Deriner Barajını Ve Sular Altında Kalan Köyleri Gezdiler

23/08/2013 11:31

Artvin’de Çevreciler Deriner Barajını Ve Sular Altında Kalan Köyleri Gezdiler.


Haber: Tolga Gül







Artvin’de düzenlenen ekoloji kampına katılan çevreciler incelemelerini sürdürüyorlar. Çevreciler son gezilerini Deriner Barajı ve sular altında kalan köylere gerçekleştirdiler.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Ekoloji Kampı, Artvin il merkezinden 9 kilometre üstündeki, doğa harikası Kafkasör’de başladı ve devam ediyor. Kamp boyunca gezi düzenleyen aktivistler, burada gördükleri her şeyi kamera ve fotoğraflarla görüntüleyerek bilgi alıyorlar. Aktivistler son gezilerini Deriner Barajı ve oluşturduğu göletlerde sular altına kalan köylere düzenlediler.

Aktivistlere, Kusursuz Enerji (!) Planı kitabının yazarı Yurttaş Mazlum Çoruh eşlik etti. Kafkasör’de gerçekleştirilen Ekoloji kampı kapsamında yapılan etkinliklerde Barajlar hakkında bilgi verdi. “Çoruh Barajları Projesi 1960’ların başından beri adım adım gerçekleştirildi. Önce yaklaşık 40 yıl boyunca Çoruh Nehri’nin takibi yapılmış, sondajlar gerçekleştirilmiş daha sonra ise vadiye kaç adet baraj konacağı, nerelerde kaç metre yapılacağı projelendirilmiş. Ancak bu proje içinde çok önemli iki faktör ise tamamen yok sayılmış. Bir tanesi burada yaşayan insan ve yerleşim alanları, bir diğeri ise çevreye verdiği tahribat… Buna kimse de itiraz etmeyince 1998 yılında Çoruh Vadisi’ne kazma vurulmaya başlanmış. İşte bu tarihten sonra yan etkiler, sancılar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamış. Çoruh Vadisi’ndeki barajları devlet yaptığı için ve Ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğu gerekçesi burada yaşayan halka kabul ettirildikten sonra çalışmalara başlanmış. Ancak yöre halkı daha sonra anlamış ki; Bu projede insana ve çevreye yer verilmemiş. 1998- 2013 yılları arasında 50 bini aşkın insanın göç etmesiyle bazı gerçekler sorgulanmaya başladı.

Kusursuz Enerji Planı kitabının yazarı Yurttaş Mazlum Çoruh, Kafkasör’de gerçekleştirilen Ekoloji kampı kapsamında yapılan etkinliklerde Barajlar hakkında bilgi verdi. “Bunlar iddia değil. İddia sana göre böyle bana göre şöyle anlamına gelir. Bunlar iddiadan öte Mühendislik tespitlerimdir. Matematiği bilen, fiziği bilen herkes benim kitabımda yer alan tespitlerimden gerçekleri görebilir. Formüller ve rakamlar yoruma mahal vermez, direk sonuç verir. Ben Sayın Cumhurbaşkanımı Başbakanımız Bakanlara, Bürokratlara, Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Belediye Başkanlarına kısaca ilgili herkese kitabımı gönderdim. Tuhaf olan şu;

Bu kitabı okuyanların sesi kesiliyor, ortadan kayboluyorlar. Sanki hiçbir şeyi görmüyor, duymuyorlar. Ben 69 yaşındayım. 2005 yılına kadar Barajları, hidroelektrik santrallerini çok masum ve faydalı görür, desteklerdim. Yusufeli Barajı ile birlikte çok önemli bir noktayı fark ettim. 2005 yılından bu tarafa 8 yıldır da yazdığım Kusursuz Enerji (!) Planı kitabıyla ikinci kez baskı yaptı. Yüzlerce mektuplar yazdım. Ama bana hiç birinden cevap gelmedi. ” dedi.

Türkiye’de ilk kez yapılan Ekoloji Kampına katılan aktivistler Deriner Barajı ve sular altında kalan Zeytinlik (Sirya) köyüne gezi düzenlediler. Deriner Barajı gövdesi önünde ziyaretçilere özetle Çoruh Enerji Planı ve barajları anlatan Mazlum Çoruh, burada mühendislik hatası olarak nitelediği Deriner Barajı önünde açıklama yapmaktan büyük acı duyduğunu belirterek şunları söyledi; “Bugün kimine göre mühendislik harikası olan, ancak bana göre mühendislik sefaleti, mühendislik felaketi olan Deriner Barajı önünde açıklama yapmaktan esasında acı duyuyorum. 2005 yılından bu tarafa 8 yıldır çırpınıyorum, yaşayacağımız felaketleri anlatmaya çalışıyorum. Çevreci arkadaşlarım alınmasın HES’lere karşı çıkıyorlar ya. Ben HES’lere karşı çıkmayın demiyorum. Bu şekilde HES’lere karşı çıkmak her vatandaşın görevidir. Ama gençler unutmayın ki, Bu melanetin yanında dere HES’leri salhane kasabı gibi kalır.

Asıl felaket burada. Bu vadide yaşanıyor. Ülke borçlandırılıyor, batırılıyor. Bu projelere hangi namuslu mühendisler imza attılar. Bunun izahını yapmak ve anlatmak zorundalar. Ben yazdığım kitabımda her şeyi belgeleriyle ortaya koydum. Kitabımı istisnasız herkese gönderdim. Hatta kitabı baştan sona okuyup düzgün özetleyene de ödül vaat ettim. Ancak ne hikmettir bilmiyorum. Kitabımı alıp okuyanlar suskun bir hale geliyor. Kimse konuşmuyor, cevap vermiyor. Benim de böyle bir şikâyetim var.

Bir kere daha sizin vesilenizle yetkililere, DSİ’ye soruyorum. Hiçbir zaman dolduramayacağınız barajları art arda niye sıralıyorsunuz? Bir yapının bayındırlık eseri olabilmesi için belirtilen fiyata yakın mal edilmesi esastır. Deriner Barajı kaça ihale edilmiş, kaça bitirilmiş? Bütün bunları Kafkasör’deki kamp alanında anlatacağım. Bu vadide yapılan 11 barajın 9’u hiçbir zaman dolmayacak. Eğer bir barajın suyu yüzde 30 oranında devşir yapmasa o baraj görev yapmıyor demektir. Evet, maalesef üzülerek söylüyorum ki; Türkiye’de barajların %90’ı bu şekilde görev yapmayan barajlardır. Çoruh Vadisi’ndeki melaneti anlatacak kelime bulamıyorum.

Özellikle Yusufeli ve Altıparmak barajları bu projede çok önemlidir. Yusufeli Barajının 275 metre olması ve ilçeyi tamamen yok etmesinin yanında ülkeyi borçlandırmada da çok büyük bir vebaldir. Bakın ben tespitlerimi açık seçik ortaya koyuyor ve konuşuyorum. Hatta bir adım daha ileriye gidiyorum. Bu barajların hatalı yapıldığını fark edecekler ve barajların yıkılması söz konusu olacaktır. Bunların başında da Deriner barajı geliyor. Yusufeli barajı için yanlıştan dönme zamanı henüz var. Ama bu tartışmalar içersinde geliyorlar temelini atıyorlar. Ben 69 yaşında emekli bir mühendisim. Nefesimin sonuna kadar gerçekleri söylemeye devam edeceğim.

8 yıldır devam eden mücadelemde bir sitemimde medyaya olacak. Bir şu başlığı attıramadım ya. “ Asla dolmayacak boş barajları ne diye yapıyorsunuz?” Bu sorunun yanıtını Sayın DSİ yetkililerinden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığından bekliyorum. Biliyorum. Buna da cevap verilmeyecek. Ama en azından kamuoyu bu soruların sorulduğunu bileceği için cevap için bir çaba harcayacak inancını taşıdığım için soruyorum. Sabır gösterip beni dineldiğiniz için çok teşekkür ediyorum. ” dedi.

Kusursuz Enerji Planı kitabının yazarı Yurttaş Mazlum Çoruh’u dinleyen çevreciler daha sonra gezilerine devam ettiler.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.08.2013 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Ekoloji Kampı Aktivistleri Murgul’d...
 » Artvin’de Düzenlenen Ekoloji Kampı...
 » Artvin’de Yaşam Alanlarımızı Savuna...
 » Doğalgaz Lobisinin Hes Eylemcileri...
 » Chp Artvin İl Başkanından Çarpıcı A...
 » Önal, Ardahan - Çıldır İzlenimlerin...
 » Artvin’de Mhp Aday Tanıtım Mitingle...
 » “Cerattepe’de Maden Çalışması Artvi...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Artvin’de Çevre İçin Medya Ve İleti...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Çağal’dan Maden Şirketine Belgeli C...
 » Artvin'de Dp Basınla Kahvaltıda Bul...
 » Cerattepe Ve Genya’da Madencilik Da...
 » Halkevleri’nden Hopa Raporu...
 » Artvin’de Mhp Aday Adaylarını Tanıt...
 » Artvin’in Son Durumu İstanbul’da Ko...
 » Artvin’de Cerattepe İçin Gergin Top...
 » Chp İstanbul Millletvekili Onur Cer...
 » Artvin Belediyesi Eylül Ayı Meclis...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...