevre protestosuna Artvin, Rize, İzmir, Antalya, İstanbul, İzmir, Sinop, Ankara, Diyarbakır gibi illerin yanı sıra, Almanya, İngiltere’den de katılım gerçekleşti. Artvin’de maden ve HES’lere karşı mücadele devam ediyor. Artvin’in hemen üzerinde bulunan Cerattepe ve Genya yaylalarında gerçekleştirilmek istenen madencilik faaliyetlerine ve 300’e yakın HES projelerine karşı çevreciler Kafkasör Yaylası’nda çadırlarını kurdular. Türkiye’nin değişik illerinden gelen 400’e yakın çevreci 200 adet çadırı Artvin Kafkasör yaylasında belirledikleri kamp alanına kurdu. Bir haftayı Artvin’de çadır kurarak geçiren çevreciler hafta boyunca söyleşiler, geziler, atölye çalışmaları, müzik ve eğlence eşliğinde zaman geçirdiler. Çevreciler ayrıca Cerattepe maden sahası, Murgul ilçesi ve Damar beldesi, Erenler HES projesi, Deriner Barajı ve Sular altında kalan köylere gezi düzenlediler. Oldukça verimli olduğunu belirten çevreciler Artvin’i unutmayacaklarını ifade ettiler.
Ankara’da Kızılay İş Hanı önünden basın açıklamasıyla başlayan kampta ilk gün çevreciler çadırlarını kurdular. Ateşlerini yaktılar, getirdikleri enstrümanlarla müziklerini gerçekleştirildiler. Artvinliler çevreci misafirlerini yalnız bırakmadılar. Kamp alanını sürekli ziyaret eden Artvin halkı bol bol çevrecilerle sohbet ederek yaşananları anlattılar. Ekoloji kampı sözcüsü Emrah Altukulaç konuşmasında, “Doğanın ve yaşamın her alanı talana açılarak; derelerimiz şantiye, yaylalarımız maden sahası, parklarımız AVM yapılarak yok edilmek isteniyor. Kalkınma ve enerji ihtiyacı yalanı adı altında; HES'ler, termik ve nükleer santraller, madenler, taşocakları, kırsal-kentsel dönüşüm projeleri ile yaşam alanlarımız tarihte görülmemiş bir boyutta yağmalanıyor. Yıllardır rant ve talan projelerinin merkezlerinden biri haline gelen Karadeniz; doğasını, kültürlerini ve yaşam alanlarını tehdit eden projelere karşı direnmeyi sürdürüyor. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Ekoloji Kampında; Karadeniz'de ve Türkiye'de verilen doğa ve yaşam mücadelelerini hep birlikte tartışmak, üretmek, eğlenmek, paylaşmak ve ekoloji mücadelesini yükseltmek için Artvin Kafkasör yaylasında bir araya geldik.
Paneller, söyleşiler (yerellerin kendi mücadele - deneyim aktarımları), forumlar, atölyeler, dinletiler, sergiler, doğa sporları ve gezilerin olacağı ekoloji kampında, tarafını yaşamdan ve doğadan yana belirleyen tüm Artvinli dostlarımızın bizimle birlikte olacağına inanıyoruz. Bütün bu kampın gerçekleştirilmesinde büyük emeği ve katkıları olan başta Artvin Belediyesi, Yeşil Artvin Derneği, Ankara Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği, Artvin Hizmet Vakfı, İstanbul Artvin Dernekler Konfederasyonu, Artvin Esnaf ve Sanatkârlar odası ve kamp alanının düzeltilmesinde büyük emek harcayan belediye işçilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz
Peki, Neden buradayız?
Dünyanın en yüksek debili nehirlerinden coşkun Çoruh'un derince yardığı, sarp yamaçlarında aynı anda dört mevsimin yaşandığı, yedi iklimin meyvesinin yetiştiği, yüzlerce endemik türün can bulduğu eşsiz bir ekosistem, benzersiz bir mikro klimadır Artvin.
Dünyada sadece 100 tane kalmış olan doğal ormanlardan biri Genya'dır, Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı Maçahel'dir. Kafkas ekosisteminin Türkiye'deki tek uzantısı, yaşlı doğal ormanların son yaşam alanı, en önemli yırtıcı kuşların göç yoludur Artvin.
20 yıldır üzerimize çöken bir kâbustan kurtulmaya çalışıyor Artvin: MADEN belası! 1990lı yılların başından beri Cerattepe'de madencilik faaliyetlerine karşı mücadele ediliyor. Baraj ve HES projeleriyle yok edilerek insansızlaştırılmaya çalışılan Artvin yılmadı, pes etmedi "buradayız, gitmiyoruz" diyor. Çünkü Cerattepe yoksa Artvin de yok. Cerattepe ve Genya'nın madencilere teslim edilmesinin; şehrin doğası, insanları, tarihi, kültürüyle yok olması, haritadan silinmesi demek olduğunu Artvin halkı çok iyi biliyor.
Artvin halkının haklı mücadelesinin yanında olmak için; Türkiye'nin dört bir tarafından geldik. Karayemişin morunun, fındığın yeşilinin, çay makasının sesinin, tulumun akordeonun kemençenin namesinin, kırmızı benekli alabalığın can bulduğu yaşam alanlarımız yok olmasın diye mücadele edenler olarak HAYDE Artvin’de madene hayır demeye!” diye konuştu.
Bir hafta boyunca Artvin’de kalan çevreciler kampın sona ermesi ardından Artvin’den ayrıldılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.08.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle